A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A pajzsmirigy hormonokat szedő emberek 90%-a soha nem érzi magát jobban. Miért?

Schramm Tamás
2016. 07. 22. 23:56:00
A pajzsmirigy hormonokat szedő emberek 90%-a soha nem érzi magát jobban. Miért?

A 80 féle autoimmun betegség egyike a Hashimoto. Általában a pajzsmirigy alul működésével jár együtt, de nem pajzsmirigy betegség. Ha az autoimmun állapot okát megtalálja, az állapot nagyon jól kezelhető és egész életre tünetmentességet biztosít.

"Személyes utazásom közel 10 évvel Hashimoto autoimmun reakcióim felfedezése előtt kezdődött. A 2000-es évek kezdetén fiatal orvosként praktizáltam. 1996-ban fejeztem be tanulmányaimat, majd néhány éven újabb tanulást követően neurológiai diplomát is megszereztem. Saját praxist vettem, eljegyeztem barátnőmet, megházasodtam, kivásároltam a praxis másik felét, gyermekem született.
Dacoltam az időbeosztás viharával és a stresszel.

32 éves voltam és kezdtem érezni egészségem drámai változását. 31 éves koromig egészséges életet éltem, imádtam munkámat, aktívan sportoltam, fitt voltam, élveztem a hegymászást, kosárlabdát, focit és az edzőtermet. Vajon mi történhetett?

A részletek bemutatása nélkül, felfedeztem, hogy Hashimoto állapotom van. Agresszíven támaszkodtam a funkcionális orvoslásról tanultakra, és összevetettem tudásommal és ismereteimmel, amit a funkcionális neurológia során naponta gyakoroltam.
Ezek segítségével 12 hónap alatt helyreállítottam az egészségemet. Most, 44 évesen a dolgokat ugyanolyan képességgel és energiával végzem, mint huszonéves koromban. A ködös agy távoli emlék, esténként a legélesebb, amikor napi munkámat követően előadást tartok a közösségemben.

Tüneteim olvasásából látható, hogy azok mind az alul működő pajzsmirigyhez kapcsolódtak. De nekem nem alul működő pajzsmirigy problémám volt. Autoimmun válasz, ami az alul működő pajzsmirigy zavara, azonban pajzsmirigy tesztjeim normálisak voltak.
Ez ellentmondásos, ezért elmagyarázom.

10-ből 9 esetben az autoimmunítás okozza az alul működő pajzsmirigy tüneteit, akkor is, ha a labor vérteszt alátámasztja, vagy ellentmond. Az autoimmunítás arra vonatkozik, hogy mi történik az immunrendszerrel, amikor vérünkben az idegen proteineket kellene semlegesítenie, helyette, saját proteinjeink ellen fordul. Röviden, az immunrendszer ugyanazon a módon támadja meg saját szervezetünket, mint ahogy egy vírussal vagy idegen baktériummal végezné.

Ha az immunrendszer úgy dönt, hogy idegrendszerünket támadja meg, sclerosis multiplex diagnózist kapunk. Orvosunk elküld egy neurológushoz, aki a megtámadott szövetek tünete alapján végzi a kezelést.

Ha az immunrendszer úgy dönt, hogy bélszöveteinket támadja meg, a diagnózis gyomorhurut vagy Crohn-betegség. Gasztroenterológushoz küldenek, aki a megtámadott szövet tünete alapján végzi a kezelést.

Ha az immunrendszer ízületeinket támadja meg, reumás arthritis diagnózist kapunk és reumatológushoz irányítanak, aki a tünetek alapján kezel.

Ha az immunrendszer a pajzsmirigy szövetekhez kapcsolódó proteineket támadja meg, a tünet neve Hashimoto, és a megtámadott szövetek alapján endokrinológushoz irányítanak.

A probléma közös gyökere, hogy egyik orvos sem immunológus, ezért nem az autoimmun válasz okával foglalkoznak.

Több, mint 80 fajta autoimmun betegséget neveztek meg, de nagyon sok ismeretlen is létezik. Ha az autoimmun betegségeket egy csoportban kezeljük, bőségesen túllépi az összes daganat, szívbetegség, cukorbetegség, stroke számát. Az elmúlt évtizedben 400%-kal nőtt az autoimmun betegek száma.

Ajánlott otthoni olvasmány

  • Autoimmun eredetű, alul működő pajzsmirigy esetén az autoimmun összetevővel kell foglalkozni, máskülönben immunrendszere vég nélkül fog támadni, és szükségtelenül elpusztítja a szöveteket. Meg kell ismernie, hogy környezetében mi okozza az autoimmun folyamatot, és mivel tudja megvédeni vérét a szükségtelenül támadó proteinektől.

  • Nagyon ritka, hogy egy embernél csak egy autoimmun állapot áll fenn. Nálam 3 különböző autoimmun tünet jelent meg egy időben. Minél tovább vár, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egyre több autoimmun állapot alakul ki.

  • A kezeletlen autoimmun tünetek minden alul működő pajzsmirigy tünettel összefügghetnek úgy, hogy a pajzsmirigy nem működik alul, és a labor vér vizsgálat normális értékeket mutat.

  • Ha a kapott synthroid vagy thyroxin gyógyszer hatására a vér labor eredmények normális értéket mutatnak, továbbra is megmaradnak az alacsony pajzsmirigy tünetek, mert a háttérben működő metabolizmus folyamatai nem változtak.

  • A férfiaknál is lehet problémás a pajzsmirigy állapota tünetekkel.

Mi hozta a legnagyobb változást a Hashimoto betegségem során?

Úgy hiszem, a fordulópontot az hozta, amikor felfedeztem, hogy nem (csak) pajzsmirigy, hanem autoimmun problémával nézek szemben.

A következő lépés az autoimmunítás okának meghatározása volt. Ha kialakult az autoimmunítás, nem fordítható vissza. Ugyanakkor nem kell, hogy romboló erővé váljon. Az autoimmunítás nagyon hosszú időre vagy akár az egész élet során lecsillapodik, ha felfedezi és megszünteti a létrehozó erőt.

Számomra a katalizátor vagy létrehozó erő egy helyről érkezett, a bélből vagyis emésztőrendszeremből. A labor eredmények egyértelműen mutatták, hogy 3 különböző ok miatt pusztul bélrendszerem nyálkahártyája. A táplálkozásomból eredő, nagy, emésztetlen proteinek állandó folyama bekerül a vérkeringésembe, és krónikus, fennmaradó, immunválaszt hoz létre, ami lebontja a szöveteket.

A forrásokat kellett megszüntetnem, és mindent elkövettem, hogy folyamatosan gyógyítsam bélrendszeremet.

Sok ember próbálja megismerni saját autoimmunításának részleteit. Egyszerűen eltávolítja a napi táplálkozásából a glutént, és reménykedve várja az eredményeket. Időnként hoz eredményt, néha csak időlegeset, máskor nincs változás.
Hiszem, hogy a probléma megoldásához minden személynél alapos felfedezésre van szükség.

Számomra az egyik legjelentősebb problémát a tojás protein okozta.
Nem voltam képes hormonális egészségemet irányítás alatt tartani, amíg az abnormális vércukor szabályozást (nem diabetes) és vérszegénység mintát (nem vérszegénység) nem tudtam kezelni. Fontos megjegyezni, hogy a labor eredmények mutathatják a vércukor szabályozás és vérszegénység mintáját, holott ezeket az orvos nem képes diagnosztizálni. Orvosainknak a betegség diagnosztizálása először értelmezniük kell a mintát. A betegségek sokkal bonyolultabbak és több időt igényel a velük vele foglalkozás. A trend felismerése sokkal jobb diagnózist tesz lehetővé.

Bolond dolognak hangzik, de nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy saját tapasztalatokkal rendelkezem a Hashimoto-betegségről. Úgy tekintem a betegen töltött időszakot, és a sokáig ismeretlen okot, mint saját tanulásom fizetett iskoláját.

Betegeimnek és ügyfeleimnek mindig elmesélem a történetemet. Tanultnak kell lennie saját egészsége fenntartásának és helyreállításának folyamatában."

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés