A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

5+1 indok az L-Lizin használatára

A lizin megállíthatja a herpesz kialakulását

Az 1950-es években úgy találták, hogy bizonyos, élelmiszerekben levő aminosavak elősegítik vagy leállítják a herpes vírust. Az arginin gyorsítja a vírus növekedését, a lizin éppen ellentétes, meggátolja az ajak herpesz, nemi szervek herpeszének kialakulását és gátolja a vírusos fertőzés visszatérését. A lizin nem pusztítja el a vírust, de meggátolja az aktív tünetek megjelenését, különösen az ajkakon és a nemi szervek körüli hólyagokat.

A lizin hatása abban nyilvánul meg, hogy nem engedi a vírus kedvenc ételének, az arginin aminosavnak a felszívódását. Az L-lizin számos klinikai tanulmány és kutatás témája az egész világon. Az eredményeket a „Dermatologica" (1978), "Chemotherapy" (1981), "Journal of Antimicrobial Chemotherapy" (1983) folyóiratokban publikálták: Úgy találták, hogy a herpesz vírus reprodukcióját elnyomja a lizin, vagy az arginin hiánya. A herpesz kezelésben magas lizin tartalmú, és alacsony arginin tartalmú táplálkozás szükséges, illetve kiegészítő formában további lizin mennyiséget kell bevinni a szervezetbe. A tünet visszatérésének megakadályozásához 1-2g (0,5-1 teáskanál) Lizin bevitele szükséges üres gyomorba.

Magas lizin tartalmú élelmiszerek (ami jó): tejtermékek - hús - lencse - spenót
Magas arginin tartalmú élelmiszerek (ami nem jó): magvak - csokoládé - dió félék - narancs - káposzta - retek - brokkoli - paprika - zselatin

A magas stressz szint gyorsan felhasználja a sejti lizin tartalékait és a herpesz vírus „feléled”. Ezért van, hogy akik gyakori idegfeszültségben vannak, azoknál gyakoribb a herpesz kiújulása. A herpesz vírus kiütéseket okoz, kezeléséhez a lizint használják.

Macskáknál is használható herpesz fertőzés esetén! 


 

A lizin hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez

Összefüggés van a lizin hiánya és a csontszövetekben levő kálcium hiánya között. A lizinnek lényeges szerepe van a csontritkulás kezelésében és megelőzésében. Minden menopauza korú nőnek minimálisan 500 mg lizin napi fogyasztása javasolt. Ha táplálkozásukban nincs elegendő állati protein, akkor annál is több. Lizin szükséges az élelmiszerekben levő kálcium felszívódásához és csontokba beépítéséhez is. Lizin hiánya esetén a kálcium nagy része távozik a vizeletünkkel.


 

A lizin erősítheti a hajszálakat 5+1 érv a Lizin használatára

A táplálkozás nagyon sok tényezőjével összehasonlítva még mindig nem teljesen értik az esszenciális aminosavak hatását a hajnövekedés és hajhullás témakörében. Ugyanakkor a tudósok összekapcsolták az L-lizin szerepét a vas és cink felszívódását (azok hatását) és a haj növekedését. A lizin csökkenti a hajhullást és növeli a hajszálak vastagságát. A hatás még ennél is kiemelkedőbb, ha a lizinnel együtt megfelelő minőségű vasat és cinket visz be.


 

A lizin gátolhatja a szemlencsék károsodását

1-es, 2-es cukorbetegség esetén károsodhatnak a szemlencsék és hályogok képződhetnek. Króm picolinate és cink, 500 mg lizinnel együtt lelassíthatja a folyamatot.


 

A lizin hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez

Aminosavak megfelelő jelenléte szükséges az immunrendszer normális működéséhez. Különösen fontos két aminosav, a lizin és az arginin. Ezek az aminosavak szükségesek a megfelelő számú neutrophilek létrejöttéhez, amik stratégiai védelmet nyújtanak a HPB és HPC, HIV, krónikus fáradtság szindróma és számos immunhiányos állapot ellen.


 

A lizin segítségére lehet az öregedés jeleinek lassításában

Tanulmányok azt mutatják, hogy a lizin és az arginin képes növelni időseknél is a pajzsmirigy hormon kiválasztást, ami segíti az időskori immunhiányos állapot megakadályozását, ami kapcsolódhat a megnövekedett növekedési hormon kibocsátáshoz. Meg kell jegyezni, hogy az agy megfelelő működéséhez is fontos a lizin, hiánya a rövid távú memória és koncentráció készség romlását okozhatja. A lizin hiánya a reprodukciós szerveket is érinti, nőknél libidó hiányhoz vezethet, férfiaknál csökkenő merevedéshez.


 

A Lizin hiányának lehetséges következményei

  • Férfiaknál a teljesítőképesség

  • Túl gyakori hányinger, szédülés

  • Izületek krónikus gyulladása és izomleépülés

  • Megzavarhatja a hematopoiesis folyamatát

  • Csökkentheti a hemoglobin mennyiségét

  • Erőteljes hajhullás

Keresés