A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A kövérség nem genetikus, megtanították

A kövérség nem genetikus, megtanították A gyermekek a szülők étkezési szokásait tanulják meg. Már két éves kortól megjegyzik, hogy szüleik mit visznek haza, és megpróbálják utánozni az élelmiszer választását - irja a tanulmány, melyet az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine magazin publikált.

"Az adatokból azt látjuk, hogy a gyerekek már nagyon korai életkorban elkezdik utánozni a szülők élelmiszer választását. Még azelőtt, amikor képesek lennének teljesen elfogadni azokat" írják a kutatók.

A kutatásokba 120 kettő és hat éves kor közötti gyereket vontak be, akik egy zöldségüzletben bevásárlást játszottak. A kutatók megkérték őket, hogy válasszanak ki a 133 élelmiszerből bármit a gyümölcsök, zöldségek, kenyér, tej, édesség, chips, üdítő, torta, cukros és teljes kiőrlésű magvak közül. A játék ideje alatt a gyerekek szülei kérdőívet töltöttek ki arról, hogy milyen gyakran vásárolják ezen élelmiszereket, és elviszik-e magukkal gyereküket a bevásárláskor.

A kutatók úgy találtak, hogy a gyerekek élelmiszer választása közel azonos volt azzal, amelyeket a szülők megjelöltek a kérdőíven. Minél egészségesebb termékeket választanak a szülők a vásárlás során, annál egészségesebbek a gyerekek.

A legtöbb szülő azt jelezte, hogy mindig magával viszi gyermekét a zöldségüzletbe a vásárláskor.
"A gyerekek étkezési szokásaiba történő beavatkozás legtöbbször az iskolás korban kezdődik" írják a kutatók. "A tanulmány azt jelzi, hogy már az iskolás kor előtt kialakulnak a kedvenc ételek és nagyon figyelik szüleik ételválasztékát."

A kutatók azt ajánlják, hogy a szülők a megismerés tapasztalata miatt vigyék magukkal gyermeküket a vásárláskor. Ily módon a gyerekekben kialakulhat az egészséges ételek iránti érdeklődés és meg tudják különböztetni a "junk food" élelmet és édességeket is.

A tanulmány kiemeli, hogy a gyermekek figyelmét nagymértékben felkeltik fel az édes, magas zsírtartalmú és sós rágcsálni valók, és kevésbé az egészséges ételek. A tanulmányban résztvevő gyerekek is vegyesen választották az egészséges és egészségtelen élelmiszereket. Több, mint 30 százalékuk egyértelműen az egészségesebb élelmiszert választotta.

Érdekes látvány Budapesten a különböző gyorséttermek környéke. Anyukák, apukák kézen fogva viszik be gyermeküket a "junk food" fellegvár valamelyikébe. A gyerek már a bejáratnál ordítja, hogy BigMc-t akar colával.

Bárhol járunk, szoktuk látogatni a gyorséttermeket. Tip-top a mellékhelyiség és ingyenes.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés