A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Erősítsünk immunrendszerünkön macskakarommal!

Statev Melinda

Mint tudjuk, a legyengült szervezet pompás táptalaja a különböző kórokozóknak. Sok mindent próbálhatunk gyulladás, ízületi panasz vagy kimerültség kezelésére, kezdve az emelt dózisú C-vitamintól, az Echinacea gyógynövényen át egészen a dél amerikai macskakaromig. A perui őslakosok már rég óta használják a macskakarom gyógyító tulajdonságait.

A macskakarom becsületes latin neve Uncaria tomentosa, spanyolul Uña de gato, vagy a nemzetközi forrásokban még Vilcacora néven is találkozhatunk vele. A perui őserdőben a maca után a második legnépszerűbb őshonos növény a macskakarom, amely nevét a helyi lakosságtól kapta a jellegzetes, kapaszkodásra használt karomszerű kinövései miatt. A növény akár 30 méter magasságra is felkúszik az őserdő aljnövényzetében, igaz, ezt a kifejlett állapotot 20 év alatt éri csak el. Ennek akkor van jelentősége, amikor a kitermelés nem kíméletesen folyik, hanem a gyökerek megrongálásával is jár. Örvendetes dolog viszont az, hogy manapság a világ macskakarom felvevő kapacitásának nagy részét az ashaninka indián törzs termesztéséből elégítik ki, ami biztos megélhetést ad ennek az embercsoportnak.

 

Mit tud a macskakarom?

1) Támogatja immunrendszerünket
2) Gyulladáscsökkentő
3) Antioxidáns (sejtvédő) hatású

És ami nem hagyható ki: szinte mindegyik forrás foglalkozik a macskakarom rákmegelőző hatásával is, de erről később.

 

1) Immunrendszer erősítő

A macskakaromban található, számunkra érdekes és értékes hatóanyagok az oxindolalkaloidok, és azokból is a POA tartalom, ami a falósejtek aktivitásának növelésével támogatja a szervezet védekezőképességét a behatoló kórokozók ellen. Ezzel szemben az egyes kemotípusokban előforduló TOA épp ellenkezőleg, gátolja ezt a hatást (korrekt gyártók meg szokták jelölni, mennyi a tablettás termék TOA tartalma). 

2) Gyulladáscsökkentő hatás

A macskakarom gyulladáscsökkentő hatását a quinoviksav-glikozidok és a szterolok tartalmának köszönhetjük. Kiemelkedően jó tapasztalatok léteznek a mozgás-szervrendszeri problémák gyógyszeres és fizioterápiás kiegészítő kezelésénél, nevezetesen az osteoarthritis és rheumatoid arthritis eseteiben. Ezeknél a problémáknál a macskakarom tea segít lassítani vagy megállítani a gyulladásos folyamatokat.

3) Antioxidáns (sejtvédő) hatás

Egyes kutatások szerint az antioxidáns hatása majd 300x erősebb a C-vitaminnál, ami a többi tulajdonsága mellett csak hab a tortán.

Itt szeretnénk megemlíteni az egymásnak ellentmondó, rákellenes hatásról szóló információ sokaságát. Egyik véglet a rákellenes hatást kizáró, másik pedig a rákellenes hatást tényként kezelő információ. (A növény daganatellenes hatása az apoptosis támogatásában rejtőzhet, mely mechanizmus eltávolítja a sérült és daganatos sejteket.) A helyes utat valahol középen kellene keresni.

 

Így használjuk

Az őslakosok a népi gyógyászatukban a macskakarom más részeit is felhasználják (levelek, gyökerek), de a növény szárának belső háncs része tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. A legegyszerűbb felhasználás a tea főzetének való kortyolgatása. Ezen kívül létezik még tabletta, por és tinktúra formában is.
Most megvizsgáljuk a két legelterjedtebb felhasználási mód előnyeit és hátrányait:

Macskakarom - JomTom
 

Főzet: Mint minden olyan drognál, ami a növény keményebb részeit tartalmazza (gyökerek, magvak, kéreg, háncs), a kívánt hatóanyagokat főzéssel tudjuk kinyerni - 

a sima forrázat nem elégséges. Jelen esetben a szakirodalom 20 perces főzést ajánl. A macskakarom tea hatását a főzés előtti néhány órás hideg áztatással fokozni lehet.
Az eljárás előnye a tisztaság, az adalékanyagoktól való mentesség. Hátránya a hatóanyag szintjének ingadozása.
Főként azoknál ajánlatos, akik megtámogatnák immunrendszerüket vagy megelőzés gyanánt, ha tudják,
hogy mozgás-szervrendszerük gyulladásokra hajlamos.

Macskakarom tabletta: Az előnye kétségkívül, hogy ez egy kényelmes megoldás és a hatóanyag tartalom is
ellenőrzés alatt van. Hátránya lehet az ára és azon adalékanyagok, amiktől a tabletta az ami.


Végezetül nem árt megemlíteni azokat az eseteket, amikor a macskakarom tea fogyasztása nem ajánlott

-    tervezett vagy már meglévő várandósság (petesejt termelődést csökkentő- és méh izomösszehúzó hatása miatt)
-    emésztőrendszerben már meglévő fekélyek vagy azok gyanúja (gyomor-, nyombél fekély) és érzékeny gyomor nyálkahártya esetén
-    szerv és szövet átültetésen átesett egyének, csontátültetésre várók (immunrendszert támogató hatása miatt)
-    vérhígító gyógyszereket szedők (hatóanyagai trombózis megelőző hatásúak, növelik a perifériás vérkeringést)
-    a gyógynövénnyel szembeni egyéni túlérzékenység esetén

Keresés