A sokoldalú Lucerna
A LUCERNA POR SZERVEZETÜNKRE GYAKOROLT POZITÍV TULAJDONSÁGAI
-
A lucerna, mint kiemelkedően lúgos élelmiszer segíthet ellensúlyozni a szervezet savasodását, és leköti a felesleges gyomorsavat.
-
Magas vas tartalma támogathatja a fáradékonyság elmúlását. A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, ami csupán a többi betegség kezdete.
-
A réz jelenléte miatt a lucerna segítséget nyújthat ízületi gyulladások esetén
-
A lucerna kitűnő rostforrás, hashajtó és vízhajtó hatása van, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyag ellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.
-
A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változó korban, s a menopauza után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen.
-
A lucerna magas klorofill tartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressz tűrés fokozásában.
-
Rendkívüli klorofil tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi megbetegedésben sikeresen jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani a testből.
-
Az egyik okozója a koronaér betegségének a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső erekben, a szív artériákban. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Így megtalálható a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat. Ennél a tulajdonságánál fogva mondhatjuk azt, hogy fogyasztása segít minden érrendszeri és szív-betegség gyógyításában.
-
Rendkívül jó étvágygerjesztő hatással bír, mivel tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek az emésztéshez szükségesek.
-
A lucerna erősen lúgos hatása kioldja a húgykősavat, ami okozója a köszvénynek. Ha emellett lúgos hatású étrendet is követünk, akkor van esély legyózni a betegséget. A húsban, de főleg a disznóhúsban, magas a húgykősav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csuklókat, izületeket. Nincs folyamatos fájdalom, de az idő múlásával egyre gyakrabban jelentkezik.