A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A bolti tehéntej számos veszélyt hordoz

Schramm Tamás
2015. 08. 20. 12:17:28
A bolti tehéntej számos veszélyt hordoz

A tehéntej a gyermekeknél több veszélyt okoz, mint jót? Az utóbbi hónapokban egyre több mama írja és meséli, hogy pici gyermekénél ekcémát vagy bélproblémát tapasztal.

A hivatalos orvoslás minden állapotra tud megoldást ajánlani. Létezik szteroid, antibiotikum és számtalan más gyógyír.
7 nyomós ok, a tehéntej ellen fordításom feltöltése után kaptam a fejemre egyik olvasónktól. "Még hogy magyar ember ne igyon tejet?"

"De azelőtt, hogy étlapot adunk arra, hogy az óvodás gyermekek évi 50 liter fehér anyagot igyanak, kérjük vegye tekintetbe: A természetben nincs olyan faj, mely rendszeresen más faj tejét fogyasztja."

Napi egy pohár tehéntej = ekcéma, bélgörcs, fülfájás, diabetes?

Tényszerűen nyomós érvek szólnak amellett, hogy a gyermekeknek adott tehéntej több veszélyt okoz, mint előnyt biztosít. A tehéntejben levő tápanyagok kiegyenlített táplálkozással másként is bejuttathatók a szervezetbe.

Nagyon gyakran idézik, hogy a növekvő gyermek számára fontos kálciumforrás a tej, mindazonáltal csak harmadát vagyunk képesek feldolgozni, a benne levő magas nátrium, foszfor és proteintartalma miatt. Ha a gyermeket rá tudjuk venni, a zöldségekben sokkal több hatásos összetevő van.

A tejet könnyebb eladni, mint a kelbimbót, egyre növekszik az aggodalom a tehéntej negatív mellékhatásai miatt. Különösen ha korai életkorban fogyasztják.
Nagyon sok, rendszeresen tejet ívó gyermek - a gyermekkorúak kb. 7,5%-a - szenved allergiás tünetektől, ezeket gyakran nem is diagnosztizálják.
A bolti tej ekcémát, székrekedést, megfázást és gyakori fülfájást okozhat.

Növekvő számú szülői tanácsadó javasolja a tehéntej és tehéntej termékek nélküli étkezést, hogy elkerülhetővé váljanak az olyan tünetek. Sokan nem értik, miért szenvednek szükségtelenül bélgörcsöktől és bélgázosodástól.  Olyan vélekedések is napvilágra kerültek, hogy a tehéntej kapcsolatban állhat a cukorbetegség kialakulásával. Finnországban, ahol az 1-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya a világon legmagasabb (azaz inzulinfüggő), az egy főre jutó tejfogyasztás is a legmagasabb. Kínában és Dél-Kelet Ázsiában, ahol a laktóz tolerancia magas aránya miatt nagyon alacsony, a cukorbetegség fenti formája közel ismeretlen.

Outi Vaarala professzor, a Helsinki Egyetem tudósa 20 éve tanulmányozza a kapcsolatot. Úgy gondolja, hogy a szervezet antitesteket hoz létre a bovin inzulin ellen, ami leállítja az emberi inzulin termelődését. Erre a csecsemők különösen hajlamosak, mert bélfaluk nem eléggé fejlett ahhoz, hogy megakadályozza a tehénhormonok bejutását a vérkeringésbe. A tanulmány alátámasztja az elképzelést. Részletesebb eredmények később jelennek meg.

Természetesen ez csak egyike, ahogy a meglevő kapcsolatot próbálják magyarázni. Talán érthető, miért növekszik a cukorbetegség kockázata azoknál a csecsemőknél, akiket túl korán választanak el az anyatejtől.
Sokkal bonyolultabb megérteni, a későbbi életkorban kifejlődő gyakoribb állapotot a fiatal, tejet ívó gyermekeknél. Ha Vaarala professzornak igaza van, akkor valaminek le kellett gyengítenie a bélfalat.

A tehéntejet a felnőttkori, 2-es tipusú cukorbetegséggel, a folyadékban levő energia mennyisége miatt szívbetegségekkel is kapcsolatba hozzák. Az adott tej "arra lett tervezve", hogy 47 nap alatt megduplázza a borjú születési súlyát. Nem meglepő, hogy a tehéntej az embernél kívánatosnál sokkal több proteint tartalmaz. Még az alacsony zsírtartalmú tejben is relatívan magas a koleszterinszint és a telített zsír. Joseph Keon táplálkozási szakértő a közeljövőben megjelenő - Whitewash, azaz fehérre mosva - című könyvében megjegyzi, hogy a félzsíros tej a teljes súly 2%-át jelenti, azonban a teljes kalória 34%-a.

Annak bizonyítéka, hogy a tehéntej veszélyes az egészségre, még nem bizonyos. Csak a tejipar állítja, hogy csonterősítő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Szembenézve az aggodalmakkal kérdezhetjük, mit kell tennünk?

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés