A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

Allergiák - tehéntej és laktóz

Schramm Tamás
2015. 08. 20. 13:55:42
Allergiák - tehéntej és laktóz Három problémás összetevő található a tejtermékekben: laktóz (tejcukor), tejzsír és kazein, illetve más proteinek. Amíg a laktóz minden állati eredetű tejnél problémás - beleértve a kecsketejet is - a kazein és tejzsír probléma csak a tehéntejet érinti. A tehéntej megzavarja a kalcium metabolizmusát. A kalciumot az emésztetlen kazein csapdába csalja, míg a hosszú láncú telített zsírsavak oldhatatlan szappant képeznek vele.

A tehéntejjel történő üveges táplálás hatásai messzire elérnek. Minél korábban helyettesítik az anyatejet tehéntejjel, annál nagyobb károsodást okoz. A baba emésztőrendszere még fejletlen, működése az anyatejben lévő enzimeken alapul. Nem képes megfelelően emészteni a tehéntejet, különösen ha az pasztörizált és nem tartalmaz enzimeket.

A születést követő első hetekben, hónapokban a vékonybél fala még nem fejlődik ki teljesen és lehetővé teszi, hogy a részlegesen megemésztett proteinek keresztül jussanak rajta, ami allergiákat okoz. Nemrég végzett vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy minden egyes csecsemő és idősebb baba vérében kialakultak a tehéntej ellen antitestek, ami azt jelenti, hogy allergia alakult ki a tehéntejre még akkor is, ha tüneteit nem lehet tapasztalni. Rendszerint már jelen vannak meghatározhatatlan tünetek, így a nyugtalanság, éjszakai sírás, dermatitis, kemény has, ideges dühkitörések, gyenge látás, alacsony energiaszint, hiperaktivitás, helytelen emésztés, sűrűn előforduló megfázás, fül- és légúti fertőzések. A babák fertőzésre való hajlamához hozzájáruló tényező a tehéntejben megtalálható immunvédő anyag, mely az anyatejben is jelen van, különösen a colostrumban.

Egy skandináv tanulmány azt mutatta, hogy az anyatejjel kevés ideig táplált babáknál nagyon gyorsan kialakult középfül fertőzés, de a későbbi életszakaszra védelmet biztosított. A 6 hónapos életkor előtt tehéntejjel táplált babáknál szinte minden esetben kialakult a fertőzés.

Ásványi anyagok hiánya

Az üvegből táplált babáknál cinkhiány is kialakul. A cink lényeges az immunrendszer aktiválásához. A tehéntej cink tartalma magasabb, mint az anyatejben lévő, azonban a tehéntejben a cink olyan proteinhez kötődik, mely a baba kifejletlen emésztőrendszerében nem tud hasznosulni.

A tehéntejben lévő más nyomelemek is nehezen képesek felszívódni, különösen a vas problémás. Az ebből kialakuló vashiány a babáknál hozzájárul a vérszegénység, immunrendszer gyengeségéhez, illetve hátráltatja a mentális és kognitív fejlődést. A tehéntej allergia és a tüdőkben lévő nyálka elzáródás az immunrendszer cink és vashiányával kombinálva, gyakori megfázást és légúti fertőzést idéz elő a babáknál. A tünetek folyamatosan és jelentős mértékben csökkentik a baba szervezetében lévő C-vitamin mennyiségét, és hatásukra nem ritka a bölcsőhalál a tehéntejjel táplált csecsemőknél. Bölcsőhalál néha az oltást követő rövid időn belül is megtörténhet, mert az oltóanyag a veszélyesen alacsony C-vitamin szintet tovább csökkenti. Csecsemőknél a szintetikus anyagú matracokból kiáramló toxikus gázok is gyengítik az immunrendszer működését.

Vajon véletlen egybeesés-e, hogy Új-Zélandon van a világon a legmagasabb arányú asztma és bölcsőhalál, ugyanakkor ott a legmagasabb a tehéntej fogyasztása? Néhány évvel ezelőttig ingyenesen kapták a gyermekek az iskolatejet. Nagyon sok anyánál tejallergiához vezetett, melyet könnyedén átadtak a magzatnak, valamint később az anyatejjel a babának.

A bölcsőhalál alig ismert az anyatejjel táplált babáknál. Ugyanakkor az anyatejjel táplált babáknál is kialakulhat az allergia, ha a mama nagy mennyiségben fogyaszt tehéntejet, vagy maga allergiás a tehéntejre. Az időre született babáknál az első két hétben, a koraszülött babáknál az első, vagy második hónap idején alakulhat ki allergia, ha az anyatejet helyettesítővel pótolják. Ha az anyatejjel táplálás nem lehetséges és más anya teje sem elérhető, a friss és nyers kecsketej, vagy juhtej a legkevésbé veszélyes választás.

Laktóz

A Föld lakosságának körülbelül 90%-a nem képes felbontani a laktózt két összetevőjére, mely glükóz és galaktóz. 3 éves kortól kialakul a laktózt felbontó laktáz enzim hiánya, ami többé, vagy kevésbé komoly emésztési rendellenességekkel és hasmenéssel jár, ha a táplálék jelentős mennyiségű laktózt tartalmaz. A tünet laktóz intolerancia néven ismert.

Laktóz intolerancia esetén, fermentált tej használatával a szervezet jobban elviseli a laktózt joghurt és kefir formájában, ahol a laktózt részben felbontják a tejsav baktériumok. A laktóz felbontó enzimek kereskedelmi forgalomban is kaphatók, és hozzáadhatók a tejhez. Ugyanakkor a laktóz intolerancia a probléma kisebb része, összehasonlítva a sokkal veszélyesebb egészségügyi problémát okozó galaktóz enzimmel. A laktóz intolerancia a gyakorlatban, a természet okos figyelmeztetése, mivel megvéd bennünket a túlzott mennyiségű galaktóz veszélyeitől.

A legtöbb európai felnőtt és idősebb gyermek, akik megemésztik a laktózt, képtelenek a galaktóz hatásos felhasználására. A babák számára szükséges a galaktóz, mert az agy, a központi idegrendszer és számos protein fontos építő összetevője. Így az anyatejben mindig magasabb a laktóz, mint az állati tejekben, hogy biztosítsa a baba számára megfelelő galaktóz mennyiségét.

Az élet későbbi időszakában a szervezet számára nagyon kevés galaktóz szükséges, és azt más cukrok szintetizálásából könnyedén eléri. Ezért a bevitt galaktóz a májban glükózzá alakul és energiaként hasznosítja a szervezet. Mindazonáltal az átalakítást az egészséges máj nagyon korlátozott mennyiségben képes végezni. Az átalakítás lassú és összetett folyamat, melyhez négy különböző enzim szükséges. Ezek közül időnként a születéskor egy hiányzik, így kialakul a galactosaemia néven ismert tünet. A folyamatosan tehéntejjel táplálástól túlzott mennyiségű galaktóz gyűlik fel, mely hályogok kialakulásával, máj- és epezsugorodással, valamint mentális visszamaradottsággal járhat.

A nem egészséges máj jóval kevésbé képes a galaktóz átalakítására. A tényt néha klinikai májfunkció teszthez használják. Ha hibásan működő máj esetén galaktózt injekcióznak valakibe, a galaktóz túlnyomó többsége később megjelenik a vizeletben.

Nyálkasav

Sajnos, normál állapot esetén is csak részben választódik ki a vizelettel a galaktóz. A védelmet biztosító antioxidánsok hiánya esetén a maradék oxidálódik, galaktársav képződik belőle, mely általánosan nyálkasav néven ismert. A nyálkasav nagy egészségügyi veszélye az, hogy nem oldódik. A szervezet nem képes megakadályozni, hogy ne gyűljön fel a létfontosságú területeken és ne gátolja szervi funkciókat, vagy a vérkeringést. Ezért látjuk, hogy a nyálkasav egybefüggő sikamlós oldatot képez vízben, melynek nyálka a neve.

A nyálkasav a fő összetevője a kórokozó (betegségeket létrehozó) nyálkának. A nyirokrendszer feladata a létfontosságú területeken megjelenő veszélyes összetevők, így a nyálka eltávolítása és továbbítása az eltávolító szervek felé. A nyálka eltávolítása túl veszélyes a veséken, vagy az epefolyadék segítségével a májon keresztül, mert speciálisan vonzódik a nyálkahártyákhoz, melyek a testnyílások belsejében találhatók. Ilyen területek és elsődleges fontosságúak a tüdők, a légutak és a fej üreges részei, az orr-, arc-, homloküreg és az Eustach-kürt (a száj és belsőfül közötti átjáró).

A nyálka összegyűlik ezekben a nyílásokban, míg külső tényezők segítik a nyálkahártya érzékennyé válását, hogy a nyálka át tudjon haladni. A folyamat viszonylag könnyen létrejön fiatal korban, és rossz cukor metabolizmus esetén, ha magas a hisztamin szint és a gyulladást létrehozó mellékvese hormonok szintje. A legkisebb nyálkahártya irritáció, mely lehet hideg levegő, por, pollen, vagy baktérium, érzékenységet okoz, mely lehetővé teszi a nyálka részbeni kifolyását.

Időszakonként nyálkatisztulás tapasztalható szénanátha, száraz köhögés, orrfolyás kíséretében. Más esetekben a nyálka felhalmozódik és kedvező táptalajt biztosít a baktériumok létrejöttéhez, melyek krónikus fertőzéseket okoznak a fej üregeiben, a középfül, légutak és tüdők területén. Ettől kialakulhat az érintett nyálkahártyákon a nyálka állandó és szivárgó távozása. Az első fogak rossz állapota is felelős lehet a krónikus orr-, arc-, homlok és középfül problémák megjelenéséért.

Magas laktóz bevitel esetén rendszerint a nyirokcsatornák és nyirokcsomók is elzáródnak, mely lehetővé teszi az influenza és más fertőzések terjedését az érzékennyé vált nyálkahártyáktól a nyálkával megtelt nyirokrendszer üreges részei felé, hatására megduzzadnak és gyulladás jön létre a nyirokcsomókban. Nagyon sok embernél az évente előforduló influenza és más légzőszervi fertőzés száma aszerint változik, hogy mekkora a laktóz bevitele. A nyálka elzáródás a fülfertőzések és hallási problémák fő oka, különösen gyermekeknél.

Az esetek többségében nem a laktóz allergia, hanem a galaktóz túlterheltség okozza a nyálka túlzott mennyiségét. A tehéntej allergiában szenvedők talán jobban elviselik ha a laktóz kecsketejből származik, azonban a legtöbb személynél a kecsketejben lévő laktóz is ugyanolyan nyálka termelő, mint a tehéntejé.

Asztma

Amikor több nyálka gyűlik fel a tüdőkben, mint amennyit az képes eltávolítani, nagy valószínűséggel kialakulhat az asztma. A tüdő elzáródása keveredhet erőteljes félelem elemekkel, mely lehet a biztonság, vagy korai gyermekkori szeretet hiánya. Más hozzájáruló oka a gyenge mellékvese funkciókhoz társuló hypoglykémia.

Számos panaszról tudható, hogy nyálka eredetű. Sokan hiszik, hogy egészséges a joghurt, azonban egészségügyi okok miatt alacsony zsírtartalmú tejporból készítik. Olyankor a joghurt sokkal magasabb laktóz mennyiséget tartalmaz, mint teljes zsírtartalmú tej esetén. Alacsonyabb joghurt fogyasztás és kizárólag zsíros tej felhasználás esetén az asztma hirtelen eltűnik. Az asztmát okozó zsírmentes tejes joghurt körülbelül napi 50 gramm laktózt tartalmazott, míg az asztma mentes teljes zsírtartalmú tejből készült joghurtban napi 5 gramm laktóz található.

A felgyülemlett nyálkától létrejövő tüdőirritáció azt is jelenti, hogy a tüdők sokkal fogékonyabbak az ételektől és kémiai anyagoktól származó hatásokra. Gyulladásos duzzanatok keletkeznek a hörgőkben. A tüdőkben felgyülemlő nyálka lehetővé teszi a baktériumok betelepedését és szaporodását. A baktériumtörzsek közül néhány, a cukorból alginsavat képez, néhány másik nyúlós nyálkát. Gyakran túlzott mennyiségben van jelen a candida, vagy más gombás fertőzések, melyek érzékennyé változtatják a nyálkahártyát, a levegőben terjedő penészgombákra. A nyálka-bőséget okozó megfázás áldás lehet ilyen állapotban, feltéve, ha azt nem antibiotikummal kezelik. Az elhalt fogak is jelentős nyálkaképződést hoznak létre.

Asztmatikus emberek nyálkahártyája a nyálkasav hatására erősen érzékennyé válik, ezáltal erőteljes reakciót váltanak ki a levegőben található szennyezőanyagok, a füst, pollen és kéndioxid. A mellékvesék gyengék, a hisztamin szint magas, édességet tartalmazó táplálkozás és allergia esetén. Az asztma megszüntetéséhez a negative állapotot vissza kell fordítani, alacsony allergia szintű táplálkozással, minimális édességgel és nyálkaformáló ételekkel, míg a légutakból időszakonként el kell távolítani a nyálkát. Nagy segítséget jelentenek a légzőgyakorlatok.

Krónikus, degeneratív betegségek

Ha a nyirokrendszert erősen elzárja a nyálka, következményeként leukémia jöhet létre. Akkor történik, ha az immunrendszer kellőképpen megsérült a gyakori, nyálkához kapcsolódó fertőzések miatt és olyan más tényezőkkel keveredik, mint mérgező kémiai anyagok, édes ételek, allergiák és vitaminhiányos állapot. Nem lehet a véletlen műve, hogy az egyik nagyon ismert és sokszor idézett, keringési betegségekkel foglalkozó táplálkozás szakértőnél leukémia alakult ki. Az általa kidolgozott étrend magas arányban tartalmazza az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, ezért túlzott mennyiségben halmozódik fel a galaktóz a szervezetben, A hosszú időn keresztül bevitt alacsony zsírtartalmú tejtermékektől leukémia, vagy más galaktóz-kapcsolatú degeneratív állapot jöhet létre.

A leukémia az akut gyermekkori nyálka kapcsolatú fertőzések és felnőttkorban kialakuló degeneratív betegségek egyvelegéből alakul ki. Ahogyan öregszünk, metabolizmusunk lelassul, és a nehéz ételek következtében testünk fokozatosan elsavasodik, míg nyálkahártyánk egyre érzéketlenebbé válik. Ilyen állapotban a megfázás és más légzőszervi fertőzések hatására a nyálka távozása alacsony, így nyálkasav túlnyomó része felhalmozódik a szervezetben.

Ha a laktóz intolerancia miatt egyre jobban kerüljük a laktóz tartalmú ételeket, hatására csökken más betegség, például a szem hályogok kialakulása. Még csecsemőknél is kifejlődhet hályog, ha szervezetük nem képes átalakítani a galaktózt cukorrá. A galaktóz túlzottan magas szintje a felnőttkori szemhályogok fontos okozója. A magas vér glükóz és fruktóz szint is hozzájárulhat. Az egyszerű cukrok cukoralkohollá bomlanak le, mely a szemlencsében fátyolosságot hoz létre. A hályogok másik formáját főként az A, B2, C és E vitaminok, króm és szelén krónikus hiánya okozza. A különféle sugárzások (röntgen, MRI) és számos gyógyszer is hozzájárul a hályogok kialakulásához.

A hályogokon kívül más betegségek is tipikusak az öregedő szervezetben, de már csecsemőkorban is megjelenik a galactosaemia, ami májkárosodás, ödéma, csökkent memória és szenilitás lehet. Utóbbi a mentális visszamaradottság, csecsemőknél a galactosaemia okozhatja.

Tumorok is képződhetnek a galactosaemia hatására. Nemrégen publikált tanulmányokból tudjuk, hogy azok a nők, akik rendszeresen joghurtot fogyasztanak, magasabb arányban szenvednek petefészek daganattól, mint a kontroll csoportban más tejterméket fogyasztó nők. A tejsav baktériumok aktivitásának hatására a joghurt más tejtermékeknél sokkal gyorsabban elérhető galaktózt tartalmaz. Másik, tumorokhoz kapcsolódó probléma a tehéntej magas ösztrogén tartalma, mely lehetséges, hogy stimulálja az emlő és petefészek daganat létrejöttét. Az ösztrogén zsírban oldódó, ezért elképzelhető, hogy a tejzsírral a szervezetben marad. E tekintetben a zsírmentes tejtermékek előnyösebbek lehetnek.

Gyakori panasz a halláskárosodások növekvő száma, a középfül Eustach-kürt elzáródását okozó nyálka és abból eredő fertőzések, gyulladások következtében. Gyermekeknél az állapotot ragasztós fül néven ismerik.

A laktóz által létrejövő nyálkaelzáródással degeneratív tüdőbetegségek, így tüdőtágulás is kialakulhat. Míg a dohányzást tekintik a legnagyobb veszélynek a tüdő daganatos állapotának kialakulásában, a dobogó ugyanolyan fokán helyezkedik el a galaktóz túltöltés, és az erős dohányosoknál a legnagyobb kockázatot a nyálka által elzárt tüdő okozza. Időnként a tüdők egyszerűen nyálkával telítődnek. A beteg minden gondoskodás ellenére meghalhat, ha tüdeje és légutai ragacsos nyálkával feltöltődnek. Ilyenkor minden egyes levegővételnél hallatszik a levegő bugyborékolása a nyálkán keresztül.

A tüdőkben felhalmozódó nyálka és az emésztőrendszer állapota látható cisztás fibrosis esetén, mely főleg az abnormálisan túltermelődő mucopolysaccharidok, hosszú láncú szénhidrátok eredménye. Cisztás fibrosis esetén a szervezet képtelen a galaktóz átalakítására. Mivel rendszerint hiányos a védő antioxidánsokból, nagy mennyiségben termel nyálkasavat. A túlzott mennyiségű nyálka kialakulása részben a tüdőben szaporodó baktériumokból ered, melyek óriási mennyiségű, tapadós alginsavat termelnek. Fontos tudni, hogy az alginsav egyszerű cukrokból jön létre, és a tüdőkben lévő baktériumok más cukorfajtává alakítják át, galaktóz, fruktóz vagy glükóz formába. Emiatt kerülni kell a nyálkatermelő és édes ételek fogyasztását.

Laktóz az ételekben

A szervezetben keletkező túlzott mennyiségű nyálka megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a későbbi eltávolítása. Az egészség hosszú időn keresztüli megtartása érdekében, bölcs döntés a laktóz bevitelének minimálisra csökkentése. A táblázatban néhány általános tejtermék laktóz tartalma látható.

Tejtermékek laktóz tartalma

Vaj

0.5%

Sajt, cottage sajt

2-4%

Kecsketej

4.3%

Tehéntej

4.9%

Joghurt és jégkrém (alacsony tejzsírtartalom)

5-25%

Zsír nélküli tejpor

52%

Tejsavópor

70%

A zsírmentes tejpor laktóz tartalma 52%, most már láthatja mennyire veszélyes az alacsony tejzsír tartalmú jégkrémek, joghurt, stb. a teljes zsírtartalmú tejtermékek helyett. Az alacsony zsírtartalmú ételek zsírmentes tejporból készülnek, 3-5-ször magasabb laktóz tartalmúak, mint a teljes zsírtartalmú élelmiszerek. Időnként zsírmentes tejport adnak a vajhoz is. Mindig olvassa el a címkét, és kerülje a tejzsírmentes összetevőket tartalmazó termékeket!

A zsírmentes tejpor számos élelmiszer, így a kenyér és péksütemény, felvágottak, margarin kedvenc összetevői. Az egészséges életmód iparág is büszkén hirdeti és adagolja számos termékbe a laktózt, mely a szójatej és gyermekláncfű kávé összetevője is. A laktóz, mint töltőanyag a fehér tabletták nagyon gyakori összetevője. A sejtsók szinte csak finom laktózból állnak. Próbálja elkerülni a fehér tablettákat, ha a címke nem állítja egyértelműen, hogy nem tartalmaz laktózt, vagy alacsony allergia szintű tabletta.

Feltételezések szerint egészséges ember átlagosan napi 10 gramm laktóz mennyiséget, vagy egy pohár tejet képes kezelni a hosszútávú galaktóz felhalmozódás veszélye nélkül. Időszakos nyálkaprobléma, vagy galaktóz eredetű betegség esetén sokkal alacsonyabb laktóz bevitel ajánlott. Laktóz allergia esetén célszerű teljesen elkerülni a laktózt néhány hónapon, vagy éven keresztül.

Protein és zsír

A tehéntej fő proteinje a kazein, mely a tej 3%-át teszi ki. Az emberi tejben csak 0,5% a kazein. A tehéntej magas kazein tartalma miatt sűrű, túrós, gumis anyag képződik a gyomorban, a kazein a kalciumhoz kapcsolódik oldhatatlan sót formálva. Ezért elképesztően nehéz megemészteni és gyakori oka a rossz emésztésnek. Az anyatej és kecsketej finoman eloszló, puha túrót képez, könnyen emészthető. A tehéntej proteinje gyakran csak részben emésztődik és fő oka a bélben létrejövő rothadásnak és mérgezésnek. A nem teljesen emésztett protein képes átjutni a vékonybél falán és allergiát hozhat létre. A gyermekekben megjelenő bélgiliszták gyakori oka az emészthetetlen tehéntej hatására elinduló rothadás. Az anyatej szintén nagy mennyiségben tartalmaz zsíremésztő lipázt és más enzimeket, ezért az anyatej közel magától emésztődik a baba beleiben, míg a pasztörizált tej nagyon nehezen.

Nemrégiben publikálták a kettős, vaktesztes klinikai tanulmányt, ahol 27 csecsemő közül 24 kigyógyult a bélgörcsből, amikor tehéntej mentesre változtatták a protein bevitelét. A babák tehéntej protein bevitele mellett naponta 3,2 órát sírtak, míg tehéntej nélkül csak napi 1 órát. Anyatejes táplálás esetén a babák alig sírnak, mert szervezetük minden szükségeset megkap. Allergiára hajlamos anyák képesek átvinni az anyatejjel az allergén anyagokat a babába. Oka a béta-lactoglobulin, mely a tehéntejben megtalálható. Ha az anya kerüli a tehéntejet és így az abban lévő proteint, a baba bélgörcse megszűnik.

A bélgörcs a bélfal gyulladásos tünete, amit a tehéntej protein allergizáló hatása vált ki. A krónikus gyulladás károsítja a bélbolyhokat, melyeken keresztül a tápanyag felszívódik és annak következtében felszívódási zavar jön létre. A nem teljesen emésztett proteinek átjuthatnak a sérült bélfalon, és a vérkeringésbe kerülve különféle allergiás tüneteket okoznak, mint például a dermatitis.

A tehéntej allergia következményeként gyengül az immunrendszer. A tény megmagyarázza, miért keletkezik a tehéntejjel táplált csecsemőknél gyakran megfázás, légúti fertőzés, mely hirtelen gyermekhalálhoz is vezethet, vagy az élet későbbi időszakában immunhiánnyal járó tüneteket okozhat. A tehéntej megzavarja a kalcium metabolizmusát. A kalciumot az emésztetlen kazein csapdába csalja, míg a hosszú láncú telített zsírsavak oldhatatlan szappant képeznek a kalciummal. A tehéntejben sokkal kevésbé kedvező a foszfor-kalcium arány, mint az anyatejben. Különböző tanulmányok mutatják, hogy a daganatos betegek sokkal több tehéntejet fogyasztanak, mint az ugyanolyan kontroll csoport. A taurin egy kén aminosav, melyből az anyatej nagy mennyiséget tartalmaz, a tehéntej keveset. Az agy, szív és májfunkció számára szükséges, a sejtmembránok érzékenységét szabályozza és védelmet nyújt az epilepszia ellen.

Tehéntej és daganatok

A geokémiai egyik professzora fedezhette fel a tehéntej és daganat közötti kapcsolatot. Emlődaganata ötödször nőtt újra és úgy érezte, eljött a halál ideje. Ebben az állapotában találta meg, hogy az emlődaganat halálos aránya Kínában 1:10.000, a nyugati országokban tapasztalt 1:10 arányhoz képest. A kínaiak nem isznak állati tejet és tejből készült termékeket. A két dolgot összerakta és elkezdte kerülni az összes tejterméket. Daganata eltűnt és 13 éve ismét teljesen egészséges.

Kínában más daganatok aránya normális, ezért valamilyen speciális tényező is közrejátszhat az alacsony emlődaganat arányában. Hasonló a helyzet Japánban is, ahol nagyjából tejmentes a táplálkozás. De amikor a kínai, vagy japán nők nyugati táplálkozásra váltanak, az emlődaganat aránya eléri a nyugati országok szintjét.
Egyre több tanulmányban jelenik meg a tehéntej, emlődaganat és prosztatadaganat kapcsolata.

A probléma oka egy speciális protein lehet, neve inzulin kapcsolatú növekedési tényező, IGF-1, mely stimulálja a hormonokhoz kapcsolódó sejtosztódást, és hatása különös az emlőszövet növekedésre a pubertás és várandós időszakban. Ugyancsak hatással van a prosztatamirigyre. Klinikai tanulmányok mutatják, hogy minél magasabb a vérben keringő IGF-1 szintje, annál erősebb a kockázati valószínűsége nőknél az emlődaganat, férfiaknál a prosztata daganat kialakulására. A jóindulatú eseteknél nem találtak megemelkedett IGF-1 szintet. Fontos lehet, hogy a tehéntejben magas az IGF-1 szint és jelen van a tejet adó szarvasmarha húsában is.

További egészségügyi kockázatok

Több száz frissen diagnosztizált cukorbeteg fiatal gyermeknél immunválasz mutatkozott a tehéntej protein töredékes részeire. Ami ennél is érdekesebb, a protein töredékek ugyanazokból az összetevőkből állnak, mint a P69 (hasnyálmirigy) béta-sejtjeiben. A fiatalkori cukorbetegség sokkal magasabb a tehéntejjel táplált babák esetén, mint az anyatejjel tápláltaknál, és alacsonyabb azokban a közösségekben, ahol a tehéntej fogyasztása is alacsonyabb.

A P69 rendszerint védve van a béta-sejtek belsejében és csak akkor kerül terítékre, ha mikróba vagy vírusfertőzés éri. Olyankor a szervezet immunrendszere hibásan tehéntej proteinnek érzékeli, megtámadja és elpusztítja a béta-sejteket. Probléma lehet, hogy az üvegből táplált csecsemők sokkal fogékonyabbak a megfázásra, légúti és emésztőrendszeri fertőzésekre. Teljesen normális állapotnak tekinthető az évenkénti 6, vagy több fertőzés, míg ez szinte ismeretlen az anyatejjel táplált csecsemőknél.

A dolognak még nincs vége. Az üvegből táplált csecsemők gyakran kapnak antibiotikum kezelést, mely elősegíti a bélrendszerben a nem kívánatos mikrobák növekedését, és a krónikus hasnyálmirigy gyulladás kialakulását. Az E. coli baktériumok egyik fajtája teljesen veszélytelen a vastagbélben, ugyanakkor óriási kárt tud okozni a vékonybélben. Azért, mert olyan molekulát hoz létre, mely hasonló az inzulinhoz. Amikor az immunrendszer aktivizálódik a molekula ellen, képes közvetlenül megtámadni a hasonló tulajdonságokkal rendelkező béta-sejteket.

A tehéntejen kívül, más mechanizmusok is képesek támadást indítani a béta-sejtek ellen. A glutén allergia és egy esetben, a burgonya allergia következtében létrejött magas vércukorszint volt az okozó. Elkerülhető az egyidejű magas vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel.  A teában és kávéban lévő tannin is veszedelmes hatású lehet, a hozzáadott tehéntejben lévő kazein miatt. Denaturált protein keletkezik, hasonló a bőrgyártás során létrejövő anyaggal, emészthetetlen és emésztési zavarokat okozhat.

A tej és laktóz nyálkás elzáródásokat hozhat létre, amely a szem íriszében fehér elszíneződés formájában látható. A sajt és tejzsír sárga és barna színre változtatja az íriszt,az arra fogékony személyeknél. A sárga az első fázisa a fehér terület barnává változásának. Amikor a betegek kerülték a tejzsírt és sajtokat, a barna szín elhalványodott.

A fermentált tehéntej termékek, natúr joghurt, kefir és természetes sajtok formájában finom túrót képeznek és sokkal kevésbé okoznak egészségügyi problémát, mint a fermentálatlan tej. Azonban a fermentált tejtermékeket is gondosan kell használni. Általánosságban a kecske és juhtej sokkal jobban ajánlott. A legkevésbé veszélyes tejtermék a cottage sajt, fermentált kecske-, vagy juhtejből.

A legkárosabb hatást a kereskedelmi tejtermékek okozzák, attól eltekintve, hogy túltelítik a szervezetet laktóz és kazein összetevőikkel, a pasztörizálás teljesen megsemmisíti a tej természetes enzimeit. A nyers vajat régen pikkelysömör gyógyítására használták, a mai vaj pedig pikkelysömört hoz létre. A nyers vaj gyógyító hatását magas zsíremésztő enzimének, a lipáznak köszönheti. Ugyanez igaz a szív és májproblémák esetén is, melyeket nemcsak előidéz, de okoz is a feldolgozott sajt és tejzsír.

A Kaukázus és Bulgária területén élők között nagyon magas a nyers tejtermékek fogyasztása. A fenti egészségügyi problémák szinte ismeretlenek. A koleszterin probléma ismeretlen volt régen, amikor főleg nyers, hideg tejet használtak. Ugyanezen okok miatt a vérkeringési rendellenesség is alig létezett. A nyers vaj és tejkrém nagyságrendekkel egészségesebb, mint a többszörösen telítetlen olajok vagy a margarin. A nyers tej régen gyógyította a tuberkolózist, a pasztörizált tej segít a kialakulásában. A húsevő vadak táplálékában magas a zsír és koleszterin aránya, de soha nem alakul ki magas koleszterin szint, vagy az erek keményedése. Ellentéteként a konzerves, főtt ételek és húsok hatására a kutyáknál ugyanazok a betegségek alakulnak ki, mint az embernél. 

További olvasmányok

1-es cukorbetegség kockázata és a bolti tehéntej

20 gyógyszerészetileg aktív összetevő a bolti tehéntejben

Érelmeszesedés és homogenizált tej

Ultrapasztörizált tej, amiről a reklámok hallgatnak

Tartalomhoz tartozó címkék: általános