A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A bőr állapotát az elfogyasztott zsírok szabályozzák

Schramm Tamás
2017. 02. 21. 12:30:36
A bőr állapotát az elfogyasztott zsírok szabályozzák

A téli időszakban családom tagjai közül mindenki szenved a száraz bőrtől, főleg a kezeiken és lábaikon. Nem életveszélyes probléma, csak rendkívül zavaró állapot. Nagyon fájdalmas, amikor a bőr felreped és fertőződik. Ez normális állapot, vagy lehet segíteni rajta?

Szerencsére jelentős megkönnyebbülést lehet elérni egyszerű módszerekkel.

Először és egyszerűen, a bőr szárazságának oka a sejtek hidratáltságának mértéke. Különösen a bőrsejteké, ha az alacsonyabb az optimálisnál. Más szavakkal, nincs elegendő víz a sejtekben és azok összehúzódnak. Ez kiegészül azzal, hogy a normál olaj kiválasztás lomhává változtatja a bőrsejteket, mert a mirigyek nem képesek annyi olajat termelni az egyensúlyhoz, mint amennyi eltávozott. A helyzet a téli időszakban, a fűtés és az általános dehidratáció miatt rosszabbodik, ami tovább csökkenti a sejtekben lévő víz szintjét.

Az orvosok, természetgyógyászok és internet guruk azt javasolják, hogy több vizet kell fogyasztani, rendszerint naponta 8 pohárral. Sajnos ez, amint tapasztalta, nem sokat segít. A megivott víz nem használ, oka pedig az, hogy sejtjeinkben a víz, a zsírok metabolizmusából származik. A megivott víz legnagyobb része a vérbe kerül, onnan a veséken keresztül távozik.

Ebből következik, hogy amikor a bőr száraz, annak oka a zsírok relatív hiánya, vagy egyensúlyuk felborulása, különösen, ha a szénhidrátokban gazdag táplálkozáshoz hasonlítjuk.

Visszaigazolását megtaláltam a saját praxisomban. Pácienseim, akik száraz bőrtől szenvednek, soványak és étkezésükben alacsony a zsírtartalom. Gyakorta hypoglikémiások és állandóan cukorra vágynak. Táplálkozásuk szénhidrátokban magas, de hiányoznak belőlük a minőségi zsírok.

Az arány megváltoztatásával több kalória jön a zsírokból, mint a szénhidrátokból, a szervezet több vizet termel a sejtek számára. Ezeken túl, ha a szervezetben több a zsírsav, azokkal el tudja látni az olajokat termelő mirigyeket, melyek az emberi test természetes nedvesítői.

Jó zsírok: a vaj, kezeletlen kókuszolaj, olíva olaj, és nagyon kis mennyiségben a lenolaj*.

Más dolgok is segítik a probléma megoldását. Kevesebbszer kell fürdeni és zuhanyozni, minimalizálva a víz és szappan használatát. Ezek okozhatnak közösségi problémát, de a tradicionális nézet az, hogy szervezetünk természetes olajai túl értékesek ahhoz, hogy hetente egy alkalomnál többször eltávolítsuk őket. Nagyon sok tradicionális kultúrában az emberek nem fürödtek egész télen! Azt sokan tudják, hogy a bőr újra felszívja és feldolgozza az olajat.

Kompromisszumos megoldás a bőr gyengéd hámlasztása egy luffa szivacs segítségével, majd a bőr gyors öblítése csak meleg vízzel, hogy a mirigyek még több olajat termeljenek.

További megoldás lehet a kén, terápiás savként történő használata. A kén ösztönzi a metabolizmust és általánosságban megakadályozza a bőrsejtek kiszáradását és keményedését. Ebben a helyzetben a legjobb készítmény a kénes fürdő, ami lehet egy kellemes Epsom-sós (keserűsó/magnézium-szulfát) fürdő.

Ezekkel az egyszerű szerekkel gyönyörű, puha bőre lesz 4-6 héten belül.

*Németül elérhető a figyelmeztetés. Az osztrák és német bioboltoktól vásárolt összes lenolaj romlott volt. Magyar boltokról nem esik szó, de valószínűleg ott sem lehet nagy eltérés. A lenolajat hűtve, fénytől védve kell tárolni a gyártástól az eladásig!!!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés