A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Barna rizs áztatása új módon

Barna rizs áztatása új módon

Bio kambodzsai jázmin rizsünk előkészítéséhez találtam a leírást. Segítségével,  a rizs állagának változása nélkül növelhető ásványi anyagainak biológiai elérhetősége.

Egy 2008-as "Áztatás, csiráztatás és fermentáció hatása a fitátsavra és a barna rizsben található cinkre" nevű leírásban a kísérletet végző csoport úgy találta, hogy önmaga az áztatás, nem túlzottan hatásos a barna rizsben levő fitátsav lebontására. Ugyanakkor a fermentáció nagyon előnyös. A rizst a fermentálás előtt nem őrlik meg.  A művelet a tradicionális kínai rizstészta receptjéből készült és nagyon egyszerű.

Áztassa a barna rizst klórmentes vízben, szobahőmérsékleten, 24 órán keresztül. A vizet ne cserélje! Az áztató víz 10%-át tegye el (hűtőben hosszabb ideig eláll) Az áztatóvíz többi részét kiöntheti.

Legközelebb, amikor barna rizst főz, öntse a főzővízhez az előzőleg használat, eltett és hűtőben levő, 10%-nyi vizet. Folyamatosan ismételheti. A folyamat fokozatosan javul, 24 óra alatt a fitátsav legalább 96%-ban lebomlik.

Az eljárás két tényezőtől függ: a fermentáció savasítja az áztató médiumot, mely aktíválja a fitázt (fitátsav lebontó enzimet), amely a rizsben található. Fejleszti a mikroorganizmusokat, melyek létrehozzák saját fitázukat.  Valószínűleg utóbbi sokkal fontosabb, mivel a barna rizsben nem tartalmaz nagy mennyiségű fitázt. Valószínűleg más magvakkal is alkalmazható a folyadék. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés