A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Pajzsmirigy alulműködés - Menopauza - 1. rész

Schramm Tamás
2015. 08. 01. 13:55:52
Pajzsmirigy alulműködés - Menopauza - 1. rész

A pajzsmirigy a T3 hormonnal működik. A legtöbb orvos azonban inkább a szintetikus T4-et írja fel. Az alulműködő pajzsmirigy miatt a nő ideje legnagyobb részét az ágyon fekve tölti, és arra emlékezik, hogy valamikor fitt és egészséges volt.

Reménykedik, hogy a jövőben ismét olyanná válik. A következő lépés az orvos által felírt antidepresszáns lesz. Szabványos kezelés a menopauzán túl levő nők számára.

Menopauza után - pajzsmirigy alulműködés

"Néhány éve azt mondták, hogy pajzsmirigy működésem alacsony, és orvosom szintetikus hormonpótlót írt fel. Egy ideig működött, aztán rezisztenssé vált rá a szervezetem.  Addig kutattam, míg rájöttem, hogy hátterében az alacsony adrenalin szint áll, aminek következtében nem működik a pajzsmirigy kezelés.

Kérésemre adrenalin gyógyszereket is felírt orvosom. Egy ideig ismét jobban éreztem magam, visszaállt a T3 szintem, mely hasznos a termelődő T4-hez. De a sejtekben a T4 átveszi a valós T3 helyét, így a hormonpótlás többé nem működik.

A pajzsmirigy a T3 hormonnal működik, azonban a legtöbb nőnek a szintetikus T4-et írják fel.  Azt gondolják, hogy a szervezetben T3 formává alakul, viszont öregedő szervezetünknek egyre nehezebb a T4 átalakítása T3 formává.

T3-at szedtem és adrenalin gyógyszereket, napi 3 alkalommal, alacsony dózisban, azért, hogy elinduljon saját hormontermelődésem. Nagyon jól működött. Egy évvel ezelőtt pedig átváltottam nyers gyümölcsökre és zöldségekre, és hirtelen nem volt szükségem semmilyen gyógyszerre.

Boldog voltam, azt gondoltam, hogy szervezetem képes bármire, mert a megfelelő összetevőkkel tápláltam. 9 gyógyszer nélküli hónapot követően orvosom azt mondta, hogy pajzsmirigyszintem ismét alacsony, és vissza kell állnom T3-ra.

Azt tapasztaltam, hogy energiám a csúcson volt, majd csökkent, de energikusabb maradtam, mint körülöttem bárki. Csakhogy, nem vettem figyelembe. Hirtelen, 6 évnyi soványság után, 3 hónap alatt 6 kg-t híztam.
Jelentősen eltértem korábbi táplálkozásomtól, és azt gondoltam, ez a hízásom oka. Valójában örülök a súlygyarapodásnak, de elég.

A történet folytatása.
Egy nő felhívott, és elmondta, hogy 25 kg túlsúlya van, ködös az agya, nem tud dolgozni és nincs energiája. Amikor azt mondtam, hogy valószínüleg a pajzsmirigyszintje alulműködik, ezt válaszolta: "Az nem lehet, szintetikus hormonpótlón élek évek óta".
Nos, igen. Lehet, hogy évekig működött egy bizonyos pontig, de már nem használ.

A tesztek azt mutatják, hogy alacsony-normál a szintje, azonban a legtöbb orvos csak a számokat nézi.

Az imént említett nő a példája a klinikailag elfogadható pajzsmirigy funkciónak, azonban a számok a valós életben nem ezt mutatják.  Példája annak, hogy tegyünk elfogadhatóvá bizonyos számokat, másokat elfogadhatatlanná úgy, hogy a beteget nem vesszük figyelembe."

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés