A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Borax

Schramm Tamás
2016-03-01 00:00:00
Borax

Borax (nátrium tetraborát hexahidrát, vagy nátrium borát) a természetben előforduló ásványi anyag. Nátrium, boron, oxigén és víz összetevőket tartalmaz. Több, mint 4000 éve használják, gyógyításra is.

Mi az a borax?


Figyelmeztetés!

A borax forgalmazása Magyarországon kizárólag adószám, vagy őstermelői igazolvány ellenében, az arra jogosultaknak lehetséges! Kizárólag foglalkozásszerű felhasználásra vásárolható! Figyelmeztetés: ”Veszély”! H360 Károsíthatja a termékenységet vagy a születendő gyermeket. H319 Súlyos szemirritációt okoz. Óvintézkedésre vonatkozó mondatok: P202 Ne használja addig, amíg az összes biztonsági óvintézkedést el nem olvasta és meg nem értette. P281 Az előírt egyéni védőfelszerelés használata kötelező. P308 + P313 Expozíció vagy annak gyanúja esetén orvosi ellátást kell kérni. P305 + P351 + P338 SZEMBE KERÜLÉS esetén: Több percig tartó óvatos öblítés vízzel. Adott esetben a kontaktlencsék eltávolítása, ha könnyen megoldható. Az öblítés folytatása. P501 A tartalom/edény elhelyezése hulladékként a helyi szabályozásnak megfelelően. Nátrium-tetraborát dekahidrátnak egyedi koncentrációs határértéke ≥ 8,5% a reprodukciót károsító osztályozásra és ≥ 20% (67/548/EGK) vagy ≥ 10% (1272/2008/EK) a szemet irritáló osztályozásra. Sürgősségi telefonszám: +3680-201-199 (ingyenesen hívható, 24 órás ügyelet) vagy +361-476-6464


A legtöbb ember csak 1,7 - 7mg közötti boron mennyiséget kap naponta, főként gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és zöldségek fogyasztásával. Ez a mennyiség komoly hiányt jelez. A világ legtöbb részén nagyon alacsony, vagy nulla mennyiségű boron van a talajban.

A hagyományos módon növekvő zöldségek és gyümölcsök rendkívül alacsony mennyiségű boront tartalmaznak. Az organikusan növő alma - boronban gazdag talajban - 20 mg boront is tartalmazhat.

A boron koncentrált előfordulási területei a csontok, fogzománc, körmök, lép és para-pajzsmirigy.  Gyorsan és könnyen kiválasztásra kerül és elsődlegesen a vizelettel távozik. A szervezetnek szüksége van a boron bevitelére, és ha hozzájut, valamennyi tartalékot is képez.

A borax súlyra kb. 11% körüli boront tartalmaz.

A borax jótékony tulajdonságai

A borax erőteljes és hatásos szer, mely mindeütt megérdemli a széleskörű használatot.
Olcsó és hatásos, ezért a gyógyszergyártók mindent megtesznek lejáratására. Pénzt és energiát nem kímélve Európában betiltatták használatát. Azokban az országokban, ahol a nyugati gyógyszergyártóknak nincs lobbi ereje - mint Kína, Japán, Törökország és Oroszország - a borax széles körben elismert és használt.

A nemzeti szabályozásban a borax különféle módokon lehet alkalmazni. Hegesztés, rovarirtás, női és férfi hormonegyensúly helyreállítása, erekciós problémák megszüntetése, stb. Európában törökországi a borax eredete, 99,5 - 99,9%-os tisztaságban. A 0,1-0,5% a szervezet által igényelt ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazza.

A borax széles körben alkalmazható belsőleg és külsőleg .

Korlátozott mennyiségben a boron létfontosságú a jó egészséghez. Néhány tulajdonsága:

 • Védelmet nyújt a fluorid ellen: A borax védelmet nyújt, hogy a gyógyszerekben és fogkrémekben levő fluorid ne halmozódjon fel a szervezetben; hatásos fluorid mérgezés esetén és képes a szervezetből eltávolítani a fluoridot.
  Fluorid mérgezés és lehetséges tünetei

 • Mikrobaölő: méreg a rovarok, paraziták, protozoa és baktérium számára

 • Gombaölő: hatásos a gombák és penészgombák ellen belsőleg és külsőleg

 • Vírusölő

 • Hormon normalizáló: Serkenti a hormonok termelődését, stabilizálja az ösztrogént, részt vesz az inzulin és triglycerid használatában és a vér glükóz szabályozásában, illetve a reaktív oxigén előállításában. Boron hiány esetén a vér szérum triglicerid szintjei jelentősen alacsonyak. Borax használata esetén szükségtelen az ösztrogén pótló terápia.

 • Immunrendszer erősítő: segíti a sebek gyógyulását

 • Gyulladás szabályozó és csökkentő

 • Afrodiziákum: férfiaknak és nőknek. Növeli a libidót. A boron serkenti a DHT és tesztoszteron termelését és normalizálja az ösztrogén szintet.

 • Méreg eltávolító: nehézfémeket választ ki a szervezetből.

 • Stabilizálja a kalcium, szilícium, réz és magnézium szinteket, gátolja a meszesedést.
  Elegendő boron normalizálja a kalcium szintet, gátolja a kalcium lerakódását és a csontok gyengülését. Megfelelő borax mennyiségnél nem halmozódik fel inorganikus réz a csontokban, ezzel védelmet nyújt a csontvesztés ellen. A boron segítségeti a különféle ásványok asszimilációját (beolvadás), különösen a szilícium és kalcium esetén. Boronban hiányos táplálkozásnál különféle csont, bőr és kötőszövet betegségek alakulnak ki. A szilícium hiánya felgyorsítja az öregedést.
  Sziliciumban gazdag, étkezési minőségű kovaföld

 • Mentális javulás: javítja a figyelem összpontosítást, a rövid és hosszú távú memóriát, a felfogóképességet, kéz és szem koordinációt és a kézügyességet.

Borax, mint orvosság

A borax sikeres ásvány különféle tünetek esetén. Megelőzéshez és kezeléshez is használják.

 • Reumás arthritis: Gyulladásos autoimmun állapot, amikor a szervezet megtámadja saját ízületeit, degenerációt és deformálódást idéz elő. Általánosabb nőknél és bármely életkorban kialakulhat. Gyakori, hogy osteoarthritis fejlődik ki belőle. R. W. Mason kutatásai során egy olyan amőbát azonosított az ízületben, mely az erre fogékony embereknél okozhatja ezt az állapotot. A borax hatásos gyógymód.

 • Osteoarthritis: Az ízületek elhasználódása, különösen trauma, fertőzés vagy túlhasználat esetén. Gyakoribb férfiaknál. A porcok és rostos anyagok elhasználódnak az ízületek körül, a csontok egymást dörzsölik, fájdalmat és további, tartós ízületi károsodást okozva.

 • Csontritkulás, vagy osteopenia

 • Más csont és kötőszövet betegségek

 • Vér lipid rendellenességek: magas vérnyomás, érbetegségek

 • Túlsúly

 • Daganatok: a boron használata gátolhatja a prosztata daganat kialakulását.

 • Gyulladt fogíny, vagy kilazult fog (pyorrhoea): A tünetek másik neve: fog és fogíny arthritis.

 • Antiszeptikus: nagyon hatásos vese fertőzés és húgyúti fertőzés esetén. Más fertőzések esetén külsőleg és belsőleg hígítva az ajánlott mennyiségben.

 • Spondylitis (a gerinc arthritise ízületi gyulladásokkal): A gerinc csigolyái kalcium vesztés hatására összeolvadnak és degenerálódnak a lemezek. A tünet nagyon jól reagál az ásványi anyagokra és különösen a boraxra.

 • Köszvény: a boron hatásos szer.

 • Szisztémás lupus erythematosus

Borax toxicitás

Első olvasásra aggodalomra adhat okot az interneten és a termék címkéjén olvasható figyelmeztetések özöne. A borax LD 50 toxikussága 2,66 g/kg patkányoknál (amikor a kísérleti állatok fele elpusztul a borax mennyiségétől). Közönséges, bolti konyhasó esetén az LD 50 érték 3,75 g/kg patkányoknál Merck adatok alapján.

Rendkívül alacsony mennyiségű borax elég az egészséghez és a különféle betegség tünetek elleni védelemhez. Nagyobb mennyiségben kellemetlen mellékhatásai vannak. Több gramm borax, hosszabb időn keresztül történő fogyasztásával különféle mérgezési tünetek alakulnak ki. A boron mérgezés jelei a hasmenés, letargia, hányinger, hányás, esetleg dermatitis. Túlzott mennyiségű boron rosszabbíthatja, vagy előidézheti az ADHD-t ( figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), allergiát, asztmát, autizmust, cisztás fibrosist, dyslexiát, máj és nyelőcső daganatot. A túl magas boron bevitel növeli a vér kalcium és ösztrogén tartalmát, csökkenti a vér glükóz, B-6 vitamin és cink mennyiségét.

Borax belsőleges használata

A gyógyszeripar rosszindulatú hozzáállása miatt hatásáról ritkán jelenik meg kutatási eredmény. Egy papír arról szól, hogy a megfelelő működéshez naponta minimum 0,5-1 mg boron szükséges az ember számára. A folyamatos fenntartó dózis 3-6 mg lehet az általánosan jó egészséghez és betegségek megelőzéséhez. Különösen akkor, ha lakóhelyén a termőföld alacsony boron tartalmú.

Napi 7 mg boron dózishoz egy csapott teáskanál boraxot oldanak fel 1 liter langyos vízben, lehetőség szerint üvegkancsóban. Ebből a koncentrátumból naponta 2-3x egy evőkkanállal szoktak használni étkezéssel együtt.

Arthritis, osteoporosis, izomgörcsök, ízületi fájdalmak vagy izommerevség, alacsony hormonszint esetén napi 10mg, vagy nagyobb mennyiséget ajánlanak, több hónapon keresztül, amíg az állapot megfelelően javul.

Gombás fertőzések, canida, mikoplazma, fluorid eltávolítása a szervezetből

A koncentrátumból naponta 100 ml-t szoktak fogyasztani. Más italokkal, vagy étellel keverik és a teljes nap során több alkalomra elosztják a bevitelt. Ezzel körülbelül 70 mg boron kerül a szervezetbe. Mindig alacsony dózissal kezdik és fokozatosan növelik a mennyiséget. Teljes dózis esetén hetente 4-5 napig fogyasztják. Havonta 1 héten keresztül csak a fenntartó módnak megfelelő mennyiséget használnak. A borax szinergikus a magnéziummal, ezért borax bevitele esetén szükség van magnéziumra.
Transzdermális magnézium olaj

Borax külsőleg

Borax porral telített folyadék készítéséhez, addig adnak vizet a boraxhoz, míg több por nem oldódik fel. A borax oldatot, a bőr és fejbőr problémás területein használják. Az emberek egy része 1%-os hidrogén-peroxidot is hozzáad az oldathoz. A bőrön alkalmazás után nem szokták lemosni. Száríthatja a bőrt, olyankor aloe vera, jojoba, vagy levendula olajat használnak.

A kutyák rühességét demodex atkák okozzák. A hatásos kezeléshez 1%-os hidrogén-peroxid és telített borax oldatot alkalmaznak külsőleg.
Rosacea gyógymódok

A borax a bőrön és a nyálka membránokon keresztül szívódik fel.

Gombaölő tulajdonsága miatt a borax különböző termékek ideális összetevője. Különösen hatásos a lábáztató oldatokban. A drága és szintetikus összetevőket tartalmazó lábkezelő készítmények helyett otthon Ön is elkészítheti saját fürdősó csomagját. A borax nagy segítség lábszag ellen, illóolajok hozzáadásával kellemes és relaxáló keverék készülhet. Pedikűr előtt kifejezetten ajánlott a boraxos lábáztatás.

Boraxos lábáztató keverék

Töltse meg a tálat meleg vízzel.
Adja hozzá a borax és szódabikarbóna porokat.
5 csepp levendula és 2 csepp patchouli illóolajjal illatosítsa a fürdőt.
Kézzel keverje el az összetevőket a feloldódásig.
Vigyen egy széket a tálhoz és áztassa lábait 10 percig.

Méhgyulladás

 • A 19. és 20. századi orvosok a méhgyulladástól szenvedő nőknek azt ajánlották, hogy kéz meleg boraxos vízben áztassák testüket naponta 2 alkalommal. Ha a nőből sűrű, tojásfehérjéhez hasonló váladék távozott, azt mondták, hogy naponta három, vagy négy alkalommal végezzen langyos vízzel hüvelyzuhanyzást. Erőteljes, darabos menstruáció, fájdalmas közösülés, véres hüvelyi váladékozás, hasi puffadás esetén is ajánlották a boraxos, kéz meleg fürdőt, vagy a hüvelyzuhanyt.

Erekciós probléma

 • Negyed teáskanál (kb. 300-350 mg) borax egy liter ivóvízben elkeverve és a nap folyamán több adagban elszürcsölve, magnézium-klorid egyidejű fogyasztásával visszafordítja a férfi impotenciát. Az emberi szervezetre számos módon hat a borax. Stabilizálja a vér kalcium és magnézium értékeit. Ösztönzi a hormontermelést, kivezeti a toxikusan felhalmozódó fluoridokat, elpusztítja a belsőlegesen gombás fertőzéseket és veszélyes mikróba termelődést. A borax javítja a női libidót is.

Bőr öregedés, borax az elrettentő erő

 • A borax hozzáadható a bőrtápláló krémekhez, hogy gátolja a nedvesség távozását, javítja a bőr elasztikusságát, melyek a természetes öregedési folyamat részei. A borax, különösképpen lágyítja a vizet, a bőrtápláló készítményekben nem engedi, hogy az olaj elváljon a víztől. A legegyszerűbb hidegen készült krém recept, borax vízben feloldva, olívaolaj és méhviasz.


A borax javítja más tisztítószerek hatását. Például a fehérítők erősebben hatnak borax keverékével. Használható előáztatásra nagyon piszkos, foltos ruhák esetén, sőt mosópor helyett is alkalmazható.

Mikrobaölő hatása miatt gátolja a penész és gombák növekedését. Mosógépekben és mosogatógépekben gátolja a szagok képződését.

Meglehetősen lúgos, ezért célszerű használatakor gumikesztyűt viselni!


Borax használata
Tünet neve Mennyiség

Mennyiség

másként

Folyadék Dózis
gyakorisága
Életkor Testsúly Időtartam Várható hatás
Arthritis, arthrosis 5 gramm 1 teáskanál 1 liter víz
A vízből 3x3 teáskanál
naponta, étkezés előtt
20-50 60-80 3-6 hónap Fájdalomcsillapodás
Teljes kádfürdőhöz 500 gramm +500 gramm
Holt-tengeri fürdősó
120 liter víz hetente 1 alkalom 20-80 39 fok max. 20 perc Erős enyhülés
Pikkelysömör 5 gramm 1 teáskanál 1 liter   20-40

60-80

1-3 hónap Csökkenő sömör, és csökkentő viszketés
  2,5 gr 1/2 teáskanál 1 liter   40-60 60-80    
  1,25 gr 1/4 teáskanál 1 liter  

60-80

90-150    
  600 mg 1/8 teáskanál 1 liter A vízből 3x3 teáskanál
naponta,étkezés előtt
80-100 150+ kg    
Körömgomba 40 gramm 1 tenyérnyi víz+kókuszolaj Lábakat lefekvés
előtt bedörzsölni
12-100 kb. 1 hét a gomba nagy része eltűnik

Az összeállítás eredeti leírását egy német nyelvű oldalon találtam.


További olvasmányok

Rosacea gyógymódok, ahogyan még soha nem hallotta

Menopauza, éjszakai izzadás, álmatlanság, hüvelyszárazság

Menopauza, hüvelyszárazság, természetes gyógymódok

belso-kor/borax-rosacea-fibromyalgia-termeszetes-viagra

Hogyan tűnt el az arthritis természetes gyógymódja?

Fluorid mérgezés, lehetséges tünetek
Rejtélyes tünetei vannak, és a felírt gyógyszerektől hosszabb távon sem javul az állapota?
Orvosa krónikus fáradtság szindróma, fibromyalgia tüneteit diagnosztizálta?
Már a sokadik vizsgálaton járt, és még mindig lökete sincs tünetének nevéről?
Ha már begyógyszerezték, nézze meg a dobozán a szer összetevőit. 
Ha fluoridot tartalmaz, az kiszorítja szervezetőből a jódot, hatására felborul endokrin szerveinek és hormonjainak egyensúlya.
Az eredmény lehet pajzsmirigy, súly, nem múló fájdalom, gyulladások, fibrociszta és ki tudja még micsoda.

Pajzsmirigy és jód

Végül, ne feledje, hogy égési sérülés, fagyás, stroke, különféle gyulladások esetén a legtermészetesebb gyógyír, néhány csepp DMSO 
Használatáról a legfontosabb tudnivalókat összefoglaltuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír