A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Bőrtisztító praktikák – Peeling, a kíméletes regenerálás öröme

Kálmán Judit
2017. 05. 02. 00:00:00

A bőrünk a leginkább feltűnő és árulkodó felület, amely rámutat rejtett egészségi problémáinkra, életmódunk sajátosságaira, és még aktuális energiaszintünket is hűen tükrözi. A keringés hiányosságai által például bőrünk fakó, sápadt és fénytelen jelleget ölt, ami egyrészt esztétikai probléma, azonban a mélyben húzódó keringési rendellenességet, krónikus érfal gyengeséget is mutathat. Ez esetben például a hideg kéz-, és -láb szindróma, a könnyen lehűlő test, a megfázásra való hajlam, a gyenge hajkorona, mind arra utalnak, hogy a vérkeringést serkenteni kéne.

Ennek számos módja van, a naturoterápiás módszerektől kezdve a szaunán keresztül a megfelelő fűszer használatig, és sok-sok folyadék! Ezt sajnos mindig túl kell picit tolnunk, ha nem akarunk a dehidratáltság állapotából lógó, fáradt, fakó arcbőrt felépíteni.

 • Kevesebb zsiradék fogyasztása, ha olajos a bőrünk

 • Több zsiradék (ghí, nyers szezám-, napraforgó-, kókusz-, olívaolaj) fogyasztása, ha száraz a bőrünk

 • Nulla hidrogénezett zsír, csipsz, csoki, egyéb finomságok, helyette jöjjenek divatba otthon a házi készítésű, isteni ízű és egészséges nyers készítmények mazsolából, magvakból, aszalékokból kakaóval, mézzel, vagy gyümölcsök, fűszeres zöldséghasábok sós nasinak, stb., stb.

 • Rendszeres és alapos arctisztítás, minden városban megtett utazásunk után!

 • A bőrtisztító rutinba építsük be a heti egy-két alkalommal végzett radírozást (peelinget) is!

 

A PEELING = TITKOS CSODAFEGYVER

Bőrtisztító peeling kávézaccal

A bőr élő, lélegző szerv, egészségügyi szempontból is mindennél fontosabb a tisztán tartása! Amikor a halott bőrsejtecskék fennragadnak a bőrön (mert túl sűrű és ragacsos a faggyúmirigyek által termelt váladék), akkor a bőr „befullad”, megszűnik áteresztő rétegként működni. Romlik a keringése (és így tápanyagellátása), fakul, löttyed, ráncosodik, vagy csillog, és érdes felületűvé válik. A felvitt hatóanyagok sem jutnak át ezen a gáton, hacsak el nem kezdjük ápolni, például rendszeres radírozással!

BIZTONSÁG: kifejezetten gyulladt, sebes, érzékeny bőrt NE radírozzunk, mert még nagyobb gondot okozhatunk!
 

RECEPT:

 • Dörzsanyag: igen finomra őrölt kávé

 • Zsírfázis, amely a dörzsanyagot egyben tartja:

- Egy rész organikus shea vaj

- Egy rész kávéolaj

 • Illóolaj (opcionális) megbízható forrásból - 100 g termékhez 5 g illóolajjal, arányosan változtatva, ha szükséges. Súlyos betegeknél gondos bőrpróbával, és a lelki reakciók figyelembevételével végezzük, s előtte kérjük ki kémia-élettani tudással bíró aromaterapeuta-gyógyász, és a kezelőorvos javaslatait.

 • Ajánlott illóolajak melegben:
  - levendula, citrom, édesnarancs, citromfű

 • Télen:
  - eukaliptusz, kámfor, citrom

 

Elkészítése:

A sheavajat gőzfürdőben megolvasztjuk, forralásnak a közelébe sem engedve a sheát, mely átmelegedve, folyamatos kevergetéssel már a fürdő nélkül is megolvad. A meleg olvadékot egyenletesen felöntjük a kávéolajjal, és az illóolajjal. A keverékbe vegyítjük a dörzsanyagot. Szilárdulását stabilabbá tehetjük molekulaszerkezeti szinten, ha a fagyasztóba helyezzük szilárdulásig, így a végeredmény kisebb eséllyel válik grízessé, ami a sheavaj hirtelen olvasztásának, forrásának, és lassú szilárdulási folyamatainak eredményeképp nagy eséllyel kialakul. Az ápoló minőséget ez nem rontja.

Ha a bőrünk nagyon érzékeny, használjunk kávé helyett növényi arcpakolást, de ez egy már másik cikk témája.

Keresés