A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Alternatív daganat terápiák - D-vitamin hiány

Alternatív daganat terápiák - D-vitamin hiány

A D-vitamin "napfény vitamin", egy hormon, mely nagyon fontos egészségünk megörzéséhez. Hiánya komoly problémákat okoz. Különösen a daganatos betegnek létfontosságú, hogy megfelelő mennyiséget kapjanak belőle. Folyékony formában, transzdermálisan jól felszívódik.  Csak zsírban oldódik .

Vastagon kent vajas, zsíros kenyérrel, párolt zöldségre kent vajjal, zsíros sajttal, kiskanál kókuszolajjal ajánlott bevenni.
A D-vitamin hiánya általános mindenfajta daganatos betegségben szenvedőnél. A D-25-hydroxyvitamin szintet mérő vérteszt az egyetlen lehetőség annak megismerésére, hogy a személynek elegendő-e a D-vitamin szintje. A szabványos vértesztek nem mutatnak erről eredményt.

D-vitamin hiány, világméretű probléma

A világ minden részén végzett  tanulmányok azt mutatják, hogy a gyermekek és felnőttek körülbelül 50%-a nagy veszélyben van a D-vitamin hiánya miatt. Nagyon sok ember, különböző okok miatt kevés időt tölt napfényben és nem fogyasztanak elegendő D-vitamint étkezéssel vagy táplálékkiegészítőkkel sem.

A D-vitamin forrásai és típusai

Forrásai

Napfény és étkezés.
Bizonyos halak és halolajok nagyon jó D vitamin források.
Táplálkozáskiegészítők.

Típusai

Két formája van, D3 vitamin (cholecalciferol) és D2 (ergocalciferol).
Szájon át kell bevenni. A javasolt mennyiség 1.000 és 2.000 IU naponta.
Semmilyen kockázatot nem találtak a javasolt napi mennyiséggel kapcsolatban.

D-vitamin szerepe

Fontos szerepet játszik sok elemi testfunkcióban, így:

  • sejtnövekedés szabályozásában
  • csontok felépítésében
  • immunfunkciókban
  • izomerőben
  • hajnövekedésben
  • fertőzések elleni harcban
  • autoimmun betegséges kockázatának csökkentésében.

D-vitamin és kálcium

A kálcium nagyon fontos a csontok felépítésében, karbantartásában, a csontváz fenntartásában és egyéb testfunkciókban. A kálciumot élelem vagy étkezéskiegészítők formájában fogyasztjuk. A D-vitamin fontos szerepet játszik a csont felépítésében, mert növeli az étkezés vagy kiegészítők formájában bevitt kálcium felszívódását.

Egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy az emberek napi 1.000-1.200 mg kálciumot kapjanak elosztott mennyiségben. Akik nem esznek tejterméket, a kálciumot élelemkiegészítővel kell bevinni a szint elérése érdekében. Napi két alkalommal 500-600 mg kálcium kiegészítőt kell fogyasztani.

A kálciumkarbonát és kálciumcitrát a két legáltalánosabb kiegészítő.  A kálciumkarbonát vízzel nem, vagy alig oldódik, a kálciumcitrátot élelemmel vagy anélkül is lehet fogyasztani. Nagyon sok kiegészítő tartalmaz D-vitamint, de ezek mennyisége változó. A kálcium gyógyszer és kiegészítő helyett teljesen hétköznapi élelmiszerekkel is bevihető a szervezetbe. Sőt, hatásosan szinte csak így.

Daganat és D-vitamin hiánya

A D-vitamin hiánya különösen gyakori bármilyen tipusú daganatos betegnél. Miért vannak veszélyben? Állapotuk miatt kevesebb időt töltenek napfényben. A daganat és kezelésének hatása azt eredményezi, hogy kevesebb D vitamint fogyasztanak, mert kevesebbet esznek.

Miért olyan fontos a D-vitamin a daganatos betegeknek?  A daganat egy olyan állapot, amely a sejtnövekedés irányíthatatlanságával jár. A D vitamin szabályozza a proteinek termelését, melyek a sejtosztódásért és növekedésért felelnek. Ezért hiánya a proteinek abnormális termelődését okozzák.

A D vitamin hiányos betegek izom- és csontproblémákat, illetve kimerültséget éreznek. A hatásokat a sugárkezelés, a kemoterápia vagy maga a daganat is okozhatja.

D-vitamin szintjének meghatározása

A daganatos beteg D-vitamin (D 25-hydroxyvitamin) szintjének el kell érnie a megfelelő szintet, amely 30-60 ng/ml (nanogram/milliliter). Mérésére egyedül a D 25-hydroxyvitamin speciális vizsgálat alkalmas. A daganatos betegnek meg kell kérdeznie orvosától, hogy elvégezték-e nála a D 25-hydroxyvitamin tesztet. A betegnek beszélnie kell az orvosával a vérvizsgálat eredményéről és arról, hogy milyen lépéseket kell tennie. Mivel a kezelőorvosok általánosságban nem tanulták az élelmezést, a betegnek konzultálnia kell táplálkozási szakértővel is.

A megfelelő D vitamin szintjének fenntartása

Az optimális D 25-hydroxyvitamin szint daganatos betegnél 30-60 ng/ml. Ha szintje nagyon alacsony (30 ng/ml alatti), 50.000 IU mennyiségű D-vitamint kell kapnia hetente egyszer, nyolc héten keresztül. Az 50,000 IU D vitamint orvosnak kell felírnia. A kezelést követő 2 hónap után a betegnek ismét ellenőriztetnie kell a D 25-hydroxyvitamin szintjét.

Ha a daganatos beteg D vitamin szintje elég magas (30ng/ml feletti) és napi 1.000 IU D-vitamint kap, elég 6-12 havonként elvégeztetni a vizsgálatot.

A szint fenntartására a következő lehetőségek vannak: Napi 1.000-2.000 IU mennyiségű D vitamin kiegészítő. Tavasszal, nyáron és az őszi hónapokban a megfelelő napfénynek kitettség*, kombinálva 1.000 IU mennyiségű D vitamin kiegészítővel. *A karokat és lábakat napoztassa 10-15 percig délelőtt 10 és délután 3 óra között heti 3-4 alkalommal.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés