A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Amalgám és idegrendszer - közérthetően

Amalgám és idegrendszer - közérthetően A fogak állapotának és a fogtömésnek olyan szerepe van egészségünkre, melyet álmunkban sem gondolnánk.

Higanymérgezés és bélgomba tünetei a szájüregben

Helyi tünetek

• Változások a fogakon
• Fogínygyulladás és elszíneződés.
• Herpeszek, afták, nyálkahártya fekélyek
• A nyelv nyálkahártyájának gyulladása
• Ízérzékelési zavarok (főként fémes íz)
• Fokozott nyáltermelés

Tünetek az egész szervezetben

• Bőrelváltozások: kiütések, ekcémák
• Bőrviszketés
• Fejfájás, egészen a migrénig
• Rinitisz és bronchitis, asztma, légzési zavarok
• Szívritmuszavarok, fogyás, gyöngeség, kimerültség
• Hajhullás
• Emésztési zavarok, hányás
• Vegetatív disztónia
• Érzékelési zavarok
• Paresztézia (abnormális testérzékelés) a végtagokon
• Fokozott fogékonyság a fertőzésekre
• Láz
• Ízületi fájdalmak
• Kötőszövet gyulladás. Hegesedési zavarok. Hátfájás
• Golyva
• Alvászavarok, idegesség, fokozott izzadás
• Depresszió, pszichózis (például szorongási rohamok), zavartság
• Bizonytalan járás, szédülés
• Jó- és rosszindulatú daganatok, főként emlődaganat
• Vesepanaszok.

A Candida és egyéb gombás fertőzések jellemzően a nehézfém mérgezésből származnak. A gomba megköti a nehézfémet, ami azt jelenti, hogy a gombás fertőzés a szervezet védekező módszere annak megelőzésére, nehogy a nehézfémek nagyobb mennyiségben az agyba és a kötőszövetekbe jussanak. A gombás fertőzések ellen szedett szerek megsemmisítik a gombát, mire a nehézfémek felszabadulnak, és egyenesen a gerincvelő, illetve az agy felé veszik útjukat.

Ezért tartja dr. Klinghardt és dr. Rau hibásnak csaknem az összes módszert, amelyet a Candida ellen alkalmaznak. Először a nehézfémeket kellene kivezetni, és csak ezután - ha egyáltalán szükséges még - folyamodni a gombairtó szerhez. Fordítva semmiképp sem jó! A belekben található gombákéhoz hasonló szerepet játszhatnak még más bélparaziták, például a férgek is.

Hogyan hatnak a nehézfémek a várandós nő szervezetében?

Dr. Klinghardt megemlíti, hogy az érvényesnek tekintett becslés szerint az anya a várandósság és a szoptatás ideje alatt higanytartalékainak mintegy 60%-át adja át elsőszülött csecsemőjének. A higany könnyen áthatol a méhlepényen. A tanulási zavarok, legaszténia (koncentrációs zavar), autizmus és a többi betegség jórészt nehézfémmérgezésből származnak. Az elsőszülött ilyenkor nagyobb veszélynek van kitéve, mint a többi, kivéve, ha a szülések között az anya új amalgámtöméseket kap. A gyermekek allergiáit, különösképp a neurodermitist, igen gyakran az anya szervezetéből származó nehézfémek okozzák. A neurodermatitis első kitörése jellemzően az első himlőoltás (vagy tetanuszoltás) után következik be, mivel az oltás gyengíti az immunrendszert, és további higanyt visz be a szervezetbe.

Klinghardt sok tumort vizsgált meg, és csaknem mindegyiknél úgy találta, hogy higanytartalma sokkal magasabb, mint a környezetének. A daganat nemegyszer a szervezet kétségbeesett próbálkozása a higany elraktározására, mellyel megakadályozza annak agyba jutását.

Klinghardt és más kutatók vizsgálatainak egyik legelszomorítóbb tapasztalata, hogy a higany (ez igaz a szervezetben található más fémekre is) pszichés változásokat is okozhat. Sok olyan ember él körülöttünk, akinek semmiféle beteges tünete nincsen, csak éppen más ember lenne, ha nem volna higany az agyában! Aki tehát szeretni tudni, hogy kicsoda is ő valójában, annak első dolga legyen kihajtani szervezetéből a higanyt. Lesz majd csodálkozás, mi minden kerül napvilágra! Az ember várhatóan érzékenyebb, békésebb, kellemesebb és intelligensebb személlyé válik, ha agyából távoznak a nehézfémek. Tehát: először a fémeket kivezetni, és csak aztán fordulni a pszichológushoz, ha még egyáltalán szükséges.

Nem kevésbé veszedelmesek a fogászatban használatos egyéb fémek sem. Az aranyból készült tömés például nem aranyból van, hanem aranyötvözetből. Platinával, palládiummal, rézzel, ezüsttel, nikkellel vagy más egyébbel keverik. A koronákhoz használt átlagos ötvözet 8-12 különböző fémet tartalmaz, ezenfelül még 20-30 más fém nyomai is megtalálhatók benne. Ezért az arany tömés és korona sem veszélytelen. Alkotóelemeit azonban lassabban adja le, mint a higanyos tömések, emiatt nem olyan mérgező, viszont allergiákat válthat ki. Svéd kutatók kimutatták, hogy a higanyon kívül a nikkel és a réz a leginkább allergiagerjesztő fémfajta.

Rágáskor a tömésekről a fém lassan ledörzsölődik, a nyálba kerül, a szájból a bélbe vándorol, és onnan fölszívódik a vérbe. Végül megtapad a vesék, a máj vagy a belek bizonyos sejtjein. Ha egy sejthez fém társul, azt a sejtet a szervezet saját immunrendszere ellenségként érzékeli. A szájunkban viselt fémtömések ezért autoimmun betegségeket is okozhatnak. A tényt ma már a teljes tudományos szakirodalom is elismeri. Autoimmun betegség a lupus, a szklerodermia, az ízületi gyulladások, minden pajzsmirigyprobléma, a migrén, a colitis morbus, Crohn és sok más egyéb.

A korszerű természetgyógyászati irányzatot elismerő fogorvosok ma már messzemenően egyetértenek egy esetben: A szájban minden fém veszélyes! Nincs olyan, amelyet valóban nyugodtan elhelyezhetnénk.

A baden-badeni 1988-as orvostalálkozó számos előadásából és vitájából kétséget kizáróan következtetést vontam le. Persze van, aki valamivel jobban tűri a fémet, mint mások. Legokosabb, ha ragaszkodunk hozzá, hogy az amalgám eltávolítása után már semmiféle fém ne kerüljön a fogainkba. Nagyon jó alternatív anyagok vannak: először fogcement, hosszútávra pedig műanyag és kerámia. A mérgező ragasztóanyag problémáját mára megoldották, mivel a ragasztót argonlézer segítségével gyorsan és tökéletesen polimerizálják.

A fogbeültetést sem ajánlanám jó szívvel, mivel Klinghardt értesülése szerint ezek általában titánból készülnek. A titánra sokan igen erősen allergiásak, különösen azok, akiknek korábban amalgámtömésük is volt. Előfordul, hogy a titán beültetése eleinte nem okoz semmilyen problémát, a gondok csak később kezdődnek: az érintettek egyre erősebb allergiás tüneteket mutatnak, és 4-5 év múltán autoimmun betegségek fejlődnek ki náluk, amelyeket ekkor már persze senki nem hoz összefüggésbe a titánnal. A páciens végül autoimmun betegségnek esik áldozatul, a statisztika viszont sikert könyvel el, hiszen a fogpótlás élete végéig szépen szolgált!


A statisztikák nem szólnak ezen páciensek életesélyeiről, és a pótlás okozta következmény betegségekről. Másik nagy probléma, hogy az implantátumot legtöbbször egy gyulladás miatt eltávolított fog helyén ültetik be. A gyulladás nyoma azonban ott marad a csontokban anélkül, hogy meggyógyulna. Ma már vannak kerámia implantátumok, melyek nem tartalmaznak fémet.

Még egy rendkívül fontos szempont: az amalgám (például Sigmund Halter internetes írásából megtudhatjuk) különleges helyet foglal el a nehézfémek között, a benne található higanynak és cinknek van egy említésre méltó tulajdonsága.

Megértetéséhez kissé részletesebb magyarázat szükséges. Csak igen rövid ideje áll módunkban a vegetatív idegrendszer (szimpatikus és paraszimpatikus) idegrostjait egy speciális színező eljárás segítségével vizsgálni. Azóta tudjuk, hogy az izomzat alaptónusát az autonóm idegrostok szabályozzák, és hogy minden autonóm idegszálakkal is érző idegvégződésben fellelhetők. Hormonszerű anyagokat (endorfinokat) termelnek, amelyek csökkentik az ideg fájdalomérzékenységét. Az endorfintermelést azonban a higany megzavarja, s ez lehet a fő oka a krónikus fájdalmaknak.

Az autonóm idegek tápanyagokat és egyúttal mérgeket is vesznek föl végződéseiken át a sejtközi szövetből, melyek aztán egy közlekedőcsatornán át eljutnak az idegsejtig. Az autonóm idegben antitoxinok képződnek, más szóval ellenmérgek, amelyekre szüksége van a szervezetnek a védekezéséhez. Az ellenmérgek képződésének programja a DNS-ben található, s megindulását a méreganyagok jelenléte váltja ki. Az ellenméreg az idegvégződésből a sejtközi szövetbe kerül, ahonnan a méreganyag behatol a sejtbe.

Az autonóm idegek azonban ugyanúgy szállíthatnak parazitákat (például vírusokat, baktériumokat, gombaspórákat) is, méghozzá mindkét irányba. Így alakulhat ki kapcsolat az orrmelléküregek, a mandulák, a fogak - amelyek a koponyában a ganglionok közvetlen közelében találhatók - és a belső szervek, valamint a gerincoszlop betegségei között.

És itt következik a legsúlyosabb gond: a nehézfémek közül egyedül a higanynak és cinknek van olyan tulajdonsága, hogy az autonóm idegszálba behatolva, tönkreteszi maga mögött a közlekedőcsatornát. Az amalgámmal mérgezett autonóm idegek életben vannak ugyan, de csaknem bénult állapotban. Ebben az állapotban a szervezet nem reagál többé az autonóm (vegetatív) idegrendszerre ható terápiákra.

Az idegrendszer higanymérgezése esetén hatástalan terápiák

• Gyógytorna.
• Masszázsok, elektroterápia.
• Biológiai alapú fájdalomcsillapítók.
• Neurálterápia.
• Akupunktúra (az akupunktúrás pontok ugyanis az autonóm idegszálak csoportjai).
• Kiropraktika.
• Pszichoterápia és hasonlók.

(Forrás: Otfried D.Weise: Tisztító kúrák)

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés