A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

9 TÜNET, AMI PAJZSMIRIGY-ALULMŰKÖDÉSRE UTALHAT

 

A pajzsmirigy a gége, illetve légcső előtt elhelyezkedő hormontermelő szerv, ami két hormont termel: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3). Ezek a hormonok az emberi szervezet majdnem minden anyagcsere-folyamatát befolyásolják, így a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése számos szerteágazó panaszt idézhet elő.

A pajzsmirigy hormonjai a szervezet alapanyagcsere folyamatainak szabályozása mellett hatással vannak a testi növekedésre, szellemi fejlődésre, az idegrendszer működésére, szívműködésre, befolyásolják a kalcium-anyagcserét, hatnak az izmok működésére.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. Ennek oka lehet egy korábbi orvosi beavatkozás, a pajzsmirigy krónikus gyulladása, vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése, illetve autoimmun folyamat.

Az esetek nagy részében a jódhiány okoz alulműködést, hiszen a hormon termeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha a táplálkozással túl kevés jódot juttatsz a szervezetedbe, kialakulhat a betegség. 

 

 

 

9 tünet, ami pajzsmirigy-alulműködésre utalhat:

 

A betegség felismerése sokszor okoz gondot, hiszen a panaszok sokszor lappangva jelennek meg, nem jellegzetesek:

- romlik a koncentrációs- és a teljesítőképesség

- rossz közérzet, gyengeség, fáradtság jelentkezik

- hangulatingadozások, lelassult beszéd, mozgás

- érzékenyebbé válsz a hidegre 

- gyakori a székrekedés

- növekszik a testsúly, megfelelő táplálkozás és elegendő testmozgás mellett is

- bőrszárazság, hajhullás,

- lassul a szívműködés 

- felborulnak a nemi funkciók (pl.: ciklus zavar, nemi vágy csökkenése), vetélések; meddőség

 

A kellemetlen tünetek miatt mindig érdemes kivizsgálást végeztetni, mert a pajzsmirigy-alulműködés diagnózisa csak hormonvizsgálatok segítségével állítható fel.

A kezeletlen hypothyreosis többek között a koleszterinszint megemelkedéséhez, és érelmeszesedéshez vezethet. A jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigy-alulműködés kezelésére jódpótlásra is sor kerülhet. A jód a táplálékkal és az ivóvízzel kerül be a szervezetbe, gyorsan felszívódik, majd összegyűlik a pajzsmirigyben. Mivel Magyarország területének 4/5-e mérsékelten jódhiányos, így nem tartalmaz elegendő jódot sem az ivóvíz, sem a megtermelt élelmiszerek. Ezért a jodid pótlása fontos.

 

Keresés