A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A vas veszélyei

Schramm Tamás

Léteznek-e tanulmányok a témában?

Az 1960-as években az Egészségügyi Világszervezet által kiadott tanulmányban olvashatjuk, hogy Afrikában, a diagnosztizált vérszegénységben élő embereknél jelentősen megemelkedett a fertőző betegségek általi elhalálozás, különösen maláriában. Ugyancsak abban az időben kezdték kimutatni, hogy az immunrendszer központi funkcióinak szabályozásában milyen szerepe van, mert alapvetően vas szükséges minden típusú sejt túléléséhez és növekedéséhez, beleértve a baktériumokat, parazitákat és tumorsejteket. Az immunrendszer szerepében betöltött helyéről úgy gondolták a kutatók, hogy a táplálkozással túlzott mennyiségben bevitt vas, hozzájárult a leukémia és nyirokdaganatok kialakulásához. Ugyanúgy, mint az ólom, higany, kadmium, nikkel, és más nehézfémek. A tárolt vas veszélyes szabad gyököket hoz létre. A vas által létrehozott szabad gyökök veszélyes hatása gyakorlatilag kivédhetetlen, amikor röntgen és gamma sugárzásnak vagyunk kitéve. Mindkettő gyorsítja az öregedést okozó pigmentek és más anyagok felhalmozódását. A túlzott mennyiségű vas nélkülözhetetlen elem a szabad gyökök által szöveteket károsító stressz átalakulásában.

50 éve ismert, hogy a vérátömlesztés károsítja az immunitást, mely okának a túlzott vasmennyiséget feltételezték. Másrészt, a rendszeres véradók gyakran egészségesebbek, mint a nem donorok és a véradás előtti állapothoz képest is egészségesebbek.

Selye János professzor egyik tanulmányában úgy találta, hogy egy bizonyos formájú sclerodermát (a bőr keményedése) tud létrehozni állatoknál, nagyobb mennyiségű vas adagolásával, ha azt kisebb stressz követte. Meg tudta akadályozni az állapotot, ha az állatoknak nagyobb mennyiségű E-vitamint adott, ebből arra a következtetésre jutott, hogy az állapotot a vas oxidatív hatása hozta létre.

A fertőző betegségekben nagyon jól ismert a túlzott mennyiségű vas szerepe és sok tanulmány kimutatta, hogy részt vesz a degeneratív agyi betegségek kialakulásában, mint a Parkinson-kór, ALS (Lou Gehrig-kór), Huntington-kór és Alzheimer-kór. A vasról ma már úgy gondolják, hogy szerepe van a bőr öregedésében, az atherosclerosis (érelmeszesedés, érszűkület), szemlencse hályogok létrejöttében, és jelentősen fontos az öregedési pigmentek kialakulásában.

 

Hogyan gyorsítja a vas az öregedési folyamatot?

Az öregedés során szöveteink nagyobb mennyiségű vasat kezdenek tárolni. Jól észrevehetően közeli a kapcsolat a szöveteinkben tárolt vas és a daganatokban, szívbetegségekben történő elhalálozás kockázata között. A vas és az elhalálozási arány közötti kapcsolat már gyermekkortól létezik, de a skála 12 éves kor alatt lefele görbül, azt követően egyenesen emelkedik, az elhalálozásig.
A görbe alakja követi a vas terheltséget, amely csodálatosan hasonlít az általános elhalálozások görbéjéhez, a daganatos elhalálozások arányát mutatva. A biológiában nem ismert hasonló kapcsolat, ugyanilyen görbével, ahol a szint 12 éves korban minimális, és maximuma az elhalálozás idejében az idős életkor.

Az életkor kutatás fő vonala a század korai éveire vezethető vissza. A barna anyag szövetekben való felhalmozódásán alapul, melyet „öregedési pigment” néven ismerünk. Az anyag technikai neve „lipofuscin," ami "zsíros barna anyag." Az 1960-as években az öregedés "szabad gyök elképzelés" átalakult öregedési pigment teóriává. Ma már tudjuk, hogy az öregedési pigmentek a telítetlen zsírok és vas oxidált tömegei, amelyeket a szabályozatlan szabad gyökök formálnak. Néhány évvel ezelőttig csak kevés kutató fogadta el, ma már minden orvos elfogadja, hogy a szabad gyökök fontos szerepet töltenek be az öregedés folyamatában. Táplálkozás kutatók azt gondolják, hogy az életet meghosszabbító kalória korlátozás a csökkenő számú mérgek bevitelének eredménye. Eltávolították a mérgező nehézfémeket a táplálékból, és normál mennyiségű ételt fogyasztó állatok olyan hosszan éltek, mint a félig éheztetett állatok. Az utóbbi időben az élelmiszerek vas tartalmát úgy azonosították, mint életet rövidítő tényezőt, a kalóriákhoz képest. [Choi and Yu, Age vol. 17, page 93, 1994.]

 

Pontosan mennyi vasat kell fogyasztanunk?

A gyermekek táplálkozásában magas az igény, mert növekednek, de több jelzés mutatja, hogy már gyermekkorban is túl sok vasat fogyasztanak.

A kutatók egy része aggódik, hogy a reggeli pelyhekhez hozzáadott vas hozzájárul a gyermekek leukémia és nyirokrendszeri daganatainak kialakulásához [Goodfield, 1984.] A gyors növekedés idején a gyermekek kevesebb vasat tárolnak, mint a felnőttek. Születéskor nagyon magas a tárolt vaskészletük, mely csökken a növekedés során. Pubertás kor után, amikor lassul a növekedés, és a szex hormonok magasak, a tárolt vas mennyisége növekszik. [Blood, Sept., 1976.]

Ha a táplálkozás során bevitt normál mennyiségű vas már gyermekkorban is növeli a fertőzésekre való hajlamot, és ha normálisnál alacsonyabb vas mennyiség lassítja az öregedési folyamatot, újra kell gondolnunk, a táplálkozás bizonyítottságát.

 

Nőknek szükséges az extra vas?

Félreértelmezett kérdés.
Az orvosok általában nem veszik észre, hogy a nők a menstruáció minden egyes napján csak néhány milligramm vasat veszítenek. A valós helyzet az, hogy alig kerülhető el a vas bevitele, még akkor is, ha nem szedünk külön kiegészítést.

A női szervezet jóval hatékonyabban szívja fel a vasat, mint a férfié. Hasonló ételből normálisan, a nők háromszor több vasat nyernek ki, mint a férfiak. Várandós állapotban, magas ösztrogén szintjük miatt, kilencszer több vasat vesz fel a nő, mint a férfi. A menszesz idején nagyon alacsony a vasveszteség. 50 éves korra valamivel alacsonyabb vasmennyiség tárolódik szöveteikben, mint ugyanolyan életkorú férfiaknál, de 65 éves korra már ugyanannyi a felgyülemlett vas a szövetekben, mint a férfiaknál.  15 év alatt úgy látszik, hogy a nők nagyobb arányban veszik fel a vasat, valószínűleg a magasabb ösztrogén szintjük miatt. Ebben az életkorban a szívinfarktus kockázata már egyezik a férfiakéval. A menstruáló nők egy része állandó véradó lehet anélkül, hogy vérszegénység fenyegetné.

Amióta szokásba jött, hogy a várandós nők nagyobb mennyiségű vaspótlást kapnak, növekszik az újszülötteknél a sárgaság. Azt is megfigyelték, hogy a terhesség idején vaspótlást nem kapó nők gyermekei egészségesek és nem alakul ki a sárgaság. Azzal függhet össze, hogy szervezetüket nem mérgezték vassal. A vas kiegészítő a gyermekkori daganatok növekedésének egyik tényezője lehet.

 

Szükséges-e a vaspótlás vérszegénység esetén?

Általánosságban nem.
Sok orvos azt hiszi, hogy a vérszegénység szükségszerűen vashiányt is jelez, de ez helytelen. 100 évvel ezelőtt szinte kötelező volt arzént felírni vérszegénység esetén, mert stimulálta a vörös vérsejtek kialakulását. A tény, hogy az arzén vagy vas, esetleg más mérgező anyag a vörös vérsejtek termelését gyorsítja, nem azt jelenti, hogy a szervezet méreg hiányától szenved. Egyszerűen azt jelzi, hogy a veszélyes tényezőkre a vörös vérsejtek létrehozásának gyorsításával válaszol. A sugárzás is hasonló stimuláló hatással jár, mivel a sérülésre a növekedés a természetes válasz. 1920 és 1950 között az általános gondolkodásban a „táplálkozási növekedési tényező” megegyezett a vitaminokkal, de azt követően általánossá vált ismert mérgező anyagokkal előidézni a farmon élő állatok növekedését. Emiatt sokkal nehezebbé vált a létfontosságú táplálék meghatározása.

A túlzott mennyiségű vas tönkreteszi az E-vitamint, oxidálja a vörös vérsejtekben a telítetlen zsírokat és hozzájárulhat a hemolitikus vérszegénységhez, amikor a vörös vérsejtek annyira sérülékenyek, hogy túl gyorsan lebomlanak. Az öregedés során gyorsabb a lebomlás, és rendszerint lassabb a létrehozás, amely növeli a vérszegénység tendenciáját. Azonban vas kiegészítővel jóval veszélyesebbé válik az időskor.

A nőknél gyakori, hogy a pajzsmirigy hiánya okozza a vérszegénységet, vagy más táplálkozási hiányosságok. Az ösztrogén vérhígulást okoz, ezért a nőknél normális, hogy a férfiakénál alacsonyabb hemoglobin értékük.

 

Mi a teendő, ha az orvos azt mondja, hogy vérszegény vagyok?

Vashiányos vérszegénység nem létezik. Laboratóriumi körülmények között, és bizonyos típusú krónikus vérzések esetén előfordulhat, de vérszegénységre csak végső esetben szabad gondolni. Helyette, először arra kell figyelnünk, hogy a vérszegénység oka csak bizonyos vértesztekben előforduló, bizonyos proteinek, abnormálisan alacsony vas telítettsége lehet. Rendszerint az orvos a vérben lévő vörös vérsejtek hemoglobin mennyiségére gondol, vagy a vérben lévő vörös vérsejtek lehetnek a vas szükségességének elsődleges jelzői, azonban ez biológiailag nem indokolható.

Ha műtét közben nagyobb mennyiségű vér veszik el, időszakos vérszegénység állhat elő, de ekkor is meg kell gondolni, hogy vajon a tárolt vas valóban kimerült-e, mielőtt vas kiegészítő kerül szóba. A máj, vagy a búzacsíra vizes kivonata olyan mennyiségű vasat szállít, mint egy adott tabletta, de annál sokkal biztonságosabb.

 

Mely ételek tartalmaznak vasat?

A liszt és a tészták szinte mindig tartalmaznak vasat, melyet mesterségesen adnak hozzá vas szulfát formában, az egészségügyi szabályok előírásai miatt. A húsokban, magvakban, tojásban és zöldségekben természetes módon van jelen a vas.
Néhány évvel ezelőtt valaki bemutatta, hogyan lehet megemelni mágnessel a reggeli pelyhet, mivel a termékben jelentős mennyiségű vas van. A fekete olívabogyó azért fekete, mert vas a színező anyaga. A termékek címkéjén a "ferrous", vagy "ferric", vagy "vas" kifejezéseket kell keresni. Érdemes kerülni a vassal gazdagított élelmiszereket. Sok címkén szerepel a „csökkentett vastartalom”, ami csupán azt jelenti, hogy vas tartalma reaktív és könnyen felszívódó.

 

Miért írja elő jogszabály a vas hozzáadását élelmiszerekhez?

Az iparilag feldolgozott magvakból a legtöbb tápanyag, így a B és E-vitamin, mangán, magnézium eltávolításra kerül, hogy javuljon a termék eltarthatósága, illetve a feldolgozás hatásfoka. A hatóságok megkövetelik, hogy bizonyos tápanyag hozzáadásával védjék a lakosság egészségét. A kiegészítők azonban nem mutatják a tudomány fejlődését. A különböző kutatások és fejlesztések, illetve a gazdaságossági követelmények miatt tovább rontják a minőséget a legolcsóbb kémiai anyagokkal. Ahelyett, hogy a legjobb egészségügyi előnyt biztosító összetevőket használnák. Egy feldolgozott állati tápokról készült tanulmány például bemutatta, hogy a vas hozzáadása miatt (magas reaktív vas szulfát formában, amely könnyen kezelhető és igen olcsó) megbetegszenek az állatok, mert az ételben lévő vitaminok megsemmisülnek. Mindig nézze meg a címkét, és kerülje el a vas bármilyen formáját tartalmazó terméket!

 

A vas edényekben sütésből kerülhet vas az ételbe?

Igen, különösen, ha az étel savas, mint számos szósz. A bevitt vas teljes mértékben elpusztítja az ételben lévő vitaminokat, és magában is potenciálisan toxikus a szervezetre.

 

Mi a vélemény az alumínium edényekről?

Az alumínium és vas hasonlóan lép reakcióba a sejtekben. Feltelezések szerint az Alzheimer-kór okozói. Az alumínium ipar 50 éve kezdte propagandáját az alumínium evőeszközök és főzőedények biztonságos használatáról, azt állítva, hogy a mérgező fémből gyakorlatilag semmi sem jut az ételbe. Nem régi kutatások bemutatták, hogy az alumínium kávéfőző nagy mennyiségben tartalmazott oldott alumíniumot, a kávé savassága miatt.

 

Milyen főzőedények biztonságosak?

Az üveg edények biztonságosak és bizonyos típusú rozsdamentes acélok is, mert a bennük lévő vas oldhatatlan. A teflon bevonatú tálak csak akkor biztonságosak, ha nincsenek megkarcolva.

 

Honnan tudható, hogy melyik rozsdamentes acél biztonságos?

Két fajta rozsdamentes acél létezik. A mágneses és nem mágneses. Utóbbiban a nikkel tartalom magas, amely allergén és karcinogén. Mágnessel lehet tesztelni az edényeket. A mágnes hozzátapad a biztonságos láboshoz, fazékhoz.

 

Miért van vas a legtöbb multivitaminban és ásványtermékben?

Igen sok kutató bebizonyította, hogy a vas elpusztítja a vitaminokat. Az iparban, egészségügyi kormányzatokban és a fogyasztókban elégséges vágyálom maradt, hogy ez a hiba generációkon keresztül fennmaradjon.

 

Mit lehet tenni, hogy minél kevesebb kárt okozzon a vas?

A vas elpusztítja az E-vitamint, ezért E-vitamint kell bevinni szervezetünkbe. Nem a vassal egyidejűleg, mert reakcióba lépnek a gyomorban. 100 mg körüli E vitamin elég naponta, bár szervezetünk igénye az öregedéssel együtt növekszik, mert a szövetekben is növekszik a tárolt vas. A kávé, étellel együtt erősen gátolja a vas felszívódását, ezért például a hús fogyasztható kávéval. A telítetlen zsírok (finomított/hidegen préselt napraforgómag, kukoricaolaj) fogyasztásának csökkentésével a vas kevésbé veszélyessé válik. A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, ezért nem célszerű egyszerre fogyasztani például narancslét és vasban gazdag ételt. Rézhiány esetén szöveteink visszatartják a túlzott mennyiségű vasat, ezért ajánlott a rézben gazdag élelmiszerek (rák, osztriga) rendszeres fogyasztása.

 

Hogyan segít a réz?

A réz létfontosságú elem a haj és bőr színében, fenntartja a bőr és vérerek rugalmasságát, védelmet ad a szabadgyökök bizonyos fajtái ellen, és lehetővé teszi, hogy megfelelően használjuk az oxigént a biológiai energia létrehozásában. Szükséges számos idegsejt normális funkciójához, melyek Parkinson-kór esetén degenerálódnak. A haj formája és textúrája,valamint színe is változhat rézhiány esetén. Túl sok vas gátolhatja a réz felszívódását, túl alacsony rézszint esetén pedig a vas felgyülemlik. Az öregedés folyamán szöveteink elveszítik a rezet, ahogy vasat halmoznak fel. A változások miatt egyre több E-vitaminra van szükségünk.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A vas potenciálisan veszélyes nehézfém, daganat, szívbetegség okozója lehet.

Más nehézfémek, így az ólom és alumínium is mérgezőek.

A vas hatására öregszenek sejtjeink.

Kávé fogyasztása vas tartalmú étel mellé, csökkenti a vas toxikus hatásait.

Rák és osztriga fogyasztása segíti a réz felszívódását, amely csökkenti a vas szintjét.

Kerülje a vas tartalmú táplálkozás kiegészítőket, mert a vas elpusztítja a vitaminokat!

100 IU E-vitamint fogyasszon naponta. Az igény a vas felszívódással együtt nő.

A vérszegénység a vér hiányát jelenti abban az értelemben, hogy nincs elégséges vörösvérsejt vagy hemoglobin. A vérben keringő túl magas vasszinttel is lehetséges vérszegénység. A vérszegénység önmagában nem jelenti, hogy táplálkozás útján külön vasbevitel szükséges.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés