A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A zöld turmix hóbort és egészségügyi veszélyei

Schramm Tamás
2015. 08. 20. 12:39:40
A zöld turmix hóbort és egészségügyi veszélyei A pokolba vezető egészséges út oxalát kristályokkal van kikövezve.

„Az interneten gyorsan terjedt a hír, amikor egy onkológus doktornő megpróbálta megölni barátját, aki egy másik nővel kezdett ki. Fegyvere az etilén glikol volt, a népszerű fagyásgátló, melyből barátja kávéjába tett. A gyors orvosi beavatkozás megmentette a férfi életét, azonban az oxalát kristályok kiterjedése, melyek az etilén glikol fő mérgező metabolitja, olyan mértékű máj és vesekárosodást okozott, hogy felére csökkent a férfi várható életkora."

Hasonló szabotázs történik az Ön egészségével, ha rendszeresen fogyasztja azokat a népszerű koktélokat, melyeket zöld turmixnak neveznek. Egy Google keresés 609.000 találatot adott a(z angol) kifejezésre. Ha bármilyen táplálkozásjavítást segítő tanfolyamra beiratkozik, vagy ilyen előadáson vesz részt, ugyanazt a gondolatsort fogja hallani.

Kalcium-oxalat kristalyEgy előadást követő délutánon átnéztem egy hölgy vizeleti organikus sav tesztjét, akinél az oxalát értéke a felső határértéknél 3-szor magasabb volt. A pácienssel történt beszélgetés során kiderült, hogy nemrég váltott egészségesebb étkezésre és került napi táplálkozásába a zöld turmix. A legáltalánosabb zöld összetevők a spenót, kelkáposzta, mángold és rukkola. Ezen zöldek közül mind magas oxalát tartalmú. A tipikus internet recept 2 csészényi nyers spenót levelet ajánl kezdetként. Ehhez kiegészítőként gyakran javasolnak számos bogyós gyümölcsöt vagy mandulát, melyekben szintén magas mennyiségű az oxalát.

Hasonlóan magas vizeleti oxalát eredményt találtak azoknál a veseköves betegeknél, akik nagy mennyiségű spenót levéllel próbálták egészségtelen táplálkozásukat felváltani. Sajnálatos, hogy vesekő nem kizárólag azoknál fordul elő, akik nagy mennyiségben fogyasztanak zöld turmixokat, vagy salátákat.

75 évvel ezelőtt az alábbiakat írták le élelmiszer kutatók:
Néhány élelmiszer, így a mángold, spenót, cékla, rebarbara oxalát tartalma nagyon magas, gyakran 10% feletti, száraz súlyra vetítve. Kalcium hiány esetén a spenót nagyban növeli a kalcium szintet, mellyel beavatkozik a növekedés és csontfejlődés folyamataiba. Ha a táplálkozásban a hús, borsó, sárgarépa és burgonya relatív alacsony kalciumban, de jónak minősül a növekedésben és csontok kialakulásában, 8 % spenót hozzáadása 60%-ban hozzájárul a kalcium szintjének növekedéséhez. Ez a mennyiség a 21 és 90 nap közti életkorú patkányoknál nagy százalékban okozott halált és lehetetlenné tette a reprodukciót. Csontjaikban extra alacsony volt a kalcium, fogaik struktúrája szétesett és a dentinben is alig találtak kalciumot.

A spenótban lévő kalcium a szervezet számára nem használható fel, de gátolja a más ételekből meglehetősen jól felszívódó kalciumot is. Jelentős mennyiségű kalcium jelenik meg a vizeletben, és sokkal több a székletben.

Az oxalát és oxálsav organikus savak, melyek három forrásból származnak: táplálkozás, gombás fertőzések (Aspergillus és Penicillium és valószínüleg candida) és emberi metabolizmus.

Oxalát metabolizmus, az oxalát forrásai

Zöldségitalok veszélyei - oxalátokA candida albicans egy collagenáz nevű enzimet képes létrehozni, amely lebontja a kollagént, a legfőbb emberi proteint, mely teljes protein tartalmunk 30%-a. Az etilén glikol (fagyásgátló) emberi enzimek által alakul át oxalát formába. Nagyon sok gomba - beleértve az embereket fertőző változatokat is - közvetlenül oxalátot termel, és oxalát kövek találhatók azokban a szövetekben, például tüdők és szinusz, melyeket a gombák megfertőztek. A C-vitamin (aszkorbinsav) 2.000 mg naponkénti dózisban képes lebontani a létrejött oxalátokat, és bizonyos gombák képesek átalakítani a candida melléktermékét, az arabinózt oxaláttá. A collagenáz lebontja a kollagént hydroxyprolin formába, mely a kollagén egyik fő aminosava. Hydroxyprolin a zselatin egyik fő összetevője is. A hydroxyprolin képes átalakulni glycolát és glyoxilát formába az emberi testben. A flioxylát további metabolizmusa kritikus találkozási pont. Ha megfelelő mennyiségű B6 vitamin áll rendelkezésre, az AGT enzim a glioxylátból glicin aminosavat képez. B6 hiány esetén a glioxylát növekvő mennyiségben alakul át oxalát formába.

Az oxálsav az emberi szervezetben előforduló legsavasabb organikus sav. Kereskedelmi alkalmazásban autóhűtőkről rozsda lemaratásában használják. A fagyásgátló (etilén glikol) mérgező anyag, mert elsődlegesen oxálsavvá alakul.

Oxalátban különösen gazdag ételek a spenót és hasonló zöld leveles zöldségek, cékla, csokoládé, szója, mogyorók, búzacsíra, tea, kesudió, pekándió, mandula, különböző bogyós gyümölcsök. Hús és hal nem tartalmaz jelentős mértékben oxalátot. Tipikus nyugati étrenden élő felnőtteknél a napi bevitel rendszerint 44-1.000 mg.

A zöld ivóleveket fogyasztó személyeknél 2 csésze (kb. 150 gramm) spenót levél 15 gramm, azaz 15.000 mg oxalát, mely az átlagos napi bevitel 150-szerese.

A vizeletben és plazmában levő oxalát segítségével találják meg először a vesekőre fogékony személyeket. A legtöbb vesekő kalcium oxalátból áll. A kövek rizsszem és golflabda méret közöttiek. A férfiak 10%-nál becsülik, hogy életük során vesekő alakul ki.

A vesekő kalciumot tartalmaz, ezért a vesekőtől szenvedők között elterjedt, hogy tartózkodniuk kell a kalcium kiegészítőktől. Pedig pontosan az ellentéte az igaz.

Amikor magas oxalát tartalmú étellel kalciumot és magnéziumot is fogyasztunk, a bélben levő oxálsav egyesül ezekkel az ásványokkal és oldhatatlan kalcium és magnézium oxalát kristályok keletkeznek, melyek a széklettel távoznak. Az ilyen formájú oxalát nem képes felszívódni a szervezetben.

Ha kalciumban és/vagy magnéziumban szegény a táplálkozás, az oxálsav a bélben levő folyadék része, és könnyedén felszívódik a bélből a vérkeringésbe. A magas oxálsav tartalmú vért a vesék szűrik, egyesülhetnek a kalciummal és más fémekkel, beleértve nehézfémekkel, ólommal és higannyal, melyből olyan kristályok alakulnak ki, amelyek elzárják a vizelet útját, vesekárosodást és erőteljes fájdalmat okoznak.

Oxalát kristályok alakulhatnak ki a csontokban, bőrben, ízületekben, szemekben, pajzsmirigyben, vérerekben, tüdőkben, sőt az agyban is. A csontban levő oxalát kristályok kiszoríthatják a csontvelőt, vérszegénységet és immunszupressziót okozhatnak.

Autizmus, vesebetegség, fibromyalgia és a női szeméremtest fájdalom (vulvodynia) esetén a túlzott mennyiségű oxalát szintén okozhat kellemetlen tüneteket.

Az utóbbi időszak kutatásai bizonyítékként kezelik a stroke, atherosclerosis és endothel sejtek diszfunkciója és az oxalát kapcsolatát. Szövettani vizsgálatok során nagy mennyiségű és koncentrált oxalátot találtak aorta és koszorúér szakaszokban. A személyeknél nem volt oxalát a vesékben, de komoly lerakódásokat találtak más szervekben, így a pajzsmirigyekben és a herékben. A patológusok által használt festékanyaggal nem tudták meghatározni a károsodott erekben az oxalát jelenlétét, mégis valósnak látszik, hogy sokkal általánosabb atherosclerosis ok lehet, mint, ahogy előzőleg gondolták. Sőt, az is valószínűsíthető, hogy az oxalát jelentősen gyakoribb ok, mint a magas koleszterinszint.

Az oxalát kristályok éles fizikai felépítésük miatt különféle szöveteket károsítanak és növelhetik a gyulladásokat. A vasoxalát kristályok komoly oxidatív károsodást okoznak, és csökkentik a vörösvérsejt formálódáshoz szükséges vastartalmat.

Milyen lehetőségek lehetnek a túlzott mennyiségű oxalát kézben tartására?

  • Gombaellenes szerekkel csökkenteni a magas oxalát szintet létrehozó gombák és élesztőgombák mennyiségét. Autista gyermekeknél évekig ajánlott a gombaölő kezelés. Laborvizsgálatokban az arabinóz marker és az oxalát mennyiség egymással arányban áll. A candida albicans nagy mennyiségben állít elő colleganáz enzimet, ami kollagént bont le az emésztőrendszerben, és hydroxyprolin aminosavat hoz létre, mely több reakció során átalakul oxalát formába, különösen a B6 vitaminban szegény személyeknél. A vesében lévő candida organizmusokban is találtak őket körbefogó oxalátot.
  • A kalcium és magnézium (citrát, klorid) kiegészítők csökkentik az oxalát bélből felszívódását. A kalcium citrát előnyösebb forma az oxalát csökkentésében, a citrát gátolja az oxalát bélszakaszból felszívódását. A legjobb a minden étkezéssel bevitt citrát. Két évesnél idősebb gyermekeknél 1.000 mg a napi kalcium adag. A mennyiséget emelni kell, ha a gyermek nem fogyaszt tejtermékeket. Legnehezebb a glutén és kazein mentesen táplálkozóknál a kalcium mennyiség beállítása.
  • Kondroitin szulfát is képes megakadályozni a kalcium oxalát kristályok kialakulását.
  • B6 vitamin az egyik enzim kofaktora, mely lebontja az oxalátot és csökkenti az oxalát termelődést.
  • A víz bevitelének növelésével csökkenthető az oxalát képződése.
  • Alacsony oxalát tartalmú táplálkozás. Egy brit általános orvosnál évek óta fennálló fibromyalgia tünete szinte azonnal megszűnt, miután alacsony oxalát tartalmú táplálkozásra állt át. Ezt írta: "Kidobtam ezeket a táplálkozásomból, és szinte másnap megszűntek tüneteim – a mozgást gátló izomfájdalmak, a rángatózó lábak, a fáradtság és a koncentrációra képtelen állapot elmúlt."

Oxalát mérgezés mérése

Az organikus savteszt az egyik legjobb mérés a mérgező oxalátok genetikus és táplálkozási tényezőinek meghatározásában. Az organikus savteszt két kiegészítő markert is tartalmaz, a glikolén és glicerinsavakat. A teszt olyan tényezőket is vizsgál, mint a magas gombaszám, a candida markerek, melyekből gombás oxalátok képződhetnek, vagy azokat megelőző állapot (candida). Végezetül, bár a C-vitamin napi 2.000 mg-os bevitele alacsony veszélyt jelent a magas oxalát szint létrejöttében, vesefunkció rendellenességek esetén, 50.000 mg intravénás C-vitamin megadózisnál mérhető volt az oxalátszint emelkedése. Az organikus savteszt magába foglalja a B6 vitamin metabolit piridoxinsav szintjét is, amely gátolja a szervezet saját oxalát termelését.”

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés