A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

A csokoládéról

A csokoládéról Egyértelmű a különbség a kereskedelmi csokoládék, és az organikus, sötét csokoládék között. Előbbieknek semmilyen pozitív hatásuk nincs egészségünkre. Utóbbiak, ideális esetben hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.

Lehetséges, hogy Ön még soha nem vágyott egy kis csokoládéra?

Ha Ön hasonló, mint a nyugati világ lakói, csodálkozott-e már valamikor, miért okoz függőséget a csokoládé azon kívül, hogy olyan finom és édes? Nos, az agy kémiája miatt, amit neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) néven ismerünk.

Mik a neurotranszmitterek? Úgy működnek, mint az üzenetküldők, vagy kis teljesítményű megszakítók, melyek az agy körül keringenek és továbbítják a testnek, mit tegyen. Irányítják érzéseinket, befolyásuk van gondolatainkra, hatásuk van energiaszintünkre, figyelmünkre, koncentrációnkra és fáradtságunkra.

Mi a közös a csokoládéban és a neurotranszmitterekben? A csokoládé hatással van agyunkra, bizonyos mennyiségű neurotranszmitter kibocsátásával, melyek megváltoztathatják az érzéseinket, ezeknek egyike például az eufória. Talán ezért annyira kívánatos?


A csokoládé egészségügyi előnyeit régóta tudjuk, de ennél többet kell ismernünk. Tudja-e, hogy a csokoládé és a kakaó nem ugyanaz?

Ha csokoládé imádó, egyen kisebb mennyiségű nyers kakaót! Sokkal jobb döntés. A nyers kakaó az egészség szempontjából a legjobb választás, mert antioxidánsokat tartalmaz, mely miatt szuper élelemnek számít.

Milyen a nyers kakaó?

A kakaó a Theobroma Cacao babokból származik, jelentése az "Istenek étele".
Több, mint 300 féle összetevőt tartalmaz, így protein, zsír, szénhidrát, rostanyag, cink, réz, kalcium és magnézium. A magnézium segíti az erős csontozat felépülését és az izmok pihenését, amely a nyugalommal van összefüggésben. Gazdag kénben is, mely erőssé teszi a körmöket és a hajszálakat.

Ezeken kívül a kakaó phenylathylamin (PEA) és anandamid kémiai anyagokat is tartalmaz. A PEA adrenalinhoz kapcsolódó kémiai anyag, amely akkor képződik, ha izgalomban vagyunk. Szerepet játszik a koncentrációban és a figyelemben.
Gyorsítja a pulzusszámot, hasonló érzést okoz, mint amikor izgatottak vagy szerelmesek vagyunk!

A csokoládéban levő másik boldogság kemikália a lipid anandamid.
Ott van az agyunkban, amikor nagyon jól érezzük magunkat.
Az anandamidot "csokoládé amphetaminnak" is nevezik, mert megváltoztatja a vérnyomást, a vércukor szintjét, ami izgatottságot és éberséget okoz.

Az anandamid úgy működik, mint az amphetamin, javítja a kedélyállapotot, csökkenti a depressziót, de nem okoz függőséget, mint a koffein vagy a nem kívánatos amphetamin és nincsenek mellékhatások. Az anandamid THC (tetrahydrocannibol) meglehetősen egyedileg hasonlít a marihuánában található kémiai anyagokhoz.

A jó hír az, hogy bár a csokoládéban levő anandamid segít az emelkedett hangulat elérésében, hatása nem ugyanaz, mint a marihuánában lévő THC.
1 kg-nál több csokoládét kell megennünk, hogy hasonló hatást érezzünk.

Van bármilyen vitatott összetevő a kakaóban?
Igen, a 300-nál több összetevő között legalább kettő:
1) theobromin - az idegrendszerünkre hat
2) oxálsav - megakadályozza a kalcium felszívódását

Nézzük a legvitatottabbat - a theobromint. A kakaóbab 1-2%-ban tartalmazza.
Izgatja a központi idegrendszert, és tágítja a véredényeket. Izgató hatása a koffein molekula körülbelül 1/4 része.

A theobromin enyhe vízhajtó (növeli a vizelet mennyiségét), gyógyszerekben használják szívproblémák kezelésére, melyet a testfolyadék túlzott felgyülemlése okoz.

Érdemes megjegyezni, hogy a kutyák nem fogyaszthatnak kakaót vagy csokoládét, mivel hiányzik belőlük a lebontó enzim. Ha a kutya túl sok kakaót eszik, az megállíthatja a szívét.

Valószínűleg a theobromin legvitatottabb hatása, hogy hiper -, majd letargikus érzést okoz, nagyon hasonlóan a koffeinhez. Néhány embernél fejfájást is előidézhet. Arról is vita volt, hogy a csokoládé tartalmaz-e koffeint. Néhány tudós úgy gondolja, hogy kizárólag a theobromin felelős a koffeinéhez hasonló hatásokért.

Koffein és kakaó

A Csokoládé Információ Központ szerint - a Mars cég támogatja - egy 50 grammos sötét csokoládé (átlagos csokoládé szelet mérete) 10-60 milligramm koffeint tartalmaz, míg 150 ml kávé 175 milligrammot.

40 gramm sötét csokoládé ugyanakkora mennyiségű koffeint tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű koffeinmentes kávé, mégis izgató hatása van.

Egy csésze forró csokoládé általában 4-5 milligramm koffeint tartalmaz, ez 1/20-ad része a normál kávénak.

Kakaó és oxálsav

A kakaó és a csokoládé is gazdag kalciumban, több, mint 300 összetevője között oxálsavat is tartalmaz mindkettő. Az oxálsav beavatkozik a kalcium felszívódásába. Nem csak azt akadályozza, hogy a kakaó jó kalcium forrás legyen, hanem megakadályozza a kalcium felszívódását is.
Ha közönséges cukrozott csokoládét fogyaszt, a kalciumveszteség sokkal nagyobb, mert a cukor jóval erősebb mértékben választja ki testünkből a kalciumot, mint az oxálsav.

Egyéb, mérsékelt mennyiségű oxálsavat tartalmazó élelmiszerek: rebarbara, csillaggyümölcs, fekete bors, petrezselyem, mákszemek, amaránt, spenót, fehérrépa, répa, cékla, a legtöbb mag és a babok.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír