Menü

A PAJZSMIRIGY 5 LEGGYAKORIBB BETEGSÉGE

A pajzsmirigy számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásának a karmestere. Két hormon termeléséért felelős, amelyek képzéséhez a szervezetednek jódra is szüksége van, ezért a napi jódszükséglet fedezéséről mindig gondoskodnod kell. Fontos a megfelelő mennyiségű szelén bevitele is (50-100 µg/nap).

 

A pajzsmirigy betegségei

 

A pajzsmirigy megbetegedései a különböző tünetek miatt sok esetben nem, vagy csak hosszú idő után kerülnek felismerésre. Kezdetben nem is mindig járnak kifejezett tünetekkel - a rossz közérzet okát a fokozott stresszre, vagy az életmód hibákra vezetjük vissza.

1. Pajzsmirigy-alulműködés (Hypothyreosis) - kialakulhat panaszmentesen is, de a meddőség, vetélés is gyanút kelthet. Tünetei: fáradékonyság, aluszékonyság, hízás, hajhullás, rekedtség, hidegtűrés csökkenése, székrekedés, alacsony pulzus vagy vérnyomás, a koncentrációs képesség romlása, lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás. A bőr hideg, száraz, sápadt és durva, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki. 

 

 

2. Pajzsmirigy túlműködés (Hyperthyreosis) - lehet tünetmentes is, de fogyás, hasmenés, a melegtűrés csökkenése, álmatlanság, szapora szívverés, szívritmuszavar, ingerültség utalhat rá.

3. Pajzsmirigygöb - ez lehet teljesen tünetmentes, de okozhat nyomási tüneteket is. A pajzsmirigy a göbök mellett is működhet normálisan, alul- vagy túlműködéssel is. Ellátása függ a méretétől, és a működésétől.

4. Pajzsmirigy-gyulladás (thyreoiditis) - okozhatja vírus- vagy baktériumfertőzés, de lehet autoimmun eredetű is. Általános tünetek is megjelenhetnek: hőemelkedés, láz, étvágytalanság, hányinger.

5. Pajzsmirigydaganat - rosszindulatú folyamatok ritkán csak az esetek 1-2 százalékában fordulnak elő - az elváltozások nagyrészt jóindulatúak. Sokszor évekig felismerhetetlenek, mert lassan növekednek, és csak ritkán okoznak a pajzsmirigy működésében változást.

A betegségek kialakulásának megelőzésében a napi ajánlott jód és szelén bevitel nagy szerepet játszik

 

 

Keresés