A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

7 nyomós indok a bolti tehéntej elkerülésére

Schramm Tamás
2015. 08. 08. 22:31:55
7 nyomós indok a bolti tehéntej elkerülésére Általánosságban elmondható, hogy a bolti tehéntej nem más, mint beteg állatoktól származó szennyezett testfolyadék, amely számos veszélyes és betegséget okozó alkotórészt tartalmaz.

Alacsony zsírtartalmú tejtermék az új marketing csalás

Ha tejet iszik, a fogyasztás előtt mindig forralja 10 másodpercig. A 2% alatti zsírtartalmú tejterméknek semmilyen élettani hatásuk nincs. Csak a 2% zsírtartalom feletti tejből képes az epe kiválasztani a kálciumot, és zsír szükséges a felszívódó kálcium kiválasztásához.
2%-nál alacsonyabb tejzsír nem aktiválja az epehólyagot, étkezéskor nem ürül ki az epetartalom.

Tehéntej veszélyeiGyermekkorom és a rendszerváltás emléke kísért, amikor a cikket olvastam. A fiatalok még nem, a középkorúak talán emlékeznek "a tej, élet, erő, egészség" reklámokra, amely tv-ben, rádióban és utcai plakátokon súlykolta belénk a szöveget.  Jött a rendszerváltás, vele a magyar tejipar kivásárlása. Az azóta csődbe ment Parmalat reklám tartalmazta a jelenetet: Asztal szélén egy ultrapasztőrözött dobozos tej. Jött a nagyapa bottal, szeretett volna inni egy pohárral. A gyerek elkapta előle, a nagypapa visszasétált, amerről jött. A nagypapa talán még él és egészséges, a gyermeknek lehet, hogy tömérdek egészségügyi problémája van.

A legtöbb ember a tejipar reklámjain nőtt fel. Hiába van egyre több bizonyíték, hogy a tej nem is annyira egészséges, az emberek még ma is meg vannak győződve annak ellenkezőjéről. Az egészséghívő emberek abbahagyják a tejivást és más alternatívákat választanak.

7 indok a bolti tehéntej elkerülésére

1) A tejtől nem lesznek csontjaink egészségesek, nem akadályozza meg a csonttörést és a csontritkulást. Gyermekápolók által készített egészségügyi tanulmány szerint a tejtermékek inkább növelik a csonttörések kockázatát, mint megvédenék csontjainkat. Ázsia és Afrika azon országaiban, ahol nem fogyasztanak nagy mennyiségű tejtermékeket, a legalacsonyabb arányú a csontritkulás. Észak-Európában a legmagasabb a tejfogyasztás, és a csonttörés, csontritkulás.

2) A tej nagyon jó kálciumforrás, ezt gondolja a legtöbb ember. A tej pasztörizálása elpusztítja az összes tápanyagát. A spenót, a tahini és a kelkáposzta, illetve más leveles zöldségek sokkal jobb kálcium források.

3) A tejet az aknéval hozza összefüggésbe legalább 3 széles körben elvégzett tanulmány, melyet az amerikai dermatológiai újság közölt. A kutatások azt mutatják, hogy a tejet ivók között 44%-kal nagyobb az esély az akne kialakulására.

4) A tejtermékek növelhetik a daganatok kockázatát. A kutatások során felmerült, hogy a nagyobb mennyiségű tejtermék fogyasztás 30-50%-kal növelheti a férfiak prosztatarákját. Testünk inzulinszerű növekedési-1 faktoráról (IGF-1) úgy tudják, hogy daganatot idéz elő a megnövelt tejfogyasztás hatására.

5) A világ lakosságának kb. 75%-a érzékeny a laktózra, ezért nem képesek teljesen megemészteni a tejtermékeket. A laktáz nevű enzim szükséges a laktóz emésztéséhez, termelődése a legtöbb embernél 5 éves kora körül leáll.

6) A tejtermékek teljesen telített zsírok, ezeket a szívbetegségekkel hozzák összefüggésbe. Japánban nagyon alacsony a szívbetegek száma, és az A2 nevű új-zélandi cég kutatási eredménye szerint a tejben levő protein lehet az összefüggés oka.

7) Különböző betegségekkel küzdő emberek állapota jelentős javulást mutat, miután abbahagyták a tejtermékek fogyasztását. A tejtermék által okozott problémák az ingerlő bélmozgás, allergiák, üreg problémák (arc, homlok) és fülfertőzés.

Mi az első lépes a tejfogyasztás feladásához?

- Legyen többet napfényben, hogy sok D vitamint kapjon a szervezete.
- Nagy mennyiségű zöldleveles zöldségek fogyasztásával biztosítsa a szükséges kálciumot.
- Sok tanulmány szerint a nyers tej (pasztörizálatlan) sokkal jobb, mivel a tápanyagok nincsenek elpusztítva. A nyers kecsketej és juhtej egyre népszerűbb.
- Bolti vaj helyett csodálatos az avokádó, olyan krémességet biztosít, melyet a tejfogyasztást abbahagyó emberek hiányolnak. A legtöbb vegetáriánus és nyersétel fogyasztó úgy találja, hogy az avokádó az egyik legfontosabb átmeneti étel.
- Kókuszdióvaj egy másik, krémhelyettesítő azoknak, akik abbahagyják a tejtermékek fogyasztását. A kókuszvajjal egészségesebb a főzés. Kenhető és krémes az egészséges sütemények és desszertek elkészítéséhez.

A leírás a gyári "műtejre" vonatkozik.
A zöld füvet legelő tehén nyers teje, melyet a gazdája fej ki, nagyon egészséges.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés