A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Az ízületi betegségeinket nem muszáj elviselnünk

Az ízületi betegésgeinket nem muszáj elviselnünk

 

Ízületi porckopásról tulajdonképpen akkor beszélhetünk, amikor a porc állományában megbomlik az egyensúly, azaz többet bont le mozgás közben, mint amennyit újraépít. Ennek következményeként nem tudja eredeti, súrlódásgátló szerepét ellátni.

 

Kiket érint?

A 45 év feletti nők a legveszélyeztetettebbek, de tévedés azt hinni, hogy kizárólag a változó korúaknál és időseknél fordul elő, fiatal felnőtteknél is kialakulhat. A teljes lakosság 15-20 %-a érintett benne.

 

Mitől alakulhat ki az ízületi porckopás?

A szakemberek két nagy csoportot különböztetnek meg az ízületi porckopás terén:

 • amikor a kialakulás oka ismeretlen (ez általában 45 év felett, és főleg a nőknél jön elő, de a férfiak sem „védettek”)

 • amikor ismert a kialakulás oka: ízületi sérülés, gyulladás, túlterhelés (túlzott sportolás, nehéz fizikai munka, nem megfelelően kezelt sportsérülés), testsúly felesleg, fejlődési rendellenesség, vagy az ízületi porc anyagcseréjére is ható betegség esetén (ez fiataloknál és idősebbeknél egyaránt felbukkanhat)

Az artrózis persze az életkor növekedésével együtt járó természetes kopás eredménye is lehet.

 

Tünetek és következmények

Jóformán mindannyian ismerünk olyan embereket, akiknek rendszeres ízületi panaszai, fájdalmai vannak, mégis nehezen tudjuk elképzelni, hogy minket is érintsen ez a probléma. Egészen addig a pillanatig, amikor először nyilall bele a térdünkbe, csípőnkbe vagy karunkba a fájdalom. A folyamat viszont akkor már sajnos előrehaladott állapotban van, és elvezethet akár a fájdalmas mozgásig, majd a mozgáskorlátozottságig, a legrosszabb esetben pedig a teljes mozgásképtelenségig is.

Azt érzi, hogy ízületei „berozsdásodtak”, merevebbek, fel vannak duzzadva? Mozgás közben recsegnek vagy fájnak? Hosszú ideig tartó ülés vagy fekvés után nehéz az elindulás? Ezek a tünetek intő jelei az artrózis kialakulásának.

 

Létezik megoldás?

Az orvostudomány mai állása szerint az ízületek krónikus megbetegedésének, az artrózisnak a gyógymódja még nem ismert, terápiával azonban a fájdalom enyhíthető és az ízületi funkciók javíthatóak. A közismert fájdalomcsillapítók mellett ma már lehetőség adódik arra, hogy az ún. szerkezetmódosító szereket alkalmazzunk. Ilyenek a glükozamin és a kondroitin. 1,2

Lássuk sorban, mit érdemes tudni erről a két anyagról és a tudományosan bizonyított hatásaikról!

 

Glükozamin HCL

A glükozamin segít megőrizni a porcok, ízületek rugalmasságát és egészségét.1, 3 Támogatja a sérült porcok, ízületek regenerálódását, a sportsérülésekből történő gyorsabb felépülést. 6,7

Glükozamin HCI por

Kutatási eredmények bebizonyították, hogy fogyasztása:

 
 • csökkenti a gyulladást 8

 • serkenti a porcmátrix szintézisét 9

 • gátolja a katabolikus enzimek (pl. metalloproteinázok) működését 9

 • gátolja a degeneratív folyamatokat, a kollagenáz működését 9

 • a tartós fogyasztás abbahagyása után is lassítja az ízületi rés csökkenését. 3,9

A glükozamin az aminocukrokhoz tartozó szénhidrát, egy természetes anyag, hiszen tengeri állatok kitinpáncéljából állítanak elő. Táplálékkiegészítők általában hidroklorid (HCl) formájában tartalmazzák.

A glükozamin HCl annyiban tér el a "sima" glükozamintól, hogy nagyobb mennyiségű glükozamint tartalmaz, de enyhén gyengébb a felszívódása.1 Míg a glükozamin a működő szövetek sejtjei közti támasztószövetek egyik alkotó anyaga, addig a hidrokloridnak a súrlódásnak kitett ízületi szövetek és porcszövetek újraépítésében jut szerep. Mivel a kettő olyan jó párost alkot, hogy helyrehozhatja a porcok állapotát, a sportolók és az idős emberek körében is közkedvelt táplálék-kiegészítő.

Kondroitin

A kondroitin nagyon fontos alapanyaga a porcszövet sejt közötti állományának, ugyanis a porc vízmegkötő képességéért és a rugalmasságáért felelős. Porckopás esetén csökken a porcban lévő kondroitin mennyisége.

Kutatások igazolják, hogy mivel a glükozamin és a kondroitin-szulfát struktúrájában és hatásmechanizmusában hasonló, szinergikusan hat együtt, vagyis egy időben alkalmazva egymás hatását erősítik.1,2,10

A kondroitin alábbi hatásai bizonyítottak:

 • Csillapítja az ízületi fájdalmat és csökkenti a fájdalomcsillapító szerek szükségességét 10

 • Gyulladáscsökkentő hatású 11

 • Funkciójavító hatása van 12

 • Néhány heti fogyasztása után már érezhető az állapot javulása 13

 • Tartós szedésének abbahagyása után is van kedvező utóhatása 12, hiszen lassítja az ízületi rés csökkenését 3

 

Lehet ezt tovább fokozni?

A jó hír az, hogy igen! Egy úgy nevezett Metil-Szulfonil-Metán (MSM) por szinergikusan tud hatni a kondroitinnal és a glükozaminnal.

Az MSM (tudományos nevén Metil-szulfonil metán) egy a természetben megtalálható, színtiszta, szerves kén vegyület, mely jelen van minden élő organizmusban (ember, állat, növény). Több, mint 150 vegyület alkotórésze, vagyis az ember számára létfontosságú többek közt az egészséges kötőszövetek előállításához, az ízületi funkciók- és az immunrendszer megfelelő működéséhez és a hormonrendszer egyensúlyban tartásához.

Az MSM

 • Fájdalomcsillapító 16,17
 • Gyulladáscsökkentő 15
 • Szabadgyök fogó 14

 

A C-vitamin jótékony hatásairól már eddig is sokat hallhattunk, de a porckopás kezelésében is igaz, hogy szedése segítséget nyújthat a kollagén termelésében és a kötőszövetek stabilizálásában 18 valamint nagyban segíti az MSM hasznosulását.

 

Összegzés

Tehát érdemes olyan táplálék-kiegészítőt választani, amelyben a glükozamin és a kondroitin is jelen van, és a lehető legjobb hatás érdekében fogyasszuk MSM-mel és C-vitaminnal együtt! Az ízületi betegségeinket nem muszáj elviselnünk!


 

Források, kutatási eredmények:
 

1. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/147323000803600602

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24738579

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673600036102

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16953394

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3456914/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23358550

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19724889

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17270442

9. Giordano, N., Fioranvantim A,, Papakostasm P., et al.: Osteologiai Közlemények. 17(4), 1-3 (2009).

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25662545

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9743814

12. Kubo, M., Ando, K., Mimura, T., et al.: Life Sci. 85(13-14), 477-83 (2009).

13. Szerb I.: Osteologiai Közlemények. 17(1), 8-14 (2009).

14. Sherman, A.L., Ojeda­Correal, G., Mena, J.: PM R. 4(5 Suppl): S110-6 (2012).

15. Brien, S., Prescott, P., Lewith, G.: Meta-analysis of the related nutritional supplements dimethyl sulfoxide and methylsulfonylmethane in the treatment of osteoarthritis of the knee. Evid Based Complement Alternat Med. 2011: 528403.

16. Debbi, E.M., Agar, G., Fichman, G., et al.: BMC Complement Altern Med. 11, 50 (2011).

17. Ameye, L.G., Chee, W.S.: Arthritis Res Ther. 8(4), R127 (2006)

18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2767211/

Keresés