A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Majonézek egészségügyi kockázata

Majonézek egészségügyi kockázata

A bolti majonézek egészségtelen zsírokból állnak, táplálkozás szempontjából alig van hasznos tartalmuk. Az alacsony zsír és kalória tartalmú majonézek negatívan befolyásolhatják az egészséget. Salátaöntethez vagy mártogatáshoz egészségesebb olajokból és zsírokból otthon is készíthet majonézt.

Omega-6 zsírok

A kereskedelmi majonézek gyakran szója, kukorica vagy más finomított, növényi olajokból készül, melyekben magas az omega-6 zsírok mennyisége. Bár az omega-6 zsírok létfontosságúak az egészségben, az emberek túl sok omega-6, de nem elég omega-3 zsírt fogyasztanak.

Az egészségtelen arányhoz a kereskedelmi majonéz és más feldolgozott élelmiszerek jelentősen hozzájárulnak. Eredményeként jelentősen növekszik a szívbetegségek és néhány rosszindulatú daganat kialakulásának kockázata, illetve a 2-es típusú cukorbetegség és a csontritkulás, valamint a gyulladásos és autoimmun tünetek száma. A majonéz cimkéjén olivaolaj is szerepel, azonban aránya igen alacsony a termékben, mert a zsírok többsége szójaolajból és más, omega-6 zsírokban magas olajokból áll.

Cukortartalom

A szabványos majonéz evőkanalanként 1 gramm cukrot tartalmaz. Ha egészségesebb választáson gondolkodik, a light, azaz alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes majonéz is rendelkezésére áll. A zsírmentes majonéz hátránya, hogy sokkal több cukrot adnak hozzá, nem ritka az evőkanalankénti 4 gramm. Ez 1 teáskanál cukor 1 evőkanál majonézben.
Az alacsony zsírtartalmú majonéz a reklámmal ellentétben nem túl jó választás a vércukorszint stabil értéken tartásához.

Mesterséges ételadalékok

A gyulladások kialakulását segítő omega-6 olajok és nagy mennyiségű cukor mellett a kereskedelmi majonéz számos mesterséges adalékot tartalmaz, így tartósitószert és glutamátot (ízfokozót) is. Az otthon készített majonéz egy hétig áll el a hűtőben, míg a kereskedelmi változat több hónapon keresztül. A kémai és szintetikus összetevőket általánosságban biztonságosnak tekintik, de a fogyasztást követően sokan tapasztalnak mellékhatásokat, mint pl. fejfájást, hányingert, gyengeséget. A majonéz rendszeresen fogyasztását a hason levő zsírpárna növekedése mutatja. A naponta szendvicsre kent majonéz általában havi 2-2,5 kg súlynövekedést is okozhat.

Ilyen az igazi, bolti majonéz.
Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés