A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Csomókban hulló haj - 10 ok és azok szelíd gyógymódjai

Schramm Tamás

"Egy év kutatás és tesztelés, illetve rengeteg olvasás kellett ahhoz, hogy hajam ismét vastag és dús legyen. Hajam teljesebbnek néz ki, fejbőröm alig látható, újra megjelent a babahaj a homlokom oldalainál és hátul, hajhullásom drámai mértékben lelassult. A cikket azt követően állítottam össze, miután meggyőződtem, hogy hajam visszanőtt, ezért az írás meglehetősen hosszú lesz.

Nem vagyok orvos. Megosztom azt a 10 dolgot, melyek nálam működtek, abban a reményben, hogy felfedezi, mi lesz ezek közül Önnél működőképes. Az írásban több termék van megnevezve, melyet használok. Mint minden más esetben, gyógyszer, vagy táplálkozáskiegészítő használata előtt keresse meg orvosát és kérje véleményét. Minden ember fiziológiája egyedi, ezért szintén egyedi, ami működik.

1. Optimális pajzsmirigy kezelés

A szervezet minden része igényli megfelelő működéséhez a pajzsmirigy hormont, ez a hajtüszőkre is vonatkozik. 2008-ban a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism kiadványban jelent meg az első bizonyíték, hogy az emberi hajtüszők a pajzsmirigy hormonok közvetlen célpontjai. A kutatás bemutatta, hogy a T3 és T4 pajzsmirigy hormonok többszörös módon szabályozzák a haj biológiáját a ciklusoktól, a pigmentációig.

Kiemelt kifejezés a T3 és T4 pajzsmirigy hormon. Miért fontos ez a hajhullással küszködők számára?

Az orvostudományban az alacsony pajzsmirigy működés kezelésében, az L-thyroxine gyógyszer a legelterjedtebb. A szerek bizonyos embereknél működnek, másoknál hatástalanok. Az L-thyroxine gyógyszerek csak T4 hormont tartalmaznak. Szervezetünk alakítja át a T4 hormont a sejtjeink számára hasznos, aktív T3 hormon formába. Az emberek egy részénél a T4 hormon nem megfelelően alakul át T3 formába, ezért náluk tünetek tapasztalhatók. Ez az oka annak, hogy a pajzsmirigy hormon pótlásához sokkal hasznosabb a T4 és T3 kombináció.

A naponta észrevehető hajhullásom volt a piros zászló, mely mutatta, hogy pajzsmirigy vizsgálat miatt orvoshoz kell mennem. Természetes, szárított pajzsmirigy pótlást szedek, és külön T3 hormonpótlót is. Orvosom teljes tesztet végzett, beleértve a TSH, szabad T4, szabad T3, rT3 és pajzsmirigy antitest vizsgálatot. A szabad T3 a határértékek középét mutatta. Amikor a szabad T3 alacsony, vagy középértéken volt, nagyon rosszul éreztem magam. Nálam akkor optimális, ha a határértékek felső negyedében van, ezért a gyógyszer dózisát úgy módosítottuk, hogy pajzsmirigy működésem megfelelő legyen hajhullásom megállításához. Az optimális mértéket mindenkinek magának kell megtalálnia.

Számos, különböző pajzsmirigy hormon pótlási lehetőség létezik. A kulcs olyan orvos keresése, aki megtalálja a szükséges kezelést. Sajnos nem minden orvos nyitott, és ez a keresés elég frusztráló lehet.

Az optimális pajzsmirigy kezelés nagyon fontos része volt a kirakós játéknak, de vannak kiegészítő darabok, melyek a hajhullás megállításában kritikusak.

2. Alacsony ferritin

Alacsony ferritin (a vas tárolt formája) az egyik leggyakoribb oka a női hajhullásnak. Az alacsony ferritin is gyakori probléma az alacsony pajzsmirigyszintű embereknél. Fontos a vas és ferritin mérése, különösen akkor, ha hajhullást tapasztal. Nem elég, ha orvosa azt mondja, hogy a vas értéke "normális". A ferritin értéket nem mindig vizsgálják. Nézze meg a laboreredményt, és nézze meg, hogy szerepel-e rajta a ferritin érték. Ha az értékhatáron belül van, még nem biztos, hogy "optimális".

A korrekt ferritin szintek maximalizálják a haj "anagén"  - vagy "növekvő"  - fázisát és biztosítják, hogy a haj teljes hosszába nőjön. Ha nem jut be elég vas a táplálkozás során, szervezete a nem létfontosságú szövetekben tárolt ferritint használja, mint például a hajhagymákban lévőket és továbbítja a létfontosságú szövetek felé, például a szívhez. A hajhagyma az a hely, ahol a hajsejtek létrejönnek. A ferritin hiánya okozza a haj kihullását, mielőtt az elérné maximális méretét.

A ferritin referencia értéke literenként 14-170 mikrogramm, de a kutatások szerint legalább 80 ug/L értékre van szükség ahhoz, hogy a női hajtüsző legjobb formában működjön.

Az alacsony ferritin szint kezelése volt a második teendő a hajhullás megoldásában. Nem meglepő az alacsony a ferritin szintem, mert évtizedekig rendszertelen volt a menstruációm. (amely az alacsony pajzsmirigyszint másik tünete) és orvosom azokban az években soha nem vizsgálta az értékeket.

Különféle vas kiegészítőket próbáltam, közülük a legtöbb emésztési problémát és székrekedést okozott. Az amúgy meglévő székrekedésem mellé nem hiányzott a mellékhatás. Úgy találtam, hogy a koncentrátumban lévő vas jól hasznosul a szervezetemben. Orvosom rendszeresen vizsgálja ferritin szintemet, hogy lássa, megfelelő dózisban szedem a kiegészítőt, mert a túlzott mértékű vas adagolása veszélyes lehet.

A vas kiegészítőt és multivitamint legalább 3 óra eltéréssel szedem, hogy ne zavarja meg pajzsmirigy pótló szerem felszívódását.

3. Alacsony gyomorsav

Olvastam egy interjút, amely hajam szempontjából végzetes volt.

Ha alacsony a gyomorsav, a proteinek nem emésztődnek hatásosan, és a haj, köröm anyaga protein! Protein hiánya esetén szervezetünk tudja, hogy tudunk élni haj és köröm protein nélkül, de nem tudunk életben maradni, ha nincs szívizom protein és más fontos protein. Protein hiánya esetén, ezért először a köröm és haj tűnik el.

Kiderült, hogy az alacsony gyomorsav eredményeként hiányos a vas (melyről már tudjuk, hogy a haj megtartásához szükséges) és más esszenciális tápanyag felszívódása. A cikk alapján felfedeztem, hogy alacsony a gyomorsavam, HCL-pepsin kiegészítőt szedek közvetlenül a nehéz, proteint tartalmazó étkezés előtt. A váltás segített a gyomorégés, gázok, savas reflux és felfúvódás megszüntetésében.

Két kiegészítő lehetőség is van a gyomorsav növeléséhez. Minden reggel, éhgyomorra testmeleg víz, benne fél, vagy egész citrom levének elkortyolgatása. Nagyobb étkezések előtt 1 evőkanál organikus, pasztörizálatlan, nem homogénezett almaecetet öntök egy pohár vízbe és úgy iszom. Az organikus almaecet a szervezet számára előnyös, élő tápanyagokat és baktériumokat tartalmaz.

4. Tápanyag hiány

Alacsony pajzsmirigyszint esetén általános probléma a tápanyagok hiánya. A pajzsmirigy funkcióihoz nem csak a létfontosságú anyagok szükségesek, hanem abban is fontos szerepet játszanak, hogy hajunk ne hulljon ki. Nagyon fontos a jó minőségű multivitamin és az egészséges táplálkozás. Az optimális értékekhez szinte minden esetben kiegészítők szükségesek. A laborvizsgálatnál fontos a jód, cink, D-vitamin B-12 és magnézium értéke. Ezeknek nagyon fontos szerepük van a hajhullás megakadályozásában.

5. Gyógyszerrel okozott hajhullás

Számtalan gyógyszer létezik, mely hajhullást okoz.

 • Akne gyógyszerek, amely A-vitamint (retinoidokat) tartalmaz
 • Antibiotikumok és gombaölő gyógyszerek
 • Antidepresszánsok
 • Fogamzásgátló tabletták
 • Véralvadást gátló gyógyszerek
 • Koleszterin csökkentő gyógyszerek
 • Immunrendszer működését elnyomó gyógyszerek
 • Emlődaganatot kezelő gyógyszerek
 • Epilepszia gyógyszerek
 • Magas vérnyomás gyógyszerek, béta blokkolók, ACE gátlók és vízhajtók
 • Hormonpótló terápiák
 • Kedélyjavítók
 • Nem szteroid gyulladásellenes gyógyszerek
 • Parkinson-kór gyógyszerek
 • Szteroidok
 • Pajzsmirigy gyógyszerek
 • Fogyasztó gyógyszerek

A pajzsmirigy gyógyszert kiemeltem.

Megszámlálhatatlanul sokan írták, hogy hirtelen rosszabbodást tapasztaltak hajhullásukban, akik egyik, vagy másik pajzsmirigy gyógyszert kezdték szedni. Gondoljon arra, amikor az első pajzsmirigy gyógyszert kezdte szedni. Azzal egyidejűleg kezdődött a hajhullása?

6. Alopecia Areata

A hajhullás állapota, melynek során tipikusan foltos kopaszodás jön létre. Ez autoimmun rendellenesség, melynek során az immunrendszer megtámadja a hajtüszőket.

Ennek mi köze van az alacsony pajzsmirigyhez? Sok.

Becslések szerint az alacsony pajzsmirigyszinttel rendelkezők 90%-nál pajzsmirigy autoimmun állapot jött létre, melyet Hashimoto Thyroiditis néven ismernek. A Hashimoto autoimmun állapot, amikor a szervezet megtámadja a saját pajzsmirigyét. A Hashimoto tüneteinek ellenére a pajzsmirigy antitesteket szinte soha nem vizsgálják. Lehet, hogy Önnél is Hashimoto tünete van, de nem tud róla. Két pajzsmirigy antitest teszt létezik Hashimoto tünet esetén: pajzsmirigy peroxidase antitestek (TPOAb) és thyroglobulin antitestek (TgAb).

Amikor egy autoimmun tünete van, nagyon nagy a kockázata az autoimmun betegség kialakulásának. Nagyon sokszor hallom a levélíróktól, hogy hogy többfajta autoimmun tünetük van egyidőben, így Hashimoto és Alopecia. Ha ezek a hajhullás okai, fontos a háttérben lévő autoimmun állapot megszüntetése."

7. Szexhormonok egyensúlyának felborulása

Perimenopauza. Nem átverés!

A tünetek megjelentek. Menstruációs ciklusaim hirtelen megváltoztak és rövidebb időtartamúak lettek. Ugyanebben az időben felgyorsult a hajhullásom. Véletlen egybeesés? Nem úgy gondolom.

Elmentem orvosomhoz és ellenőriztettem szexhormonjaimat.

Számomra akkor vált egyértelművé, hogy perimenopauza állapotában vagyok. Mi az a perimenopauza? A hormonális változás kikövezett útja a menopauza irányába. A perimenopauza különböző időszakokban jelenik meg minden nőnél, általában 10 évvel előzi meg a menopauza állapotát.

Esetemben ösztrogén dominancia állapota állt fenn, a progeszteronhoz képest túl magas ösztrogén szinttel.

Az alacsony pajzsmirigy szintű nőknél általában a szexhormon probléma, és ez újabb nyomós ok, amiért minden pajzsmirigy problémával küszködő személynél szükség van a pajzsmirigy laborvizsgálatra. Premenopauza időszakában igen előnyös a természetes alapú progeszteron krém, melyről kiderült, hogy az egyik legnagyobb segítséget adta hajam megmentésében.

A tesztoszteron teszt is fontos.

A hajhullás egyik oka? Túl sok a tesztoszteron. A nők tesztoszteron hormont is termelnek, mely a kedv, önbizalom, vitalitás és elegancia szabályozója.

A túl magas hormonszint a női menopauza, túlzott súly, vagy más okok esetén férfi típusú kopaszodás és arcon szőrnövekedés tüneteit okozza. A fejen lévő haj kihullik, helyette új szálak jelennek meg az állon. Teljesen igazságtalan!

A magas és alacsony tesztoszteron szint is hajhullást okoz. Szerencsés vagyok, mert kiváló orvost találtam, aki a DHT szintemet is ellenőrizte, amikor könnyek között mutattam hajhullásomat. Kíváncsi vagyok, hány orvos végzi el ezt a vizsgálatot.

8. Vércukor állapot egyensúlya

Hashimoto és a haj visszanövése

Hozza egyensúlyba a vércukrát! A vércukorszint ingadozása - a túl sok szénhidrát és kevés minőségi protein és zsírok fogyasztása miatt  - felborítja az egészségét és kihullik a haja! A vércukor ingadozása elősegíti a T4-ből rT3-ba átalakulást. Az rT3 inaktív hormon, mely gátolja a T3 hormon hasznosulását, melynek eredménye a megnövekedett hajhullás.

Egy interjú a gluténról. Alacsony pajzsmirigyszint esetén miért nem javul a páciensek állapota?

Nem kérdéses, hogy nagyon sok embernél a Hashimoto és alulműködő pajzsmirigy mellett glutén érzékenység is kialakul. Sokuknál életet jelent, amikor áttérnek a gluténmentes táplálkozásra.

Mindkét forrás érdekes, mert gluténmentes vagyok 1 éve és dolgozom vércukor szintem stabilizálásán. Fehér liszt és cukor imádó voltam, és emlékszem, amikor vércukor szintem fel és le ugrált egész nap. Őszintén megmondom, hogy nagyon nehéz 100%-ban gluténmentesen élni, de jobban érzem magam és ez ösztönöz a folytatásra. Észrevettem, hogy amikor csalok egy picit és glutén tartalmú ételt eszek, a hajam csomókban hullik. Véletlen egybeesés? Nem gondolom.

9. Hajhullás tápanyagok

Néhány tápanyag és kiegészítő, melyeket naponta szedek és óriási különbséget érzek a hajamnál.

Omega-3 zsírsav

Legyen megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav a táplálkozásában. Ehet tőkehalat, heringet, szardíniát, makrélát heti 2-3 alkalommal és két evőkanál frissen őrölt lenmagolajjal öntse le a magvakat és salátákat. Jó minőségű halolajokkal is kiegészítheti táplálkozását.

Kitűnő kiegészítő a GLA (gamma-linolénsav) fekete ribizli olaj, vagy ligetszépe olaj formában. Bármelyikből napi 500 mg ajánlott naponta 2 alkalommal, 6-8 hétig, figyelve, hogy segít-e.

Ha talál olyan csukamáj olajat, mely nem tartalmaz higanyt, naponta fogyaszthat 1 kávéskanállal.

Ligetszépe olaj

Hajhullás megoldások pajzsmirigy problémás betegeknek:

“Hajhullás esetén rutinszerűen ajánlott különféle vitaminok, de különösen a ligetszépe olaj. Ha bármilyen szexminta fennáll - ha a nő hajhullása részben férfi hajhullás minta alapú - akkor a probléma oka a túlzott mennyiségű tesztoszteronból dihydrotestosteronba (DHT) átalakulás a hajmirigyekben. A ligetszépe olaj gátolja az átalakítást. Így bárkinél, ahol hajhullás tapasztalható, valószínűleg előnyös a ligetszépe olaj fogyasztása.”

Biotin

Biotin kapható. Nálam jól hasznosul. De mindenki különbözik.

Szilikon

Olvastam egy tanulmányt a bioaktív szilikon forma előnyeiről. Cholin stabilizált metakovasav a bőrre, körömre és hajra.

10. Mellékvese fáradtság

A mellékvesék mindkét vese csúcsán helyezkednek el és a stresszes állapotokat kezelik. Nem meglepő, hogy a mai stresszes világban nagyon sokan szenvednek a mellékvesék nem kielégítő működése miatt.

Honnan tudhatja, hogy mellékveséje kifáradt? A tünetekből....
fáradtság, álmatlanság, krónikus fájdalom, fejfájás, migrén, fáradtság, depresszió, súlynövekedés, ízületi fájdalmak, emésztőrendszeri tünetek (székrekedés, vagy hasmenés), tendonitis, bursitis, alacsony libidó, fibromyalgia, érzékenység, düh, türelmetlenség, idegesség, szenvedélyek, megszállottság, gyakori vizelés, szívbetegség, vérnyomás problémák, könnyelműség, szédülés ágyból felkelve, vagy székből felállva.

A tünetek nagyon hasonlítanak a pajzsmirigy alul működéshez, ugye?

Olvastam,hogy nagyon sok alacsony pajzsmirigyes embernek a mellékveséje is rosszul működik. Akkor is ha ezt nem veszik észre.

Amikor a hajhullás láthatóan rosszabbodott, mind extrém stresszes időszakom volt. És ugyanabban az időben változott drámaian menstruációs ciklusom és progeszteron szintem leesett. A pajzsmirigy, mellékvese és szexhormonok komplikált módon kapcsolódnak egymáshoz. Esetem tisztán és egyértelműen bizonyította.

A probléma gyökere lehet, hogy a mellékvese állapotát leggyakrabban nem vizsgálják. Tény, hogy a mellékvese fáradását a klinikai orvoslás nem ismeri el tünetként, habár nagyon komoly problémát okoz a pajzsmirigy beteg embereknél.

Mellékvesém állapota hajhullásom lényeges részét képezte. A nyálteszt során, egy nap 4 alkalommal, különböző időszakokban a nyálmintában levő cortisolt mérik. A cortisol termelés a nap folyamán változik, szintje reggel a legmagasabb, és az esti lefekvés előtt a legalacsonyabb. Az esti magas cortisol szint az álmatlanság oka! A nyálminta teszt előnye, hogy megtudható hogyan változik a nap különböző szakában a cortisol mennyisége.

Eredményeim azt mutatták, hogy cortisol szintem egész nap alacsony volt.

Különböző módokon kezelhető az állapot és mindenkinél változó a hatásos szer és dózis.
Számomra az adaptogén növények hatnak jól, így az ashwaghanda, rhodiola (rózsagyökér), bazsalikom és Schisandra.


Mindig más emberek igényeit helyeztem előnybe és túl gyakran kerültem a sor végére.

Távolabbra kerültem, mint kellett volna, mert bűnösnek éreztem, hogy NEM-et mondjak.

NEM

A tesztelések, kezelések és a cikkben leírt cikkek, olvasmányok voltak a lényeges részei hajhullásom megállításának.
Hajam megmentésében sokkal nagyobb szerepe volt, mint bármi másban:
 

SZERETEM MAGAM

Keresés