A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

A címke mögött: Nivea® testápoló

A címke mögött: Nivea® testápoló

Az egészséges bőrnek nincs szüksége arra a sok trutymóra, amit felkennek rá. Bőre folyamatosan száraz, annak ellenére, hogy bőrápolót használ?
Elképzelhető, hogy a kedvenc kréme a valós probléma okozója.

Milyenek a Nivea termékek saját reklámukban?

Kényeztesse testét és lelkét mindenfajta ápolással by Nivea
• Tisztítsa meg testét és lelkét.
• Teremtse meg az atmoszférát és kényeztesse magát
• Hogyan legyen fitt és feszes a bőre?
• Gyengéd ápolás
• Ellenállhatatlan puha bőr

Kardamom, mandarin és levendula illatok keveréke, ami magával ragadó kényeztetést biztosít az érzékeknek.
Selymes-krémes állagának köszönhetően különösen jól kenhető és hamar beszívódik.

A forradalmian új összetételnek köszönhetően háromszoros hatása van.
A bőr természetes védekező funkcióját serkenti, miközben a bőr szerkezetét megerősíti és segíti saját nedvességtermelését.
Gyorsan felszívódik, és kellemes érzetet biztosít a bőrnek.

De mi van a flakonban?

nivea testápolóA név, mellyel együtt nőttünk fel.
1911-ben a világon elsőként került piacra a cég víz-az-olajban típusú kréme, és azóta a legnépszerűbb kéz és testápolóvá vált. Az utóbbi években a termékkör nagyszámú névre és alnévre tagozódott, így arcápolás, testápolás, hajápolás, kézápolás, férfi, gyermek, napvédő, baba, fürdő termékek, színező kozmetikumok, dezodorok és ajakápolás.

Mégis, a Nivea szó hallatán legtöbben a híres kék flakonból, a keskeny nyiláson kicsorgó krémre gondolunk. A Nivea név a nemzetközi kozmetikai és parfüm óriáshoz, a Beiersdorfhoz tartozik, és kb. 150 országban kapható. A nagyon egyedi marking taktika alapján bármit is árul, a Nivea nevet helyi márkaként nevezi meg. A stratégia bevált. 2004-ben a Nivea 2,7 milliárd fonttal járult hozzá a Beiersdorf 3,8 milliárdos forgalmához.

A Nivea összetevői az árszintet tekintve sehol a világon nem különböznek a többi kereskedelmi kéz- és bőrápoló krémektől. Szerencsére még nem használják a nanotechnikát: az alapvető teljesítményjavító összetevőt, amit áthatol a bőr felső rétegén és a test bőr alatti részeibe, és a vérkeringésbe is eljut. Így ez a termék még relatíve biztonságos választás (2005).

A nők igen nagy bizalommal vannak a Nivea termékek iránt, ezért elcsüggesztő, ha meglátjuk, mit tartalmaz a flakon.

A félig szintetikus zsíros savakon és viaszokon kívül, melyek közül igen soknak nincs teljes biztonsági adatlapja, a Nivea krémek

  • ösztrogén parabéneket,
  • kontakt allergéneket,
  • behatolás javítókat,
  • 5 potenciális karcinogent (rákkeltő anyagot),
  • parfümöt,
  • sőt extra illatosító összetevőt is tartalmaz.

Tényszerűen: a felsorolt anyagok 1/3 része illatosító, ezek az ismeretek alapján irritációt és érzékenységet kiváltó vegyi anyagok. Gyakori használatuk allergiás reakciókat idézhet elő. Ha egyszer egy személy érzékennyé válik, a legkisebb mennyiség és reakciót válhat ki a szervezetéből.

Nivea összetevők

Parafinnum liquidum:

Bőrápoló kenőanyag: ásványi olaj - kőolaj alapú - olcsó összetevő, időszakos hidratáló hatást hoz létre. Behatolást javitó: A hosszabb érintkezés elpusztítja a bőr természetes olajos védőrétegét, és szárazsághoz vezet. Tartalmazhat aromás policiklikus hidrokarbonát - (PAHs) szennyeződéseket.
Néhány ilyen összetevő az embernél potenciálisan rákkeltő.

PEG-150:

Sűrítőként funkcionál, oldószer, emulgeáló és felületaktív anyag.
Felszívódást javít: bőrirritáló. 1,4-dioxane és etilén-oxid szennyeződést tartalmazhat, melyeket mellrákkal hoznak összefüggésbe.

Methylparaben, butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, propylparaben:

Tartósítók: bőrirritációt, kontakt dermatitist és kontakt bőrallergiát okoznak. A parabének ösztrogén utánzatok: a butylparaben és isobutylparaben hatása a legerősebb, ezt követi a propylparaben, ethylparaben és methylparaben.

Simethicone:

Szintetikus szilikon alapú nedvesítő; film formázó; bőrirritáló, a filmformázó "megfogja" a többi (beleértve a termék más) összetevőket és, mivel nem engedi a bőr lélegzését, növelheti a bőrirritációt, melyeket az édes és egyéb összetevők okoznak.

BHT:

Antioxidáns: bőrallergia, dermatitis, potenciális rákkeltő; születési rendellenességet idézhet elő.

Parfüm:

Illatosító. Allergén, asztmatikus reakciókat vált ki; bőrirritáló; központi idegrendszert károsíthatja. mesterséges pézsmaillat és phtalátok (általános illatosító összetevők) hormonrendszert szétbontó és potenciális rákkeltők.

Limonene:

szintetikus illatosító. Általános bolhairtó, bőr- és szem irritációt, erőteljesen érzékenységet okoz; asztmás tüneteket okozhat; tumorokat hozhat létre; megtermékenyítési rendellenességeket és késői szülést okozott néhány állatfajnál.

Geraniol:

Szintetikus illatosító. Bőr- és szem irritációt valamint érzékenységet okoz.

Linalool:

Szintetikus illatosító. Bőr-, szem- és légzési irritációt okoz; állatoknál központi idegrendszeri rendellenességet okoz, amely az izomzat irányítását befolyásolja.

Hydroxycitronellal:

Szintetikus illatosító. Kontakt allergén, bőr- szem és tüdőirritáló.

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexane carboxaldehyde:

Szintetikus illatosító. Kontakt allergén, amely érzékenységet okoz; Az ekcémában szenvedők 2-3 százalékánál az állapot rosszabbodik.

Citronellol:

Szintetikus illatosító. Növényvédőszerként is használják. Komoly bőrirritáló.

Butylphenyl methylpropional:

Szintetikus illatosító. Bőrirritáló. Használata korlátozva van a mosószerekben, mivel erőteljesen érzékenységet kiváltó anyag. Állatoknál bőrre kenve magas koncentráció esetén spermium károsító és CMS hatásokat okoz.

Alternatív lehetőségek

Az egészséges bőr nem igényel sok kemikáliát. Ha bőre folyamatosan száraz, annak ellenére, hogy (bolti) testápolót használ, elképzelhető, hogy a krém a valós probléma okozója. Ha mégis bőrápolókrémre van szüksége, a növényi és biológiai olaj a legjobb választás.

Az eredeti cikket az Ecologist újságban találtam. Kibővítettem egy online patika oldalán talált termékek összetevőinek listáival, illetve az EWG adatbázisában talált adatokkal. A világhírű Oil of Olay ránctalanítóról, a szintén világhírű Johnson Baby Wash babaolajról is olvashat oldalainkon.

Néhány kiegészítés Antal Vali tollából

  * Q 10. A ubichinon enzimkomplexushoz tartozó vegyület. A bőrön át nem szívódik fel, egyébként is az emberi szervezet elegendő mennyiségben állítja elő, ezért a kozmetikumokban való alkalmazása vitatott. Ha mégis hiány lépne fel belőle, csak belsőleg lehet pótolni.
  * Kollagén (Collagen). Nagyrészt vágóhídi hulladékból származó hatóanyag. Nedvesség megkötő képessége közepes, de nem tartós. Egyes gyártók állításával ellentétben nem tud behatolni a bőrbe, és nincs ránctalanító hatása! Viszont alkalmazásakor fennáll a BSE (kergemarha kór)- veszély. 2005-ben találtak a kereskedelemben olyan (népszerű) ránctalanító krémet, amelyből kimutatható volt a kergemarha-kór vírusa! Ugyanis a BSE-vészben elhullott állatok tetemét felvásárolta a kozmetika ipar, mivel az élelmiszer iparnak tilos volt azt hasznosítania (a kollagént a marhák bőréből vonják ki).
  * Triclosan. Kémiai tartósítószer és stabilizáló. A fogkrémekben jó lepedék eltávolító és fogfehérítő hatású, viszont allergiát, fényérzékenységet okoz, máj- és vesetoxikus, radikális rákkeltő anyag.
  * Növényi olajok (Vegetable Oil). Hatóanyag deklarációnak túl pontatlan, mivel az egyes olajokat pontosan kell megnevezni. Ennél a megnevezésnél merül fel az említett "olajszőkítés" gyanúja.
  * pH 5.5.Ez az "áltény" a néphülyítés csúcsa. A bőrnek nem a pH 5.5-ös savas közegre van szüksége, mert attól csak tönkre megy, hanem a pH 6 és pH 7 közöttiekre, ugyanis ez a "bőrsemleges" pH tartomány. Ezt a hamis adatot azért tálalják tényként a gyártók, hogy apránként elsavasítsák a bőrünket (is), ugyanis a savas közeg a legtöbb bőr- és egészségügyi probléma táptalaja.
  * "a bőr mélyebb rétegeibe is bejuttatja a vizet". A bőrbe felesleges bármiféle nedvességet is kívülről betuszkolni! Ugyanis a bőr hidratáltsága nem azon múlik, hogy mennyi vizet viszünk be, hanem azon, hogy mennyire aktív az NMF (nedvességmegkötő faktorok) működése. Az NMF működését pedig megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelével.
  * Mineral Oil (Ásványi olaj). Sokan az "ásványi" szó hallatán a jótékony ásványi anyagokra asszociálnak, pedig ez nem más, mint a kőolaj.

Mit fizettetnek meg velünk a gyártók?

Végül álljon itt egy Magyarországon is kapható, agyonreklámozott, csodahatásúként hirdetett népszerű szemránckrém ára lebontva:
  * hatóanyag: 150 Ft
  * tégely: 450 Ft
  * csomagolás: 600 Ft (celofán, karton doboz, útmutató, prospektus, matrica, rezsióradíj)
  * reklám: 5.000 Ft
  * a termék bolti ára: 18.000 Ft

Gondolj bele: többe kerül a tégely, mint a benne lévő krém!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír