A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Autizmus és alacsony gyomorsav

Schramm Tamás
2016. 03. 22. 00:00:00
Autizmus és alacsony gyomorsav

Sok fejlődési rendellenességhez hasonlóan a széles spektrumú autista tünetek gyakorta számos egészségügyi problémához kapcsolódnak. A leggyakoribb gondok egyike az alacsony gyomorsav, amely a kellemetlenségeken kívül emésztési problémákkal is jár.

A bélflóra és az egészség közötti kapcsolat

Az emésztési problémákat az alacsony gyomorsav okozza, amiről a legtöbb ember soha nem hallott.

Az alacsony gyomorsav főbb jelei

Az emésztőrendszeri paraziták nagy számának jelenléte

Sok szülő foglalkozik a témával, ami azt mutatja, hogy bármilyen étrendet vagy protokollt használ, a paraziták mégis jelen vannak vagy folyamatosan szaporodnak.

Alacsony testsúly

Ha a gyermek az életkorának megfelelő súlykategóriában van vagy nagyon vékonynak látszik, állapotát az alacsony gyomorsav okozhatja.

Bélfájdalom, nyugtalanság, viselkedési zavar

A bél állapota rendkívül fontos szerepet tölt be az egészség szempontjából, a tünetek emésztési problémákra utalnak.

A megfelelő erősségű gyomorsav fontossága

Kutatási eredmények mutatják, hogy az alacsony gyomorsav az egyik legjellegzetesebb tüneti megjelenés az autisztikus tünetű gyermekeknél. Az autista gyermekek 3,5-szer nagyobb arányban szenvednek krónikus hasmenéstől vagy székrekedéstől, mint tipikusan fejlődő társaik és az emésztőrendszeri problémák negatív hatással vannak az érintett gyermekek viselkedésére is.

Az emésztőrendszer állapota a gyermek növekedésén és fejlődésén kívül erősen meghatározza az emésztési folyamatokat, a bélrendszer egészségét, a mellékvesék működését, sőt még az immunrendszer „erejét” is.

Lehet, hogy elcsodálkozik, amikor olvassa, hogy a bélrendszer működése hatással lehet a teljes szervezetre. Fő oka, hogy a gyomorsav két fontos célt szolgál ki.

  • Kiegyensúlyozott savas környezetet hoz létre a gyomorban, mellyel biztosítja a proteinek emésztését és a pepsin enzim funkcióit.

  • Elpusztít minden kórokozót és parazitát, ami az étkezéssel a szervezetbe kerül.

Alacsony gyomorsav szint vagy helytelen pH erősség esetén a gyomorsav képtelen megfelelően ellátni feladatát, így más rendszerek sem működnek helyesen. Az alacsony gyomorsav szint eredményeként tünetek tömege jelenhet meg.

Paraziták túlburjánzása

A gyermek szervezete képtelen kiszűrni és eltávolítani a parazitákat, ezért szenvednek a paraziták aktivitásától. A paraziták az étellel jutnak a gyermek szervezetébe, és a gyomorsav hiánya miatt sokszorozódnak és szétterjednek.

Nem hatásos emésztés

A hasnyálmirigy enzimek, nucleáz, proteáz, lipáz, stb, a megfelelő gyomorsav erősség hatására aktivizálódnak a patkóbélben. Alacsony savszint esetén, a szükséges enzimeket nem bocsátja ki a hasnyálmirigy, ezért az emésztés sem kezdődik a megkívánt módon. A megfelelő emésztés hiányában paraziták és kórokozók jönnek létre a bélben, melyek hatására székrekedés vagy bélelzáródás alakulhat ki.

Kis súly

A nem megfelelő emésztés eredményeként a gyermek fizikai fejlődése visszamarad.

Túlzott kortizol

Alacsony gyomorsav szintnél túlzott mennyiségű kortizol termelés indul be a mellékvesékben, hatására izgalom vagy hiperaktivitás jöhet létre.

Reflux

A nem megfelelő emésztés miatt reflux tünetei is megjelenhetnek.

Gyenge immunfunkciók

A bélrendszernek kiemelkedően fontos szerepe van az általános egészségben. Ha a gyermek bélrendszere nem egészséges, nincs megfelelő mennyiségű és szükséges baktérium sem, ami az immunrendszer hatásos működéséhez szükséges.

Érdekes kapcsolat a vértípus és autizmus között

Az egyik autizmussal foglalkozó szervezet azt jelezte, hogy egyedi kapcsolat lehet a vértipus és az autizmus megjelenése között. A kutatások alapján 10-ből 8 autista gyermek vére „A” típusú, mely a legérzékenyebb vértipus. Egészségügyi szakértők szerint az „A” típusúak fogékonyabbak az alábbi tünetekre:

  • Alacsony immunfunkció

  • Alacsony gyomorsav szint

  • Emésztési problémák

  • Emelkedett kortizol szint

  • Ásványi anyag hiány

Az alacsony gyomorsav szint hatásos kezelése

Táplálkozás kiegészítőkkel lehet a legegyszerűbben kezelni az alacsony gyomorsav szintet.

Betain

A betain segíti a gyomorsav és a pH szintjének visszaállítását. A betain hydroclorid készen kapható. Minden étkezéssel javasolt adni a gyermeknek.

Hasnyálmirigy enzimek

A hasnyálmirigy enzimek segítik az emésztési funkciót, papaint és bromelaint tartalmaznak. Minden étkezéshez javasolt adni a gyermeknek. A kiegészítőkkel gyermeke emésztési egészsége javulni kezd, mely magával hozza a fejlődés és viselkedés javulását is.

További olvasmányok

Autiizmusról másként, bevezető Gyomorégés, reflux, súlyos orvosi tévedés
Vastagbél tisztítás, szelíden Áteresztő bélfal, autoimmun állapotok
10 legfontosabb illóolaj kisgyermekes szülőknek Candida albicans, szűz, bio kókuszolaj, szelíd gyógymód
Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés