A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Arthritis, menopauza, hormonok és számos más

Arthritis, menopauza, hormonok és számos más

Az alapokkal kezdjük, és ahogy halad a történt, megérti a részleteket. A természetben előforduló ásványi anyag. Kiszáradt sós tavakból bányásszák és a boron összetevő forrása.

A borax agyonhallgatása

A borax létfontosságú az egészséges csontok és izületek számára. A kiegészítők képesek lehetnek segíteni arthritis esetén, de a krónikus állapotok gyakran más kiegészítők hiányához, allergiákhoz, fertőzésekhez és gyulladásokhoz kapcsolódnak.

borax porValószínűleg nem tudja elképzelni, hogy ez a rovarirtó és mosószer képes a teljes gazdasági rendszert romba dönteni. De nincs oka aggodalomra. A veszélyt felismerték és megtették a szükséges lépéseket az állapot hatástalanítására.

A legfőbb borax lerakódások az USÁ-ban és Törökországban találhatók.
Kémai nevei: nátrium tetraborát dekahidrát, dinátrium tetraborát dekahidrát vagy egyszerűen nátriumborát. Azt jelenti, hogy nagy atom boront és két nátrium atomot, illetve 10 molekula (néha kevesebb) kristályosodott vizet tartalmaz. A borax természetes módon bányászott. Szintetikus borax nem létezik. A különbség csak a kristályosodott víz mennyiségében van. A dekahidrát 10 vízmolekula, pentahidrát 5, anhidrit 0 vizet jelent. Kémiailag mind ugyanaz.

A borax általánosságban technikai vagy mezőgazdasági minőségben kerül forgalomba 99-99,5%-os minimális tisztaságban. Potenciális szennyezői lehetnek a nátrium, kálium, kálcium, klorid, bikarbónát, karbonát, szulfát és foszfát, melyek nem mérgezőek vagy nehézfémek.
Ugyanez a minősége az általánosan háztartási tisztításra használt borax pornak is. Gyógyszerészeti minőségben észrevehetetlenül kevésbé tisztább vagy jobb.

A borax a gyenge bórsav nátrium sója. A nátrium erősebben lúgos, ezért az oldat értéke 9 és 10 pH közötti (semleges érték: 7 pH). Lenyelve reakcióba lép a gyomorsavval, bórsav és nátrium-klorid (konyhasó) jön létre. A borax boron tartalma 11,3%, míg a bórsavé 17,5%, vagyis 50%-kal magasabb. A lenyelt boron összetevő gyorsan és a vizelettel szinte teljesen kiválasztódik. A bórsav régebben széleskörűen élelmiszer tartósítóként volt használatban, de betiltották.

A hagyományos gyógyászatban a boron nem létfontosságú az ember számára, azonban a kutatások azt mutatták, hogy szükségünk van rá. Boron minden növényben és feldolgozatlan élelmiszerben megtalálható. A megfelelő mennyiségben bevitt gyümölcs és zöldségből naponta 2-5 mg boron kerülhet a szervezetbe, de mennyisége attól is függ, hogy hol növekszik az étel alapanyaga és milyen módon. A valóságban az átlagos bevitel a fejlett országokban napi 1-2 mg, de az idősotthonokban élő emberek csak napi 0,25 mg boronhoz jutnak.

A kémiai permetezőszerek gátolják a boron felvételét a termőföldből. A jó minőségű termőföldben növekvő almában 20 mg boron található, de permetezett földből származva csak 1 mg. A permetezőanyagok és a rossz táplálkozási szokások jelentősen csökkentették a boron bevitelét az 50-100 évvel ezelőttihez képest. Az egészségtelen főzési eljárások is nagymértékben gátolják az élelmiszerekből felszívódó boron mennyiségét. A zöldségek főzővize tartalmazza a legnagyobb mennyiségű ásványi anyagot, melyet otthon kiöntenek. A fitátsav a sült ételekben, magvakban és főtt hüvelyesekben., míg a glutén érzékenység és túlzott mennyiségű Candida albicans élesztőgomba gátolja az ásványi anyagok felszívódását. A boron hiánya olyan általános, hogy fentiek mindegyike egészségügyi problémát okoz.

A boron egészségügyi hatásai

Boron tartalma miatt a borax és bórsav alapvetően egyforma egészségügyi hatással bír, antiszeptikus, gombaölő, vírusellenes tulajdonságú, de csak enyhén antibakteriális. Növényekben és állatoknál a boron létfontosságú a sejtfal integritása, valamint, sejtmembránokon átjutó jelzések szempontjából.

A képen a pajzsmirigy és azon belül a parapajzsmirigy elhelyezkedése látható.

para-pajzsmirigyA boron legnagyobb koncentrációban a parapajzsmirigyben található, majd a csontokban és fogzománcban. Létfontosságú a csontok egészségében és az izületi funkciókban. A kálcium, magnézium, foszfor felszívódását szabályozza a parapajzsmirigyen keresztül. A parapajzsmirigy működésében a boron ugyanaz, mint a jód a pajzsmirigynél.

A boron hiánya miatt túl aktívvá válik a parapajzsmirigy, túl sok parapajzsmirigy hormont bocsát ki, mely megemeli a vérkeringésben levő kálcium mennyiségét azáltal, hogy a csontokból és fogakból kálciumot von ki. Eredményeként osteoarthritis, osteoporosis és fogszuvasodás jön létre. Idősödő korban a vérben levő magas kálciumszint a puha szövetek meszesedését idézik elő izomgörcsökkel, izommerevséggel, az endokrin szervek, különösen a tobozmirigy, petefészkek, méh, érfalak, vesék meszesedésével, illetve vesekövekkel jár. A boron hiánya a magnézium hiányával együtt rendkívüli módon képes károsítani a csontokat és fogakat.

A boron hatással van a szteroid hormonok metabolizmusára, különösen a szexhormonokra. Férfiaknál megemeli az alacsony tesztoszteron, nőknél menopauza idején az ösztrogén szintet. Szerepe van a D-vitamin aktív formáira alakításában, növeli a kálcium felvételét és lerakódását a fogakban és csontokban, így azok nem a puha szövetekben okoznak meszesedést. Előnyös tulajdonságairól számos beszámoló kering. Javítja a szívproblémákat, a látást, a pikkelysömör tüneteit, egyensúlyt, memóriát és felismerő képességet.

Az arthritis gyógyítása

Az 1960-as években egy ausztrál orvosnál arthritis alakult ki. Abban az időben a termőföld és növénytudományokkal foglalkozott Nyugat-Ausztráliában. Hagyományos gyógyszerek nem segítettek állapotán, ezért elkezdte kutatni az okot a növények kémiai területén. Azt tapasztalta, hogy a lakóhelye területén élő növények meglehetősen szegények voltak ásványokban. Ismerve, hogy a boron segíti a növényi kálcium metabolizmusát, úgy döntött, hogy kipróbálja. Napi 30 mg borax adagolásával kezdte, és három héten belül a minden fájdalma, duzzanata és merevsége eltűnt.

Felfedezésének tapasztalatait előadta a közegészségügyi és orvosi oktatási intézményekben, de senkit nem érdekelt. Azonban néhány artritis beteg állapota jelentősen javult. Mások megriadtak a címkén levő méreg jelén, mivel a köztudatban a borax a hangyák és csótányok irtószereként ismert.

Elkezdett biztonságos és hatásos mennyiségű borax tablettákat készíteni. 5 éven belül a szájhagyomány útján havi 10.000 dobozzal adott el. Mivel nem tudta a termelést bővíteni, megkérdezett egy gyógyszergyártót, hogy segítene-e piacot találni. Ez óriási hiba volt.

A gyógyszergyártó cég azonnal látta, hogy a nagyon drága gyógyszer piaca és nyereségük veszélyben van. Képviselőjük a kormány egészségügyi bizottságában elintézte, hogy 1981-től a boron és annak bármilyen összetevői, bármilyen mennyiségben méregnek minősülnek Ausztráliában. 1000 dolláros büntetést is kapott, amiért mérget árult, és ezzel sikeresen leállították az arthritis gyógyításának terjedését Ausztráliában.

Később különféle tudományok publikációkat jelentetett meg a borax és arthritis kapcsolatáról. Egyike kettős vakteszt volt, melyet a Royal Melbourne kórházban végeztek a 80-as évek közepén. A tesztet teljesen végigkövetők közül 70%-ban jelentősen javult az állapotuk. A placebo szert kapott betegek 12%-nál tapasztaltak javulást. Semmilyen negatív mellékhatást nem tudtak dokumentálni, azonban néhányan jelezték, hogy különféle szívproblémáik is javultak, általános állapotuk és egészségük jobb lett, és kevésbé fáradékonyak.

Későbbi kutatásai túlnyomó részben a boron és arthritis kapcsolatával foglalkoztak. Úgy találta, hogy a tradicionális cukornád ültetvényeken a hosszútávú és erőteljes növényvédőszer használat miatt nagyon alacsony a termőföld boron tartalma. Jamaikában a legalacsonyabb, ott az arthritis aránya 70% körüli. Megjegyezte, hogy a kutyák többsége sántikált. Őket Mauritius követi, 50%-os arthritis aránnyal. Azokban az országokban a napi boron bevitel 1 mg alatti.

Az USA, Nagy-Britannia és Új-Zéland területén átlagos a termőföld boron szintje, a becsült adatok alapján a napi bevitel 1-2 mg, az arthritis aránya 20%. Izraelben magas a termőföldben a boron mennyisége, a napi bevitel 5-8 mg, az arthritis előfordulási aránya 0,5-1%.


Csontanalízisek mutatták ki, hogy az arthritis területén és a közeli csontokban levő boron mennyisége csak az egészséges csontokban levő fele. Hasonlóképpen, az ízületi folyadék, mely nedvesíti az ízületeket és tápanyagokkal látja el a porcokat, boron hiányos. Boron bevitelét követően a csontok jóval keményebbé váltak és a sebésznek sokkal nehezebb volt átvágni azokat. Még több boron bevitelénél a törött csontok fele annyi idő alatt gyógyulnak férfinál, nőnél és állatnál. Törött lábú lovak és kutyák, sőt medencecsont is teljesen helyreállt. A borax hatásos az arthritis más formáinál, így a reumás, ifjúkori arthritis és lupus (szisztémás lupus erythematosus). 9 éves kislánynál a fiatalkori arthritis 2 hét alatt teljesen gyógyult.

Általánosságban a fájdalom, duzzanat vagy merevség 1-3 hónap helyreállítható. Azt követően napi 3 tablettáról 1 db-ra csökkenthető, hogy elkerülhető legyen a jövőben kialakuló arthritis. Azt is kijelentette, hogy a reumás arthritis állapotában levő emberek általában megtapasztalják a Herxheimer-effektus tüneteit, mely a helyes prognózis jele. További 2-3 hétig ki kell tartani, és a fájdalom, duzzanat, merevség eltűnik.

A fenti kijelentés nem csak érdekes, de meglepő is. A Herxheimer reakció a tünetek korai súlyosbodása növekvő fájdalommal. Általánosságban akkor fordul elő, amikor az elpusztult Candida vagy mycoplasma gombák kiengedik mérgeiket. Teljesen általános az antimikrobiális kezeléseknél, és a borax kivételesen jó és erős gombaölő. Meglepő, hogy gombaölő hatása már meglehetősen kicsi dózisban is hatásos. Egyaránt meglepő, hogy az osteoarthritis betegek közel 30%-a megtapasztalta a Herxheimer hatást, ami jelzi, hogy az arthritis és reumás arthritis között határvonal meglehetősen folyékony.

Osteoporosis és szexhormonok

A boron hiánya miatt megnövekszik a vizelettel távozó kálcium és magnézium mennyisége. A borax képes a napi kálcium veszteségét 50%-kal csökkenteni. Mivel a távozó kálcium főleg a csontokból és fogakból származik, a boron hiánya lehet az egyik legfontosabb tényező, melynek eredménye az osteoporosis és fogszuvasodás.

Becslések szerint az 50 év feletti emberek 55%-nál alakul ki osteoporosis, és azok 80%-a nőknél. Világszerte 3-ből 1 nő, és 12 férfi közül 1-nél 50 éves korra kialakul a csontritkulás. Csontritkulásos patkányoknak 30 napon keresztül adtak boron kiegészítőt. Eredményeként a csontok minősége összehasonlítható volt az egészséges csoporttal és egy másikkal, melyet oestradiol kiegészítővel kezeltek. A borax csontokra előnyös hatása két egymással összefüggő okra vezethető: a csontok magasabb boron tartalma erősebbé változtatja azokat, és a szexhormonok egyensúlyi állapotba kerülése is serkenti az új csontok növekedését.

A menopauzát követő alacsony ösztrogén szintről úgy vélik, hogy sok nőnél fő oka lehet az osteoporosis kialakulásának. Férfiaknál a tesztoszteron szint fokozatosan csökken, amelyről azt feltételezik, hogy a később bekövetkező osteoporosis oka lehet.

A kutatások azt mutatják, hogy a boron kiegészítő a menopauza időszakát követően megduplázza a vérben levő legaktívabb ösztrogén formát, a 17-béta ostradiolt, olyan szintre, melyet az ösztrogénpótló terápián résztvevő nőknél mérnek. Egyidejűleg a tesztoszteron szintje több, mint duplájára emelkedett a vérben. A hormonpótló terápiánál különösen magas az emlő vagy méhdaganat kialakulásának kockázata, melyek ismeretlenek a borax segítségével pótolt hormonok esetén.

Nagyon sok nőnél problémás a menstruációt megelőző időszak, mert ösztrogén szintjük nagyon magas, progeszteron szintjük túl alacsony, és emiatt félelmet éreznek a boron használatától. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a boron a normális és egészséges érték fölé emeli az ösztrogén szintjét. A boron egyensúlyba hozhatja a szexhormonok szintjét, hasonlóan a maca gyökér porának hatásához. A maca az agyalapi mirigyre hat, nem csak emeli, hanem egyensúlyba is hozza a szexhormonokat és úgy tűnik, hogy serkentőleg hat a progeszteron termelődésre is. Nemrégen végzett kutatások azt mutatták, hogy fiatal (29-50 éves) férfiaknál a szabad tesztoszteron (mely a dolgokat irányítja) szintje harmadával emelkedett a borax egy héten keresztüli fogyasztásával.

Prosztata daganat esetén az orvosilag rendszeresített, kémiai kasztrálás helyett a kutatások azt mutatták, hogy a megemelkedett tesztoszteron mennyiség előnyös a prosztata tumor méretének és a PSA szintjének csökkentésében. Jelentősen javul a memória és észlelés az idős személyeknél, mely részben a megemelkedett szexhormonoknak, másrészt az agysejtek javuló membránfunkcióinak köszönhető.

Ösztrogén érzékeny emlődaganat esetén a daganat az emlők meszesedésével van kapcsolatban. Különböző vélemények alapján sokkal fontosabb a kálcium-magnézium metabolizmus és a sejtmembránok funkciók helyreállítása, mint korlátozva érezni magunkat a lehetségesen hibás orvosi elképzelésen.

Gombák és fluorid

Kiváló gombairtó lévén nem meglepő, hogy a borax kitűnő a candida kezelésében. A borax port meleg vízhez célszerű önteni, és keverni feloldódásáig. Napközben víz, üdítő, kávé, tea helyett isszák. Ha elfogy, újabb adagot lehet készíteni és azzal folytatni a szomj oltását. Hetente 4-5 napon keresztül fogyasztható, utána 2-3 nap szünettel. Addig lehet inni, amíg a tünetek jelentkeznek.

A láb benedvesítését követően egy maréknyi borax port dörzsölnek a lábfej bőrébe. A viszketés szinte azonnal megszűnik. Néhány héttel később az atléta talp megszűnik, és nem tér vissza.

Hüvelygomba esetén a borax minden más szernél hatékonyabbnak tűnik. Általában egy nagy zselatin kapszulába töltik, és több éjszakán keresztül felhelyezik, maximum 2 hétig. Alternatív megoldásként a borax por keverhető hideg kókusz olajjal, mint hüvelykúp.

Tudományos kutatások igazolták hüvelygomba ellenes, pozitív hatásait. A bórsavval töltött kapszula működött gyógyszerellenálló candida és minden más tesztelt kórokozó ellen. Erősebb higítás esetén tusfürdőként nem elég hatásos a baktériumok és gyógyszerellenálló candida ellen, de lúgossága miatt működik normál candida esetén. A borax por erőteljesebb lúgossága hatásosabb, mint a bórsav.

Egészséges állapotban is létezik a candida gomba, veszélytelen ovális élesztőgomba formában. Amikor candidáról beszélünk, a gomba hosszúkás sejtek láncává alakul, majd erősen invazív hosszú, vékony és keskeny csőszerű lesz. Tönkreteszi a bélfalat, gyulladást és lyukas bél szindrómát okoz. A candida gomba átalakult formáját lehet látni daganatos és autoimmun betegek vérképében is. A candida kemény biofilm réteget is létrehoz. Ugyanez a tanulmány bemutatta, hogy a borax meggátolja a biofilm kialakulását és a veszélytelen candida élesztőgombák támadó formába átalakulását. Más írásokban olvasható, hogy a folyamatot az antibiotikumok kezdeményezik, melyek a legtöbb modern betegség okozói.

Egy tudományos ismertető 2011-ben írta: "... a bórsav biztonságos, alternatív, gazdaságos választási lehetőség nők számára, visszatérő és krónikus vaginitis tünete esetén, amikor a hagyományos gyógyítás hatástalan..." De ha sokkal jobb, mint a gyógyszerek, akkor miért nem ajánlják elsődlegesen, vagy a sokkal hatásosabb borax használatát?

Törökországi tanulmányból ismerhetjük meg a bórsav védelmi hatását mycotoxinnal fertőzött élelmiszerek, különösen gomba eredetű aflatoxinok esetén. Közülük az aflatoxin B1 (AFB1) okoz erőteljes DNS károsodást és az egyik legerőteljesebb karcinogén, melyet valaha is teszteltek. Elsősorban a májat és tüdőket érinti, azonban születési rendellenességeket, immunotoxicitást és akár halált is okozhat embernél vagy állatoknál. A bórsavas kezelés megelőző hatású volt, megnövelte a DNS ellenállását az AFB1 által létrehozott oxidatív károsodások ellen. Erőteljes gombaellenes hatása az oka, hogy a bórsav régebben tradicionális élelmiszer tartósítóként volt használatban.

Számos pozitív visszajelzés érkezett a csípőízületet pótló műtét elhalasztásától az autoimmun betegségekből gyógyuláson keresztül a lupusz és komoly vesebetegségből gyógyulásig.

A borax, hasonlóan a veszélyeztetett Lugol-jód oldathoz, használható a szervezetben felhalmozódott fluorid (fogkrémek, gyógyszerek, szájvíz összetevője) és nehézfémek eltávolításához. Fluorid hatására a csontok gyengülésén kívül a tobozmirigy is meszesedik, a pajzsmirigy alul működő lesz. A borax reakcióba lép a fluorid ionokkal, boron fluorid keletkezik, és a vizelettel távozik.

Kínai tanulmányban borax kezelést alkalmaztak 31 csontváz fluorosis tünetben szenvedő betegnél. A borax mennyiségét fokozatosan növelték, napi 300-ról 1.100 mg-ra, három hónapon keresztül, minden hónapban egy hét szünettel. A kezelés 50-80%-ban hatásos volt.

Fibromyalgia, rosacea, krónikus fáradtság és TMJ tüneteivel 10 éve szenvedő beteg néhány kutatási eredmény olvasását követően úgy gondolta, hogy állapotát a fluórt tartalmazó gyógyszerek okozták.  Borax és tengeri só keverékét keverte 1 liter vízzel és itta heti 5 napon keresztül. Két héten belül arca kitisztult, a vörösödés elhalványult, testhőmérséklete normalizálódott, energiaszintje növekedett, és testsúlya elkezdett csökkenni. Egyetlen mellékhatása a kezdetben fellángoló rosacea volt.

7 éve pajzsmirigy tumor, következő évben mellékvese kifáradás, majd korai menopauza, utána méhsüllyedést követő méheltávolítás, majd fibromyalgia és neuropátia. A beteg alig tudott járni, és állandó fájdalmai miatt aludni. Miután olvasott a fluorid hatásáról, megértette, hogy onnan ered minden problémája. Elkezdte inni al boraxot 1 liter vízben, és 3 napon belül tünetei kezdtek eltűnni.

Kálcium-magnézium metabolizmus

A kálcium és magnézium között együttműködés és ellentét is van. Az emberi testben levő magnézium körülbelül fele a csontokban található, míg másik fele a szervek és szövetek sejtjeiben. Csak 1%-a van a vérben és a vesék feladata annak a szintnek állandó értéken tartása több vagy kevesebb vizelet kiválasztásával
 

Ellentéteként, a kálcium 99%-ban a csontokban található, a többi a sejteken kívül levő folyadékban. Az izmok összehúzódnak, amikor kálcium jut a sejtekbe, majd elernyednek, amikor a kálcium helyét magnézium foglalja el. A sejtszintű szivattyú nagy mennyiségű energiát igényel a kálcium kijuttatásához, és ha a sejtek nem jutnak megfelelő energiához, a kálcium felhalmozódhat a sejteken belül. Az alacsony sejtenergia oka lehet a candida albicans túlzott mennyisége, hibás cukor vagy zsír metabolizmus, tápanyagok hiánya vagy metabolikus mérgek.

Ilyen állapotban az izmok csak részlegesen képesek elernyedni, megkeményednek, megnő az izomrángás valószínűsége, gyengül a vérkeringés és a nyirokfolyadék áramlás. A probléma egyre nő, és egyre több kálcium kerül a csontokból a puha szövetekbe. Az idegsejtekben is kezd felgyűlni a kálcium, hatására meghibásodik az idegi átvitel. Eredményeként a szemlencsékben hályogok alakulnak ki, csökkennek a hormonális funkciók, mert az endokrin mirigyben növekszik a meszesedés, és minden más sejtben is csökken a normális funkció. Kiegészítésként sejten belüli magnéziumhiány alakul ki. Magnézium szükséges számtalan enzim működésének aktiválásához. Hiánya esetén romlik vagy lezáródik az energiatermelés.

További probléma, hogy a túlzott mennyiségű kálcium károsítja sejtmembránokat és nehézkessé válik a tápanyagok bejutása, illetve az elhasznált anyagok kijuttatása. A sejten belüli túl magas kálciumszint esetén a sejt elhal.

Láthatjuk, hogy a boron fontos a sejtmembrán funkciónak szabályozásában, különösen a kálcium és magnézium mozgatásában. Boron hiány esetén túl sok kálcium jut a sejtbe, míg a magnézium nem képes bejutni és kicserélni. Az állapot az idősebb életkorral jár együtt és a boron hiányához kapcsolódó betegségekhez vezetnek.

Jó egészség esetén, főleg fiatalabb életkorban a kálcium-magnézium 2:1 aránya normális és előnyös. Az életkorral párhuzamosan növekszik a boron hiánya, eredményeként betegségek jelennek meg. Körülbelül 40 éves kor felett már több magnézium és jóval kevesebb kálcium szükséges szervezetünknek.

Az elmeszesedett szövet teljes és hatásos helyreállításához nagymennyiségű magnézium szükséges. Idősebb személyeknél 400-600 mg ajánlott, a napi borax kiegészítéssel, napközben egyenlő időközönként elosztva. Kapcsolódó izületi problémák esetén kiegészítő transzdermális magnézium bevitellel. A szájon át bevitt magnézium mennyiségén hashajtó hatásának megfelelően kell igazítani. Nagyon kétséges, hogy szükséges-e kálcium bevitele és az hatásos-e csontritkulás esetén. A személyeknél igen nagy mennyiségben van felhalmozódva kálcium a puha szövetekben, ott ahol nem kellene. Borax és magnézium adagolásával várható, hogy a hibás helyekre rakódott kálcium kioldódik a csontokba.
Orvosi szempontból tekintve a magas kálcium bevitel recept a gyorsuló öregedéshez.

Mit és mennyit használjunk

Néhány országban a borax megvásárolható mosószerként és rovarírtóként. Nem létezik élelmiszer minőségű borax, de nem is szükséges. A borax ugyanaz és természetes akkor is, ha Amerikában vagy Törökországban bányászták, vagy Kínában, esetleg más országban csomagolták. A csomagoláson általában 99% tisztaság olvasható és biztonságosan használható.

Egészségügyi probléma esetén, például arthritis, osteoporosis vagy kapcsolódó tüneteknél, izomgörcsök, idősödő életkorban, izommerevség esetén, menopauza idején és alacsony szintű szexhormon termelődés esetén növelheti a bevitel napi 3 vagy több alkalommal, egyenlő időközökre elosztva, több hónapon vagy hosszabb időn keresztül is. A probléma megoldódását követően álljon vissza napi 1-2 adagra.

Candida, más gombák, mycoplazma vagy fluorid eltávolítása

Mindig az alacsonyabb dózissal kell kezdeni és fokozatosan emelni a maximumra.
A maximális mennyiséget fogyassza 4-5 napig egy héten, majd hagyja ki 2-3 napon keresztül. Másik lehetőségként Minden hónapban egy hétig csökkentse az adagot a minimális mennyiségre.

Hüvelygombásodás esetén töltsön meg egy nagyobb méretű zselatin kapszulát borax porral, és helyezze éjszakára hüvelyébe 1 vagy 2 héten keresztül. Lábköröm gombásodás vagy atléta talp esetén dörgölje nedves bőrébe a borax port.

A borax élelemmel vagy itallal is bevihető. Meglehetősen lúgos és magasabb koncentrációban szappanos íze van, mely citromlével, ecettel vagy aszkorbinsavval elnyomható.
Európában a borax és bórsav reprodukciós méregként került meghatározásra és 2010 decemberétől nem árulható. A legtöbb európai országban hangyairtóként 20-50 grammos kiszerelésben vásárolható.

Borax lehetséges mellékhatásai

Míg a gyógyszergyártók gyógyszerei gyakran veszélyes és negatív mellékhatásokat mutatnak, a természetes szerek, mint például a borax, rendszerint hosszútávú előnyös hatással rendelkeznek. Leggyakoribb a Herxheimer hatás, különösen candida gombák és mérgeinek távozásakor. Ezek a kellemetlenségek és fájdalmak fő okai, a borax kiegészítő fogyasztásának kezdetekor az emésztőrendszerben érezhetők.

Időnként gyors javulást lehet tapasztalni, akár napokon belül. Azok rendszerint funkcionális válaszok. A sejtekben levő magas mennyiségű kálcium izomösszehúzódást okoz, amely a fájdalmak és görcsök gyakori okai. A boron magnéziummal együtt gyorsan ellazítja az izmokat és megszünteti a fájdalmat.

Hosszabb ideje fennálló meszesedés esetén a nagy mennyiségű kálcium nem képes rövid idő feloldódni. A kálcium, különösen a csípőkben és vállakban meglehetősen komoly egészségügyi problémákat okozhat. Idegi hatását a kezekben és lábakban a duzzanatok, csökkenő érzékenység és bőrérzékelés jelzi.
Nagyobb mennyiségű kálcium vagy fluorid veséken keresztüli áramlása átmenetileg vesefájdalmat okozhat. Vesefájdalmat okozhat a kövek kiválása is. Pár napon belül a megszűnik a kövesedés, és a fájdalom eltűnik.

Nem kerülhetők el a gyógyulás folyamán tapasztalható reakciók, azonban minimalizálhatók, a borax mennyiségének fokozatos emelésével. Kellemetlen hatás esetén, csökkenteni kell, vagy átmenetileg le kell állni a probléma megszűntéig. Azt követően fokozatosan ismét emelhető. Kiegészítő segítség lehet a folyadékmennyiség növelése, több organikus sav, így citromlé, organikus almaecet bevitelével, a nyirokfolyadék áramlásának elősegítése.

Toxicitás adatok

A kormányzati egészségügyi szervek aggódnak a boron mérgező hatása miatt. Ön is aggódhat, ha elolvassa a sima asztali só adatait:
Akut szájon át beviteli mérgezés (LD50 ) a dózis, melynél a tesztelt állatok fele elpusztul 3.000 mg (patkány) .
Krónikus hatások embereknél: emlősök esetén a szomatikus sejtekre mutagén hatású.
Enyhén veszélyes bőrkapcsolat, lenyelés vagy belélegzés esetén.
Legalacsonyabb publikált halálos dózis szájon át bevitelekor ember esetén 1.000 mg/kg. Káros reproduktív hatást mutat emberek esetén (fetotoxikus, abortusz), növelheti az arra érzékeny nők esetén a terhességi toxémia kockázatát.
Káros hatással lehet és születési rendellenességeket okozhat állatok, különösen patkányok és egerek esetében. Hatással lehet a genetikai anyagra (mutagén). Nagy mennyiségben lenyelve irritálhatja a gyomrot, hányingert és hányást okozhat. Hatással lehet az izmok, érzékelő szervek, a metabolizmus és keringési rendszer állapotára. Nagyobb mennyiségben történő folyamatos fogyasztása kiszáradást, belső szervek elzáródását és kómát idézhet elő.

A borax MSDS adatlapját összehasonlítva a nátriumklorid hasonló adataival:
Akut szájon át beviteli mérgezés (LD50) patkányok esetén 4.500-6.000 mg/kg testtömeg. Reprodukciós/fejlődési toxikusság: tanulmányokban patkányok, egerek és kutyák nagyobb mennyiségben történő táplálása esetén a hatást a termékenység és herék állapotánál tapasztalták. Tanulmányok szerint patkány, egér és nyúl esetén nagy dózisnál magzatfejlődési hatást tapasztaltak, kisebb magzati súlyt és kisebb csontrendszeri változásokat. Az alkalmazott dózisok többszörösen magasabbak voltak, mint emberi használat esetén. Egér esetén semmilyen bizonyíték nincs daganatkeltő hatására. Mutagén aktivitást nem tapasztaltak. Emberi járványügyi tanulmányok nem mutattak növekedést légzőszervi betegségekben a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatoknál a borát por krónikus kitettségével rendelkező lakosságnál, és a termékenységgel kapcsolatban sem találtak hatást.

Fentiekből látható, hogy a finomított asztali (tiszta) só 50-100%-kal mérgezőbb, mint a borax. A só megváltoztatja a genetikai anyagot és mutagén, míg a borax e tekintetben veszélytelen. A borax lenyelése csecsemők számára a legnagyobb kockázatú. Becslések szerint 5-10 gramm okozhat erős hányingert, hányást, hasmenést, sokkot, sőt halált is, de a halálos adag az irodalomban nincs megfelelően dokumentálva.

A vízben, termőföldben és porban található magas boron szintje és a terméketlenség között készültek emberi tanulmányok a török lakosság, különösen a boron bányászatban és feldolgozásban dolgozó munkások körében. Nem találtak kapcsolatot. Egy tanulmány kiemelte a borax gyártásban dolgozók megnövekedett termékenységi arányát az USA nemzeti átlagához viszonyítva.

Borax elleni roham

A fejlett országokban a lakosság 30%-át érintik a csontritkulás különböző formái. A csontritkulás az oka a leghosszabb idejű kórházi kezeléseknek. A törések nagyon magas előfordulási aránya, különösen a csípőcsont töréseké, az orvosi-gyógyszeripar fő bevételi forrásai.

Ha a borax-magnézium kúra széles körben elterjedne, az egészségügyi bevételek elapadnának, és a rendszer összeomlana. Mivel a világ legnagyobb profit termelő iparága a gyógyszeripar, az esemény nem engedélyezett.

Amikor az orvos felfedezte a boron-arthritis kúrát, a tény még nem okozott problémát a gyógyszeriparnak, mert a hírek lassan terjedtek és könnyen elnyomhatóak voltak.
Ma, az internet időszakában teljesen különbözik. A legtöbb kutatási pénz a gyógyszeripartól érkezik, de semmi sem vitte előbbre vagy duplázta meg az 50 éve ismert tényeket. Helyette a kutatások a szabadalmaztatható boron gyógyszerek irányába hatnak, korlátozott felhasználási területen vagy a borax lejáratására.

Egy kémcső teszt kísérlet során úgy találták, hogy relatív kis mennyiségű, kb. 4 gramm borax képes károsítani a lymphocitákat, ugyanúgy, mint a hasonló kémcsöves kísérletben, amikor azt bizonyították, hogy a C-vitamin mérgező.

A legpozitívabb tanulmányi eredmények Kínából, Japánból és Törökországból érkeznek.

A bio-orvosi kutatások nyitott pénzügyi finanszírozású kereső óriásából törölték a régebben elérhető borax kutatások publikációit, hogy ne lehessen idézni más kutatási eredményekben.

Az egyre növekvő kampányok során a mosási és tisztítási célú borax eltűnt a közönség elől. Helyettesítő anyagra cserélték. Az Európai Unió élen jár a kampányban. 2010 júniusában a borax és bórsav „Reprotoxikus kategória 2” besorolásba került, mely azt sugallja, hogy veszélyes lehet nagy dózisban az emberi reprodukciós funkciókban, a termék csomagolása koponya és keresztcsont szimbólumot kell tartalmazzon. 2010 decemberéből a borax kivonásra került a közforgalomból az EU területén.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés