A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Bad Reichenhall, Laufen, Salzburg, hétfőn és kedden

Schramm Tamás
2016. 08. 02. 20:44:00
Bad Reichenhall, Laufen, Salzburg, hétfőn és kedden

Tegnap google térkép alapján 15,5+2= 17,5 km-t, ma 17+17 = 34 km-t kerékpároztam. Bad Reichenhallban, majd Laufenben és Salzburgban jártam. Adószámomat érkezésemtől számitott néhány perc alatt kezembe kaptam.

Bécsben élő, gyógymasszőrként dolgozó, rendszeresen rendelő vásárlónk még májusban átküldött egy oldalt, melyben olvasható, hogy 90 nap németországi tartózkodást követően tartózkodási engedélyt kell kérni.

Kedd a 90. nap, ezért hétfőn korán keltem és 8 órakor vonaton ültem. Bad Reichenhall a közigazgatási központ, az ottani Önkormányzat foglalkozik az idegen állampolgárok és bevándorlók ügyeivel.
Német nyelvű oldaluk

Az első képen google terképe, a második két Berchtesgaden hivatalos honlapjáról származik

Bad Reichenhall

Ketten voltak előttem, pár perc alatt sorra kerültem. Az ügyintéző megnézte személyi igazolványomat, majd elmondta, hogy EU állampolgárok esetén már régen megszűnt a kötelezettség.
Részletei magyarul

A lakástól gyalog 10 perc a pályaudvar, kerékpárral 4-5. Freilassing igazi kerékpáros paradicsom. A vasúti sínek alatt és felett is kiépített kerékpárút van. A pályaudvar előtti parkolóban napokig ingyen lehet tárolni a kerékpárt. Májusban kezdték kialakítani a vasút túloldalán, a sínekkel párhuzamos kerékpárutat. 3 hét múlva már aszfalt volt rajta. A felüljáróról spirálban vezető úton, jó nagy sebességgel lehet a tükör sima úton gurulni. Helyi és régiós vonatokon (Salzburg-Freilassing-Bad Reichenhall-Berchtesgaden, észak felé, nyugatra München irányában, illetve Ausztriában is) ingyenesen szállítható a kerékpár.

Bad Reichenhallban reggel a házak tetején voltak a felhők. A város körüli hegyek felső 2/3 részét is felhők takarták. A vonatállomástól mobil gps térkép (Sygic vagy HERE Maps) segítségével gyorsan megtaláltam az Önkormányzatot. Mire elintéztem dolgomat, felmelegedett az idő, így elhatároztam, hogy kerékpárral megyek vissza Freilassingba. Némi keresés után megtaláltam az utat, a tábla 15,5 km-t mutatott Freilassingig. Az út a spanyolországi Santiago de Compostila felé vezető camino része is. Kényelmes tempóban, másfél óra alatt visszaértem. Végre megláttam, hogy a konyhám ablakából látható hegy Ainring és Piding között van. Innen a 40 km-re levő berchtesgadeni hegyeket nem lehet látni.


Ma északon, Laufen városában jártam, a területi adóhivatalban. Német oldaluk: Finanzamt
Reggel 7,15-től fogadják az ügyfeleket. 8 perc az út a regionális vonattal. Vittem magammal kerékpáromat. A vasútállomás a város szélén van. A központ jóval mélyebben helyezkedik el, ezért folyamatosan ereszkednek az utak a Salzach folyó felé. Az ereszkedést úgy tessenek elképzelni, mint a Sopron-Fertő közötti folyamatosan lejtő országutat. Előzetes megnéztem a térképet, ezért tudtam, hogy hazafelé a Salzach folyó mentén alig van emelkedő.

A városban a gps segített, a központban tábla is mutatta, merre van az adóhivatal. Az épület bejáratnál egyszerű réztábla jelzi, hogy hol járunk. 2-3 emeletes, az épület régen épült. Nem volt kerékpár tároló, ezért az utca végén (kb. 30 méterre) parkolóhelyet kerestem. Egy holland társaság kerékpárjai mellé raktam le sajátomat. A csoportból egy idősebb hölgy megszólított angolul, és kérdezett. Aztán bő 10 percet beszélgettünk.

Az adóhivatal kapujában nincs porta, hanem csengő van. Megnyomva, belülről kinyitják a kapu egyik szárnyát. Balra üvegfal, ügyfélszolgálat kiírással. Bementem, elmondtam, érkezésem okát. Leültetett a hölgy az asztal túloldalán, lakcím bejelentőmet és személyimet megnézve megkereste adataimat a számítógépben, majd kb. 2 perc múlva kezembe adta a kinyomtatott lapot. Előtte sárga szövegkiemelővel bekeretezte az adószámomat. A köszönéstől búcsúzásig kb. 5 perc telt el.

Az első sor mindkét képének forrása wikipédia.
A bal alsó képet a folyó ausztriai oldaláról fényképeztem.
A jobbra levő képet a németországi oldalon készítettem.

Laufen és Oberndorf

Laufen határváros. A múlt században épült acélhíd köti össze osztrák szomszédjával Oberndorffal. A hídon átgurultam Ausztriába, megnéztem a belvárost, majd visszaindultam a német oldalra. Érdekesség: Salzburg felé S-Bahn jár az osztrák, Freilassingba régió vonat a német oldalon. A vasút erre sem olcsó, mindkét helyre 3,80€ a vonatjegy. (München 1,45 perc, 25€/fő/út alatt nem találtam vonatjegyet. A busz ugyanezt 7-9€/fő/út áron kínálja.)

A térképen láttam, hogy közvetlenül a Salzach folyó partján kiépített kerékpáros út van Freilassing felé, ezért is vittem a kerékpárt. A hídról láttam a lenti ösvényt, de sehol nem találtam lejáratot. Több perc keresés után bementem egy ház udvarára, és a lépcsőn levittem a partig a kerékpárt. 1,45 perc alatt érkeztem Freilassingba. Az út javarészt a Salzach folyó partján vezet. Zúzott kővel borított, Freilassinghoz közel az erdőben fák között, bucka és völgy. Nem lehetett olyan sebességgel közlekedni, mint tegnap a földúton és aszfalton. Többnyire árnyékban tekertem a pedált.
Tegnap és ma is 26-28 fok volt.

Visszaérkezve, alig fél órát pihentem, ¾ 2-kor elindultam Salzburgba, hogy időben érjek 14,30-as találkozómra.
Háztól az óváros bejáratáig 45 perc alatt szoktam megjárni az utat. 14 óra után 26 fokot mutatott a hőmérő.  A fáradtság miatt kihagytam a salzburgi óvárosban a padon becsukott szemmel ülést és zene hallgatást, ami a napi 12-14 óra munka közben lelki nyugalmat ad.
Hazafelé benéztem a salzburgi Hofer és Lidl boltokba. Német élelmiszer árakhoz szokott agyam pillanatok alatt diktálta, hogy kifelé.
15,30-kor értem vissza. Elkészítettem ebédemet és vacsorámat, majd nekiültem megírni a két nap történetét.

Csütörtök este érkezem haza, kedd délután indulok vissza.
Otthon Viktor fiúnkkal átbeszéljük terveimet. Megkérdezem, hogy milyen új termékekkel tudom segíteni vállalkozásunkat, és mi maradjon nálam.

Négy, Németországban is nagynak számító nagykereskedőtől szerzem be termékeim első részét. Kettőtől eddig is vásároltunk. Vásárlónk ismerik a kiváló minőséget. Napok óta hasonlítom a magyarországi árakat. Azt láttam, hogy 30-35%-kal kedvezőbb árszinttel indulok.
Lesz több, olyan termékem, amit nincs képem 300%-os haszonnal árulni, mint otthon mások. Inkább ajándékba, adom. Lehet, hogy versenytársaink is tőlem fogják rendelni :-)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog

Keresés