A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Fogszuvasodás természetes helyreállitása (2. rész)

Fogszuvasodás természetes helyreállitása (2. rész)

A régmúlt időkben, amikor az emberek különböző tünetekkel és betegségekkel találkoztak általánosságban azt hitték, hogy az ördög szelleme hozta a bajt. A Földön ma is élnek olyan népek, akiknél a fenti hiedelem fennmaradt. A különbség annyi, hogy az ördög szellemét azonositották.

Micro-organizmusok

Tudósok, fogorvosok, kutatók, kormányzati szakértők döntése alapján a betegségeket okozó ördög mára valósággá vált, mikro-organizmusok (virusok, baktériumok, gombák, stb.) formájában..

Az elfogadott teória szerint a virusok és baktériumok a betegségek – beleértve a fogszuvasodás – elsődleges okozói. A betegség elképzelése, a baktérium elméletén alapul, amely gipszkötés formájában beépült az agyakba Louis Pasteur (1822-1895) munkássága alapján, aki a pasztőrizálás felfedezője is volt. Pasteur elképzelése a modern orvostudomány legtöbb formájának alapja.

Az elmélet szerint kórokozó baktérium a testen kivül van, és amikor a szervezet védelmi képessége legyengül, a baktériumok elözönlik a testet és betegségeket okoznak. Pasteur tudománya annak ellenére fennmaradt, hogy azóta bebiizonyosodott, a baktériumok nem lepik el az embert, inkább átalakulnak és a környezethez idomulnak. Pasteur hozzájárulása alapján az orvostudományok, igy a fogászati ellátás is az ördögi baktériumokat próbálják kiirtani, ami a fogszuvasodást okozta.

A fogászat elvesztette a baktériumok elleni harcot

A fogszuvasodás betegség az ellenségünk, ezért harcolni kell ellene. A háború külső és belső konfliktusokból áll. A fogászati kezelések a háborúban lelik örömüket. A baktérium az ellenség és a száj a harctéri terep. Nincs jelentősége, hogy mennyi pénzbe kerül, a baktériumok elleni háború soha nem nyerhető meg.

A modern fogorvoslás abból a hitből ered, hogy a fogszuvasodást baktériumok okozzák. Azokat Streptococcus mutánsként kezelik, és azt gondolják, hogy a baktérium a szájban táplálkozik, majd a képződött sav hatására kilyukad a fog. A fogászat célja a szájban keletkező baktériumok növekedésének kezelése a fogszuvasodás megelőzése érdekében. A fogorvoslás háborúja igy összegezhető:

l. Állandó fogmosás a betegséget okozó baktériumok elpusztitása érdekében

  1. Kémiai anyagokkal történő szájöblités a veszélyes baktériumok eltávolitásához.

  2. Fogselyem használata, a baktériumok és ételmaradék eltávolitására

  3. Ha a három taktika nem működik, a fogorvos pénzért, fúróval eltávolitja a baktériális fertőzést.

  4. Ha a fúró képtelen eltávolitani, és a baktériumok szaporodnak, a fog gyökerét támadják.
    Megkisérli gyökérkezeléssel eltávolitani a baktériumot.

  5. Végül, ha a fogat nem tudja életben tartani a feltételezett baktérium behatolók miatt, a fogat eltávolitja és pótlást rak a helyére vagy üresen marad.

A 6. lépcső eléréséig sok pénzt kellett fizetni, de a háború elveszett. A modern kezelések képesek csökkenteni a fájdalmat és szenvedést, de a fogszuvasodás okát nem kezelik, ezért a többi fog is szuvasodni kezd.

Fogorvosok, figyelem: A fogszuvasodást elsődlegesen nem baktérium okozza

Az modern fogászat alapvető elképzeléseit 1883-ban egy Miller nevű fogorvos állitotta össze. Úgy találta, hogy a kihúzott fog a nyál és kenyér fermentált keverékébe mártva szuvasodás látványát mutatta. Azt gondolta, hogy a szájban levő savak mikroorganizmusokat hoznak létre, amelyek feloldják a fogat. Mégis, Dr. Miller soha nem hitte, hogy baktériumok okozzák a fog szuvasodását. Inkább azt gondolta, hogy a baktérium és savjai a szuvasodási folyamat részei. Ami még ennél is fontosabb, úgy gondolta, hogy az erős fog nem szuvasodik.

Egyszerűen értelmezve, Dr. Miller úgy gondolta, hogy a tömör, erős fog a végtelenségig ellenáll a savak támadásának, legyenek azok baktériális vagy étel eredetűek. A nem tömör fogak bármilyen sav hatására gyorsan károsodni kezdenek. Dr. Miller ezt is leirta "A mikroorganizmusok invázióját mindig megelőzi, a citromsók kivonása.” Egyszerű kifejezésekkel, a fog először elvesziti ásványi tömörségét, azt követően a mikroorganizmusok problémát okoznak. Százhúsz évvel később a fogorvoslás ragaszkodik Dr. Miller elképzeléséhez, de kihagyja a létfontosságú információkat.

[Fogszuvasodás] akkor jön létre, ha szénhidrát tartalmú étel (cukor és keményitő) , például tej, üditő, mazsola, kekszek, édessütemények sűrűn a szájban maradnak. A szájban élő baktériumok ezektől az ételektől elszaporodnak, és savakat hoznak létre. Idővel ezek a savak kárositják a fogzománcot, , melynek eredménye a fogszuvasodás.

Miller 1883-as, és a modern fogászat 2009-es lierása közötti különbség, hogy Dr. Miller tudta, a fog sűrűsége és struktúrája az, ami védelmet nyújt a szuvasodás ellen, mig ma azt tanitják, hogy a baktérium okozza a szuvasodást. Attól eltekintve, hogy az étel odaragad a foghoz, a fogorvosok azt hiszik, hogy a táplálkozásnak semmi köze a fog szuvasodásához.

A fogászat óriási tévedése

Ahogy öregszünk, a fogszuvasodás egyre többeket érint. Minél tovább élünk, annál több fogunkat veszitjük el. Bölcsesség fogainkat átlagosan 20 és 39 éves korunk között. 40 és 59 éves kor között átlagosan 3,5, 60 éves kor felett 8 fogunk hiányzik.

Mig azon lehet vitatkozni, hogy az életkorral együtt növekszik a lyukas fogak száma, de hogyan magyarázható, hogy fiatal gyermekeknél is erőteljesen növekszik a fogszuvasodás. 2-5 éves kor között 24-ről 28%-ra emelkedett 1988-1994, illetve 1999-2004 között. Ha a fogszuvasodás az életkor előrehaladtával növekszik, hogyan történhet, hogy a legfiatabb gyermekek is szenvednek tőle?

Ha a fogászati fúrás, gyökérkezelés, foghúzás, fogmosás, fogkrémek lennének a fogszuvasodás tökéletes kezelései, akkor nem látnánk a szuvasodások rakéta sebességgel növekvő számát.

Feltélezhetjük, hogy a lakosság 90% nem követi a protokollt? Kizárt dolog. Inkább valami alapvető hiba van modern bakteriális háborúval.

Nyomelemek a fogszuvasodás gyógyitásában

A nyomelemek témaköre elég összetett, mert a szervezetünkbe kerülő ásványi anyagok felhasználása és egyensúlya szorosan összefügg a már a szervezetünkben levő más ásványi anyagokkal. A felsorolásban nem szereplő ásványok is fontosak.
Eddig két létfontosságú ásványi anyagról beszéltünk, melyek fogunkat újra ásványositják, a kálcium és foszfor. A fogorvos és kutató Steinman fedezte fel, hogy a magnézium, réz, vas és mangán is jelentős hatással van fogak szuvasodására.

A kevésbé fejlett és iparositott országokban a vashiány a legáltalánosabb. Megmagyarázza a magok és babfélék fitátsav tartalma, ami megköti a vasat.

Néhány étel vastartalma


 

Étel (100 gramm)

Vas milligramm

marha / bárány lép

45

kacsa / libamáj

31

kagylók

12

kaviár

12

bárány vese

12

csirke / kacsamáj

12

napon száritott paradicsom

9

burgonya

7

petrezselyem nyers

6

marhamáj

5

Általánosan a puhatestűekben és organikus húsokban magas a vastartalom. Bizonyos növények, mint a csalán szintén gazdag vasban. A sok magvat fogyasztó emberek a fitátsav vaskötő tulajdonsága miatt sokkal fogékonyabbak a vashiányra. A kakaóporban magas a vas és réztartalom. Ez megmagyarázhatja az emberek csokoládé iránti függőségét, különösen olyan személyeknél, akik nem fogyasztanak húst.

Réz

segiti a vas felhasználást a szervezetben. A réz olyan, mint a ragasztó, ami egyben tartja a fogakat és csontokat.  A máj és a puhatestűek gazdagok rézben. A gombákban alacsony a réz mennyisége.

B-vitaminok és folsav

együtt segitik a vas megfelelő hatékonyságát a szervezetben. A zöldleveles zöldségekben magas a folát tartalom, spárga, spenót, okra. Állati folát források a kagylók, számos állat mája, háziszárnyasok apróléka, vesék, polip, halak és halikra. Számos esetben a máj fogyasztása varázslatos fogszuvasodás gyógyulást hozott. Jól ismert megoldás vérszegénység esetén is. A máj fogyasztható főzve, száritva vagy nyersen.

Cink

az enzimek előállitásában és a vércukor szintjének szabályozásában játszik fontos szerepet. Tipikus a vas felszivódását gátló fitátsav még erősebben gátolja a cink felszivódását. Az osztriga nagyon magas cink tartalmú, kevesebb van a májban, vörös húsokban, kagylóban és kacsában.

Mangán

szerepe van a vércukor szintjének szabályozásában, és segiti a fog ásványodását.183 Kagylók, diófélék, édesburgonya, máj, vese, ananász, áfonyák, zöld és fekete tea tartalmaz nagy koncentrációban mangánt. A fitátsav gátolja a mangán felszivódását.

Jód

a zsir metabolizmusához nyújt segitséget, tengeri ételekben, tengeri növényekben, halcsontlevesben, articsókában, ananászban és zöldlevelű zöldségekben fordul elő.

A máj leállitja a szuvasodást

A máj segiti a szervezetet élni. Közel minden olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami az egészséges csontokhoz és fogak felépitéséhez kell, kivéve a zsirban oldódó D-vitamint és kálciumot.

Segit-e a multivitamin a fogszuvasodás elleni küzdelemben?

A szintetikus vitaminok és ételek, melyekhez szintetikus vitaminokat adalékoltak valós előnyt nem biztositanak a szervezet számára. A szintetikus vitaminok olcsó anyagokból készülnek, nem biokémiai formában, ami könnyedén képes felszivódni a szervezetben. Eredményeként a táplálkozáskiegészitő vitaminok meglehetősen nagy belső stresszt okoznak szerveinkben. Oka van, amiért a természet növényeket és állati eledelt biztosit számunkra, és nem porokat vagy köveket kell ennünk. Az emberi test a szintetikus vitaminokat mérgező összetevőkként látja, melyeket sebesen el kell távolitania. Emiatt szokott szokatlanul kellemetlen szaga vagy szine lenni a vizeletnek a multivitamin elfogyasztását követően.

Egy csomag zeller vagy zöld leveles zöldség több felszivódó vitamint tartalmaz, mint a teljes flakon szintetikus vitamin.
Nyomelem ásványok a földben és vizben is léteznek.

Szója termékek

Egy barátom jó ötletnek gondolta a tofu nagy mennyiségű fogyasztását. Rövid időn belül elkezdett kihullani a haja és bőre szine elhalványodott. A szója növényi hormonokat tartaémaz. Gondos fermentációval a hormonok hatástalanná válnak. A szójában levő magas fitátsav tartalom jelentősen csökkenti a kálcium, mangán, réz, vas és cink felszivódását. A fitátsavat nem lehet semlegesiteni hagyományos előkészitéssel, mint áztatás, csiráztatás vagy hosszú ideig, lassú főzéssel. A magas fitátsav tartalmú táplálkozás növekedési problémákat okozott gyermekeknél.185 A fermentált szója termékek, és speciálisan fermentált szója italok, szószok, miso és tempeh elfogadhatók. A termék kiválasztása és fogyasztása is figyelmet igényel.

Hamis tejek

A szója tej enzimgáltókat és kiemelkedő mennyiségű ösztrogént tartalmaz. Lehet olvasni szójaitalról, hogy daganatot gyógyitott, de az nem a bolti, dobozos, olcsó, denaturált, anti tápanyag, túlzottan feldolgozott és közértekben árult szójáról szól.

Vércukor ingadozás

Dr. Page magyarázatából ismerjük, hogy a vércukor szintjének ingadozása befolyásolhatja a fogszuvasodást.

Laboratóriumi vizsgálatok során meghatározta, hogy a vér kálcium és foszfor értékének különféle változásai hogyan okozhatnak szuvasodást. Minden természetes táplálék a benne levő édesség intenzitásának arányában változtatja a vércukor szintjét. Ezért a datolya, száritott gyümölcs erősebb ingadozást okozhat, mint a friss zöldalma. Ha a napi táplálkozás része a cukor, és mennyisége különösen nagy, a vércukornak soha nem lesz ideje, hogy normál értékre beálljon.

A hagyományos fogorvolás úgy gondolja, hogy a fogakra tapadó szénhidrát a szuvasodás okozója, a valóságos oka vér kémiai változásai a cukor hatására. A hagyományos fogászat nem ajánlja a gyakori nassolást, ezért részben igazat állit. A cukorban gazdag ételek nassolása fogszuvasodáshoz vezet. Dr. Page úgy találta, hogy a gyakori zöldség, protein és zsir fogyasztása előnyös a vércukor ingadozás szabályozásában.
A hagyományos fogorvoslás nem korrekt, mert a gyakori nassolás során a kiegyenlitett táplálkozás, benne a zöldségek, proteinek és zsirok, nem okoznak fogszuvasodást. Okos protein élelmiszer választékkal az egész napos nassolás hatására sem romlanak a fogak.

Gyümölcsök

Gyümölcsök, különösen az áfonyák, rendkivül egészségesek. De túl sokat fogyasztva a vércukor szintje ingadozik. A polcon kapható gyümölcsök hibrid mezőgazdasági termékek. Az elődeink által ismert alma kics, és savanyú gyümölcs volt, amelyek valószinűleg a fogyasztáshoz főzni kellett. A több ezer éves földművelés, kiválasztás és keresztezés hatására létrejött alma magas cukortartalmú. Mig a gyümölcs természetes, a magas cukortartalom azt jelenti, hogy a legtöbb ember nem ehet annyit, amennyit szeretne, hogy egészséges maradjon. A gyömölcs nem rossz választás, de sok ember fő élelmiszerként fogyasztja, holott kiegészitő vagy időszakos ételként kellene.

A gyümölcsöket legjobb zsirral fogyasztani. A gyümölcs és krém jól illik egymáshoz. Néhány gyümölcshöz jól illik a sajt, például almához vagy körtéhez. Az emberek egy része túlzott mennyiségben fogyaszt édes gyümölcsöket. Azok cukortartalma a gyors energiával segit az éhség lecsendesitésében. De a gyümölcs nem biztosit a szervezet számára elegedendő tápanyag épitő proteint.

Édes gyümölcsök
a narancs, barack, szőlő és banán. Ezek fogyasztását ajánlott erőteljesen csökkenteni, ha kerülni akarja a fogszuvasodás kockázatát. A fogszuvasodás megléte annak a jele, hogy a vércukor mechanizmus nem tökéletes. Az emberek egy része fogyasztás előtt megfőzi a gyümölcsöt, mert úgy a cukrok átalakulnak és könnyebbé válik az emésztés.

Alap gyümölcs ajánlat: kerülendő vagy nagyban csökkenteni érdemes a nagyon édes gyümölcsök fogyasztását, datolya, barackok, ananász, száritott gyümölcsök, fekete áfonya és banán addig, amig a fogszuvasodás állapota fennáll.

Kezdő gyümölcs ajánlat: naponta egy alkalommal, délben, ebéd után, a gyümölcs ne legyen édes. Kevésbé édes gyümölcsök: savanyú áfonyák, kiwi, zöld alma

Haladó gyümölcs ajánlat: meglevő szuvasodás azonnali megállitásához teljesen kerülje el az édes gyümölcsök fogyasztását.

Édesitőszerek

Több fogorvos munkája és a fennmaradt fényképek alapján ismerhetjük,hogy a táplálkozás során bevitt cukor mennyisége katasztrófális hatású. Minél több a finomitott cukor, annál inkább ingadozik a vércukor értéke. Minél nagyobb az ingadozás, annál jobban felborul a kálcium és foszfor metabolizmus. A fruktóz tartalmú édesitők vagy az alacsony glikémiás értékűek nem emelik a vér glukóz szintjét, de emelik a fruktózét. A végeredményt méginkább felboritja a kálcium és foszfor egyensúlyát.

Biztonságos édesitők mérsékelten fogyasztva

Ha nincs szuvas fog, ezeket az édesitőket mérsékelt mennyiségben lehet fogyasztani. Aktiv szuvasodás, fájdalmas vagy érzékeny fogaknál átmenetileg kerülni kell. Az otthoni legbiztonságosabb forrás a gyümölcsök cukortartalma.

Hőkezelés mentes méz

Csak olyan mézet fogyasszunk, mely a cimkéjén tartalmazza, hogy hőkezelés nélküli, soha nem melegitették. A méhek keményen dolgoznak azon, hogy a kaptár hőmérsékletét 34 fok körül tartsák. Ha a hőmérséklet 34 fok fülé emelkedik, a méhek elhagyják a kaptárt. Nagyon ajánlott, hogy csak 34 fok alatt hőmérsékleten begyűjtött mézet fogyasszon. A mézet gyakorta cimkézik “nyers” néven, de azt nem tartalmazza a cimke, hogy melegitették-e, mert ha igen, és 34 fok felett, akkor legtöbb egészségügyi előnyét elvesztette. Emiatt a méz alkalmatlan főzéshez. Kitűnő édesitőszer, de nem véd a fogszuvasodás ellen.

Juharfa szirup

B osztályú, organikus az igazi szirup. Számos juharfa szirup tartalmaz formaldehid maradványokat, bár a szer használata tiltott. Néhány általános, organikus márka kellemetlen mellékhatást okozhat. Független, kisebb gyártók márkát érdemes keresni.

Valódi nádcukor

Az ősi Ayervéda orvolásban a valós cukrot, mint a kókuszpálma cukor, gyógyszerként tekintették. A mai, bolti cukrok távol állnak a gyógyitó értéktől. A legtöbb változatát túlzottan feldolgozzák. A cukor biztonságos formája a tiszta nádcukorlé, melyet a nádcukorból otthon vonnak ki. (Rapunzel Rapadura cukor). Más cukor, melyről azt állitják, hogy organikus vagy nyers nagy valószinüséggel jelentősen feldolgozott és ásványi anyag tartalmát kivonták. A juharfa szirup és valódi nádcukor biztonságosan hasznmálható főzéshez.

Stevia

A sztivia nagyon édes növény. Óvatosan használatot igényel, mert édesitő hatásán kivül más gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezhet. Az egyetlen biztonságos felhasználható a minimálisan feldolgozott, friss növény. A friss sztivia növényt egyszerűen megszáritják és őrlik. A sztivia koncentrátum, mely barnás szinű, az egész növényt tartalmazza hatásosabb formában, ezért biztonságos.

Számtalan olyan édesitőszer van, melyek összetevőit a szteviából vonják ki és azok veszélyesek. Legyen figyelmes, nehogy sztevia kivonatot és hasonló, feldolgozott terméket vegyen. A sztevia kivonatai jelentős kilengéseket hozhatnak létre a mirigyrendszerben. Hasonlóképpen, ne használjon glicerinben tárolt szteviát sem.

A finomitott édesitőszerek károsithatják a fogakat

Elpárologtatott nádcukorlé és fehér cukor

A cukor üres kalóriái energiát biztositanak, de hasznos tápanyagokat nem. A fehér cukor a vércukor szintjét folyamatosan mozgásban tartja. A szervezet idővel ásványi anyagokat von ki a fogakból és csontokból. A feldolgozott cukor fogyasztása miatt a szervezetben lecsökken a króm, cink, magnézium és mangán mennyisége. A bio boltokban látható olyan cimke, melyen organikusan elpárologtatott cukornád le olvasható. A természetesnek hangzó szöveg ne vegye el az eszét, a tartalom üres cukor. A cukrot felismeri a szervezet, ezért még mindig jobb, mint a cukorpótlók.

Xylitol

Az amerikai “Journal of the American Dental Association” kutatási eredményei azt irják, hogy arról az állitásról, mi szerint a xylitot leállitja a fogszuvasodást, további kutatások szükségesek. A xylitol egy cukor alkohol, nem egyszerű cukor. A háziállatokál ájulást, májkárosodást, sőt elhalálozást is okozhat túlzott adagolása. A xylitol – a könyv megjelenésekor – nem rendelkezett "GRAS" vagy “általánosan biztonságosnak elfogadott” státusszal,étkezési célra, csak étikezési adalék engedélye van.  Főleg ez az oka, hogy a termék főként a jogilag kozmetikai termékek között található, mint fogkrém vagy rágógumi..

A xylitol elsődlegesen a májban metabolizálódik. A xylitol szuvasodást gátló tulajdonságai azon a tényen alapulnak, hogy a baktériumok nem képesek cukor alkoholokat emészteni és azokat savvá átalakitani. . Az első részben egyértelműen bizonyitott, hogy a baktérum és savak nem a fogszuvasodás elsődleges okai.

Magas fruktóz tartalmú kukorica szirup

Fogainknak és teljes szervezetünknek a legrosszabb édesitőszer. Az emberek számára megtévesztő a fruktóz, mertaz ember által előállitott fruktóz, nem ugyanaz, mint a gyümölcsben található. A szintetikus cukor és a természetes cukor ugyanazt a nevet kapta. A magas fruktóz tartalmú kukorica szirup a fruktóz szintetikus formáját tartalmazza, ami mérgező a szervezet számára. Tanulmányok százai mutatják, a hasnyálmirigy daganat, cukorbetegség, túlyúly és más rosszindulatú daganatok kapcsolatát.124 Az édesitett italok, üditők és cukrozott szeletek általánosan szintetikus fruktózzal édesitettek.

Az üditőitalok dupla veszélye

Az üditőkben nagyon magas a cukortartalom és erősen savasitanak. Erőteljesen rabolják a szervezet kálcium ésmagnézium tartalmát, egyszer cukor, másodszor a savasságuk miatt.

Agave nektár

Az agave nektár egy magas fruktóz tartalmú étel, melyet egészséges ételnek öltöztettek fel. Ugyannyi vagy több fruktózt tartalmaz, mint a magas fruktóz tartalmú kukoria szirup. Kiterjedt kutatásokból megismerhető, hogy nem nyers vagy finomitatlan termék, a reklám állitása ellenére.
Az agave nektár igen széles körben rejtőzik az egészséges ételek között.

Hamis édesitőszerek

Szukralóz, aszpartam, szacharin

A cikk első része

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés