A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A JÓD EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI - MIÉRT VESZÉLYES A JÓDHIÁNY?

Faar Ida

A jód a szervezet anyagcseréjét irányító két pajzsmirigyhormon alkotóelem (tiroxin, és trijód-tironin). Bioszintézisükhöz, és felépítésükhöz elengedhetetlen.
Ez a természetben széles körben elterjedt elem a pajzsmirigy normál működésének fenntartásához szükséges.

Lugol oldat
LUGOL-JÓD, CSEPPENTŐS KUPAKKAL, 50 ML - 2950 Ft 


 

A jód részt vesz:

- anyagcsere-folyamatokban,

- fehérje-szintézisben,

- befolyásolja a kalcium-anyagcserét,

- hat az izomműködésre, és az immunrendszer működésére,

- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,

- a csecsemők és a gyerekek szellemi fejlődéséhez, és megfelelő növekedéséhez.

 

A jódhiány és következményei az emberiség történetében folyamatosan jelen lévő problémaként ismert, napjainkban mintegy 2 milliárd embert veszélyeztetve a világon. Magyarország minden megyéjére kiterjedő kutatásokkal igazolták, hogy a magyar lakosság 80 %-ának jódellátottsága elégtelen.

Az a tény, hogy hazánkban sem a víz, sem pedig az élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök) nem tartalmaznak elegendő jódot, aggodalomra ad okot, hiszen a jódhiány a szervezet anyagcseréjét károsan befolyásolhatja. A jód nélkülözhetetlen az emberi szervezet zavartalan működéshez - olyan esszenciális nyomelem, melynek hiányában pajzsmirigy- betegségek, anyagcsere-zavarok, és fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki.


 

A jódhiány következményei

A jódhiány minden életkorban csökkenti a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

A hosszabb távú jódhiány következtében az egyébként nem látható pajzsmirigy megnagyobbodik, golyva alakul ki.

A pajzsmirigy a szervezet jódhiányát csak úgy tudja kompenzálni, hogy megnöveli a pajzsmirigysejtek számát annak érdekében, hogy több hormont tudjon termelni.

 

Jelentős jódhiány esetén,- amit a pajzsmirigy már nem tud kompenzálni - a tiroxin termelés is lecsökken, ami felnőttkorban további jellegzetes tüneteket okoz: az akár 50 %-al is lecsökkenő alapanyagcsere következtében jelentkezhet:

- testhőmérséklet-csökkenés,

- elhízás,

- lelassult beszéd, mozgás és gondolkodás,

- állandósult fáradtság, rossz közérzet,

- szívműködés lassulása.


 

Sokszor jelentkeznek koncentrációs zavarok, illetve tanulási és kognitív nehézségek, megnő az alvásigény, gyakoribbá válnak a hirtelen hangulatingadozások, a szorongás, de gyakori a depresszió kialakulása is. A pajzsmirigy hormonok csökkent kiválasztása zsíranyagcsere-zavart okoz - megnő az érelmeszesedés, és a szívizom-károsodás kialakulásának esélye is. A jódhiány a magzati fejlődés korai szakaszában visszafordíthatatlan agyi károsodást, a későbbiekben a gyerekek pszicho-motorikus fejlődésének, és testi növekedésének lelassulását eredményezi.


 

A jódpótlás lehetőségei

Az emberi szervezetbe a jód a táplálékkal és ivóvízzel kerül be. Jódhiány főleg azokon a településeken fenyeget, ahol az ivóvíz nem tartalmaz elegendő jódot, így ezeken a helyeken ajánlott a jódozott só fogyasztása. A konyhasó jódozása során kilogrammonként 25 mg jód tartalmú sót (kálium-jodidot vagy nátrium-jodidot) kevernek a konyhasóhoz.

 

A jódhiány kiküszöbölése érdekében fogyaszthatunk jódban gazdag élelmiszereket is: áfonya, aszalt szilva, tojás, tengeri halak, tejtermékek, tengeri moszatok.


 

Jódpótlás

Fontos tudni, hogy a jódpótlást érdemes vérvizsgálattal vagy jódteszttel kezdeni, hogy megállapítsuk a szervezetünk jód szintjét, majd kis mennyiséggel kezdjük pótolni (Lugol-oldatból 1 csepp / nap).

A hivatalos napi jód ajánlás 150 mikrogramm (0,15 mg), azonban szervezetünk megfelelő működéséhez a gyakorlatban ennél jóval többre lehet szüksége - általánosságban felnőttek számára 15-20 mg / nap, egészségügyi állapottól függően akár 50-100 mg / nap szintig is lehet emelni.

 

Egy érdekes videó a jódpótlásról:


 

Jódhiány és várandósság

A jódhiányos állapot különösen veszélyes lehet a várandósság idején: fokozódik a kockázata a vetélésnek, a méhen belüli elhalásnak vagy az újszülöttkori halálozásnak. A méhen belüli fejlődés alatt kialakuló legkomolyabb jódhiány okozta rendellenesség a kretenizmus, amely a magzatban neurológiai problémákat, fejlődési rendellenességeket, és súlyos mentális károsodást okoz. Enyhébb esetben mentális problémák, elégtelen iskolai teljesítmény, csökkent intelligencia alakulhat ki mind a gyermekeknél, mind a felnőtteknél.


 

A Lugol-oldat

A Lugol-oldat a kálium-jodid (KI) vizes oldatában oldott jód, amelyet 1829-ban fejlesztett ki belsőleges használatra dr. Jean Lugol francia orvos. A Lugol-oldatot baktérium-, és gombaölő tulajdonságai miatt alkalmazzák az orr-, gége-, és a garat fertőző-, és gyulladásos megbetegedéseiben ecsetelőként, illetve jódhiányos területeken a jód pótlására kúraszerűen.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Felhasznált irodalom:

https://academic.oup.com/jcem/article/93/7/2466/2598357

http://real.mtak.hu/116703/1/CsapoAlbert-FunkcionalisElelmiszerek_REAL.pdf

http://mek.niif.hu/02700/02775/02775.pdf

Tartalomhoz tartozó címkék: gyik lugol-jódoldat pajzsmirigy

Keresés