A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A hintőpor olyan veszélyes, mint az azbeszt

A hintőpor olyan veszélyes, mint az azbeszt Remélhetőleg segítünk annak tisztázásában, hogy megismerje, mire nem jó a hintőpor.

Már 1973 óta rendelkezésre állnak azok a bizonyítékok, melyekből ismerhetnénk, hogy a talkum (hintőpor) veszélyes. Abban nyilvánul meg, hogy az azbeszhez hasonló talkum részecskéket fedeztek fel a rákos betegeknél.

1993-ban hozták nyilvánosságra, hogy a kozmetikai talkum, amely nem szálas anyag, több állatnál rákot okozott.

A talkum zöldes-szürke színű ásvány. Kövekből nyerik és finomra őrölve készül belőle a magnézium-szilikát. A talkum és az azbeszt alkotórészéből kettő megegyezik. A kereskedelmi talkum azbeszt és kristályos szilikon szennyeződéseket tartalmazhat.  Komoly veszélyt jelent, hogy a hintőpor parányi szemcséi sokáig lebegnek a levegőben, belélegezve a tüdő legtávolabbi zugaiba is eljuthatnak.

A baba popsijának pelenkakiütés elleni hintőporozása ártalmatlan dolognak tűnhet, de az orvosok ma már inkább a kenőcsöt javasolják. A nedvességet törülközővel vagy más nedvszívó anyaggal itassa fel, vagy törölje szárazra. Az orvosok régóta figyelmeztetik az anyukákat arra, hogy ne szórjanak babahintőport a csecsemők popsijára. A levegőben szálló finom részecskék ugyanis veszélyesek az egészségre - főképp a fejlődésben lévő tüdőre.

A hintőpor belélegzése okozott már tüdőgyulladást, légúti fertőzést, sőt szélsőséges esetekben halált is.
Ha a baba bőre piros, bátran bekenheti shea vajjal. Gazdag bőrtápláló, A, E és F vitaminokat tartalmaz, gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Jól kenhető és maradék nélkül felszívódik. Finomsága miatt kitűnő az újszülöttek legérzékenyebb bőréhez is. Ekcéma esetén kiváltja a szteroid tartalmú kenőcsöket. Pelenkacsere esetén bátran használhatja a gyári és gyógyszertári krémek helyett. Utóbbi mondatot több ismert női fórumon is olvastam, ezért bátran közzéteszem. Shea vaj mellett nagyon hasznos lehet a VCO szűz kókuszolaj is a bőr hidratálásához.

Tegyen pici vajat vagy olajat a tenyerére, hagyja elolvadni, majd gyengéden masszírozza a bőrébe.
A shea vaj és bio kókuszolaj nem tartalmaz veszélyes petrokémiai anyagot, mesterséges színezőket és parfümöket, glikolt, lauryl szulfátokat, parabéneket, tartósítókat, szintetikus kiegészítőket, duzzasztó anyagokat vagy rejtett összetevőket.  Kis mennyiség, sokáig elég. 

Cukorbetegek hintőpor használata előtt feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét - még akkor is, ha kukorica keményítős hintőporról van szó. A keményítő elősegítheti a cukorbetegek számára komoly gondot okozó gombás bőrfertőzést.

A legújabb kutatások szerint azonban az anyának is van mitől tartania.

A talkum, nem csak porhintés! Rákkeltő?

Egyre több adat utal arra, hogy azon hölgyeknél, akik a nemi szervük környékén hintőport használnak, 40%-kal megnő a petefészekrák kialakulásának valószínűsége. 3.000 nő vizsgálata alapján az életük folyamán állandóan hintőport használó hölgyeknél háromszorosára nő az esély. Egyes becslések szerint az eseteknek akár 10%-ában is szerepe lehet a hintőpornak.

2007-ben a Harvard Egyetem orvosai parányi méretű porszemcséket találtak egy végső stádiumban levő petefészekrákos hölgy medence részében. A hölgy 68 éves volt és 30 éve minden nap használta a hintőport. A cikket olvasó hölgyek közel felének erős az immunrendszere, így nagy valószínűséggel nem érinti őket a fenti probléma. A hölgyek másik felének azért nem kell aggódnia a hintőpor hatásától, mivel már nincs petefészkük.

Azon nők esetében, akik intimsprayket használnak (akkor is, ha azok nem tartalmaznak talkumot), az érték még ennél is magasabb lehet. Az említett eredmények megegyeznek más tanulmányokkal, amelyek összefüggést mutattak ki a petefészekrák és a babahintőpornak a nemi szervek közelében vagy a gáton való használata között.

Egy másik kutatócsoport még meglepőbb felfedezést tett : hintőpor nyomokat találtak olyan nők rák miatt eltávolított petefészkében, akik felnőttként nem is használtak hintőport.

Ugyanakkor, ha hintőporral szoktuk beszórni a pesszáriumunkat mielőtt tárolásra eltennénk, ezen nem kell változtatnunk. A kutatók nem találtak gyakoribb petefészekrákot azon nők körében, akik hintőport használnak e fogamzásgátló eszközön. Ez talán azért van, mert ők csak időszakosan érintkeznek a hintőporral.

A néha szintén hintőporral csomagolt gumi óvszereket nem vizsgálták ebből a szempontból. Bár a hintőpor ártalmassága még nem egyértelműen bizonyított, a nők inkább ne használjanak talkumtartalmú női higiéniai készítményeket a hüvely környékén.

És a lábon ?

A hintőpor lábon való használata továbbra is biztonságos - főként nyáron, amikor a verejtékezés miatt könnyen megtelepszenek a lábgombák. Szórjunk egy kevés port a cipőbe, illetve a kezünkre úgy, hogy minél kevesebb kerüljön a levegőbe, majd dörzsöljük a lábfejünkre.

Alternatív ajánlatunk a Himalája sószappan - sószív
Ezek a termékek 25 millió éve nem láttak kozmetikai labort. Nem tartalmaznak semmilyen mesterséges hozzáadott anyagokat, nem az alumínium zárja el a verejtékcsatornákat, mint a hirdetett 24 órás deóknál. Az izzadás szükséges, kő a gombák, azaz a szagok keletkezését gátolják.

A dezodoráló hatóanyagot tartalmazó talkumos hintőporok is használhatók, a kukoricakeményítő alapú fajtákat viszont ne használjuk. Bár ezek felszívják a nedvességet, egyben remek táptalajt nyújtanak a lábgombáknak.

A cikk alapját a Hoxa oldalán találtam, a többit angol nyelvű leírásokból fordítottam.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés