Menü

10 DOLOG, AMIT A PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉSÉRŐL MINDENKÉPPEN TUDNOD KELL

 

A pajzsmirigy az emberi szervezet hormontermelő szerve, ami a gége, illetve a légcső előtt helyezkedik el. Két lebenyből áll, amelyeket tizedmilliméteres tüszők rendszere alkot. Ezek termelik és fehérjéhez kapcsolva tárolják a pajzsmirigy hormonjait.

A pajzsmirigy tüszősejtjei által termelt hormonok: a T4 (L-tetrajódtrionin, vagyis L-tiroxin), és a T3 (L-trijódtrionin). Ezek a felszabadulásuk után a vérbe kerülnek, ahol egy részük újra fehérjéhez kapcsolódik, másik részük szabadon kering.

A pajzsmirigy működését és a hormonok termelődését az agyalapi mirigyben termelődő pajzsmirigyserkentő hormon (TSH) szabályozza, egy igen bonyolult vezérlési folyamat által.

 

 

10 dolog, amit a pajzsmirigy működéséről mindenképpen tudnod kell

 

Az általa termelt hormonok :

1. elengedhetetlenek az emberi test normál működéséhez

2. szabályozzák a szervezet összes sejtjének aktivitását

3. fokozzák a szervezet alapanyagcsere-folyamatait - az aminosav és glükóz forgalmát

4. növelik a szervek fehérjeszintézisét

5. növelik a sejtekben felhasznált oxigén mennyiségét 

6. serkentik a testi növekedést és a szellemi fejlődést (ezért okoz a csecsemőkori alulműködés súlyos elmaradást a növekedésben és az agyműködésben)

7. hatással vannak az idegrendszer működésére - egyensúlyban tartanak testileg-lelkileg egyaránt (az alulműködés meglassultságot, közönyt, a túlműködés ingerlékenységet okoz)

8. fokozzák a szív érzékenységét más hormonokra (alulműködés alacsony pulzussal, túlműködés magas pulzusszámmal, ritmuszavarral járhat)

9. befolyásolják a kalcium-anyagcserét

10. hatnak az izmok működésére, a menstruációs ciklusra, az általános hangulatra, a csontsűrűségre

 

 

A pajzsmirigy hormonjainak képződéséhez, nélkülözhetetlen az elégséges jódbevitel, tekintve, hogy a hormonok több mint 50%-a jód. A napi jódszükséglet életkoronként változó, (150-300 ug), és bizonyos esetekben eleve fokozódik a szervezet igénye is (terhesség, növekedés, fokozott fizikai megterheléskor). Tanulmányok igazolták, hogy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez a jód mellett szelénre és szelén tartalmú enzimekre (szelenoproteinekre) is szükség van a jód jobb hasznosulása érdekében.

 

https://bit.ly/BioCo_szerves_szelén

https://bit.ly/JomTom_jód

 

Keresés