A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Ösztrogén dominancia kezelése hormonok nélkül

Schramm Tamás
2017. 02. 21. 12:57:18
Ha a magas ösztrogénszint mellé normál, illetve magas progeszteronszint társul, akkor az ösztrogén dominanciát nem lehet további progeszteron adagolással kezelni.

Ha azonban az alacsony progeszteronszint mellé alacsony ösztrogénszint párosul, mégis csak a progeszteron kerül utánpótlásra, ismét egyensúlytalanság következik be: az ösztrogén túlzottan el lesz nyomva a progeszteron által.

Szögezzük le: az ösztrogénre, bizonyos mennyiségben, ugyanolyan szüksége van a szervezetnek az egészséges működéshez, mint a progeszteronra! Tehát nem csak a progeszteron, hanem az ösztrogén esetében is normál értékekre kell törekedni!

Ha értékeink megfelelőek, vagyis a progeszteron sem alacsony (progeszteron krém hosszútávú használatával akár túlzottan magas) nincs értelme a természetes progeszteron krémeket alkalmazni, mert ebben az esetben progeszteron dominancia alakulhat ki, ami legalább olyan káros, mint az ösztrogén dominancia.

Tehát, ha a progeszteron szint nem alacsony, mégis ösztrogén dominanciára utaló tüneteket észlelünk, érdemes olyan módszerekkel próbálkozni, amelyek az ösztrogén lebomlását és kiürülését segítik a szervezetből.

 

Az ösztrogénről általában

Az ösztrogének (ösztradiol, ösztriol, ösztron) olyan nemi hormonok, melyek egyaránt jelen vannak mind a női, mind a férfi szervezetben is.

Nők esetében az ösztrogén nagy része a petefészkekben, míg férfiaknál a herékben, mellékvesékben termelődik. Bizonyos szövetek is előállítanak ösztrogént: a zsírszövetekben, illetve az agyban is képződik ebből a hormonból.

A szövetek - elsősorban a zsírszövetek - egy aromatáz nevű enzim segítségével a tesztoszteront ösztrogénné alakítják át. Ez annyit tesz, hogy a magasabb testzsír (túlsúly, elhízás) magasabb ösztrogén szintet eredményez.

A ösztrogén szintet a környezetünkből származó xeno-ösztrogének is tovább emelhetik. Ezek a vegyületek a szervezetbe jutva “utánozzák” az ösztrogén hatását és ezáltal ösztrogén dominanciára jellemző tüneteket okoznak.

Ha túl magas az ösztrogén szintünk, akkor az aromatáz enzim blokkolásával csökkenthető az érték. Ha az ösztrogén normál tartományban van, de szeretnénk a szervezetünket méregteleníteni a (xeno)ösztrogénektől, akkor az ösztrogén kiürülésének támogatása javasolt.

Az ösztrogént a máj közömbösíti. Olyan vegyületekké bontja le, amelyeket a szervezet könnyen kiválaszt. Az ösztrogén metabolizációja a májban háromféle módon történhet. Egyikük rettenően káros és daganatos megbetegedésekkel mutat összefüggést, a másik útvonal szintén nem előnyös, míg a harmadik lebontási folyamat semmilyen negatív hatással nincs a szervezetünkre.
Ezek sorrendben a 16-alpha-hydroxy, továbbiakban C-16, a szintén káros C-4, végül a 2-hydroxy, azaz C-2 lebomlási útvonal, A táplálékkiegészítők és vitaminok szedésével az utóbbit kívánjuk támogatni.

 

Néhány gondolat az egészséges ösztrogén anyagcseréért.

1. A bélműködés javítása

Az egészséges bélműködéshez rostban gazdag ételek fogyasztása javasolt. A rostdús ételek csökkentik az ún. B-glucouronidase enzim mennyiségét, amely által  az előzőleg már közömbösített ösztrogén ismét a keringésbe kerül, és nem ürül ki a rendszerből.

Lignán tartalmú rostos ételek is kifejezetten jó hatással vannak, mert azok a bélrendszerben megkötik az ösztrogént, így nem kerülhet újrafelhasználásra.

Lignán tartalmú ételek: lenmag, leveles zöldségek, zab, rozs, árpa (nem gluténmentes diéta esetén). Probiotikum szedése pedig elengedhetetlen, hiszen így növelhetjük a jó baktériumok számát az emésztőrendszerben és inulin (pl. csicsóka) fogyasztása, hogy életben is tartsuk őket.

 

2. Étkezés megreformálása

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta segíti az ösztrogén távozását a szervezetből. Az egyszerű szénhidrátok (fehérített liszt, teljes kiőrlésű liszt, fehérített cukor) magasan tartják az inzulint, amely az endokrin rendszer elégtelen működéséhez vezet és gátolja az ösztrogén kiürülését.

Ha a szükséges szénhidrát mennyiséget zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával fedezzük, az nem csak lignánokkal látja el a testünket, hanem rengeteg antioxidánssal is, amelyek a szabad gyököket csökkentik. A szabad gyökök azért károsak, mert az ösztrogén C-16 lebomlási útját segítik.

Az omega3, elsősorban az EPA zsírsav a C-2-es lebontási folyamatot támogatja, tehát ennek bevezetése a diétába, akár omega3 táplálékkiegészítő, akár sok hal fogyasztás útján is kedvező hatással van az ösztrogén kiválasztásra.

Bizonyos fehérjék segítik a máj működését és ezzel előremozdítják az ösztrogén közömbösítését. Ezek a fehérjék a lysin és a threonin és a következő ételekből juthatunk hozzájuk: marhahús, hal, bab, tojás, szezám mag, görögszéna mag.

 

3. Súlycsökkentés

Minél nagyobb a súlyfeleslegünk, annál magasabb az ösztrogénszintünk, ugyanis a zsírszövetek növelik az aromatáz enzim mennyiségét, amely a tesztoszteront ösztrogénné alakítja.

Az ösztrogéngyártó zsírszövetek leadása mellett egy másik jó módszer az SHBG (szex hormon kötő globulin) nevű kötőfehérje szintjének növelése. Ez a fehérje megköti mind a tesztoszteront, mind pedig az ösztrogént,  így a szövetek védve lesznek a túlzott mértékű ösztrogén káros hatásaitól. A lenmag ebben az esetben is jó választás; az SHBG növelése mellett blokkolja az aromatáz enzimet, így kevesebb ösztrogén képződik a tesztoszteronból.

 

4. A fitoösztrogének a C2 lebontási útvonalat támogatják

A fitoösztrogének fogyasztásával blokkolhatjuk a szervezetünkben termelődő (biológiai), illetve xeno-ösztrogének (kémiai) hatását. A fitoösztrogének hozzákapcsolódnak az ösztrogénkötő receptorokhoz, ezáltal ezek a receptorok nem lesznek elérhetőek a biológiai/kémiai ösztrogéneknek. Ez azért kedvező, mert a fitoösztrogének hatása kb. ezred nagyságrenddel gyengébb a többi ösztrogénhez képest.

Azon túl, hogy a fitoösztrogének meggátolják a biológiai/kémiai ösztrogének érzékelő receptorokhoz való kapcsolódását, támogatják az ösztrogén C2-es útvonalon történő lebontását, továbbá növelik az SHBG-t és aromatáz enzim blokkoló hatásuk is van.

A legjobb fitoösztrogén források: lenmag, szezámmag, leveles zöldségek, kodzu, alfalfa, fokhagyma, édesgyökér, hüvelyesek.

 

5. Aromatáz blokkolók

Ösztrogén kétféle androgén hormonból (androstenedion és tesztoszteron) alakul át, az aromatáz enzim által. Ha ezt az enzimet blokkoljuk, azaz lecsökkentjük a mennyiségét, alacsonyabb lesz az ösztrogénszintünk.

Tápanyagok, melyeknek bizonyítottan van aromatáz enzim csökkentő hatásuk: szelén, melatonin, cink, zöld tea, citrus flavonoidok – olyan anyagok, melyek a citrusfélék héjában találhatóak.

 

6. C2 útvonal támogatása

Azért fontos, hogy az ösztrogént ezen az útvonalon közömbösítse a szervezet, mert így keletkeznek az ún. jó ösztrogének. A C-16-os útvonalon képződő ösztrogéneknek szövetkárosító a hatásuk és nagy valószínűséggel szerepük van az emlő-, illetve prosztata daganat kialakulásában.

Tehát az egész ösztrogéndetox szempontjából a C-2 útvonalon történő lebomlási mód támogatása a legfontosabb.

Tápanyagok, melyek segítenek ebben: halolaj, fitoösztrogének, B vitaminok (elsősorban B6, B12, folsav) valamint a DIM.

A DIM a keresztvirágzású növényekből kinyert vegyület, elsősorban a brokkoli és a karfiol tartalmazza nagyobb mennyiségben. A kívánt hatás eléréséhez érdemes táplálékkiegészítő formájában magunkhoz venni.

 

7. Az ösztrogén kiürülésének biztosítása

Ahhoz, hogy az ösztrogén ténylegesen távozzon a szervezetből és ne kerüljön ismét a keringésbe, mindenképpen fogyasszunk probiotikumokat az egészséges bélflóráért. A bélrendszeren áthaladva, az ösztrogén ismét aktívvá válhat, ha nincsenek jelen elégséges mennyiségű “jó” baktériumok.

Továbbá a detoxikáló folyamat megfelelő lefolyásában elengedhetetlen a magnézium jelenléte. A méregtelenítő folyamatok hatékonyságát jelentősen növeli  az alpha lipol sav (=alpha lipolic acid = ALA) nevű erős antioxidáns.

 

+1 Az alkoholfogyasztásról

Az összes alkohol növeli az ösztrogénszintet, még kis mennyiségben is, így magas ösztrogénszint mellett fogyasztásuk nem javasolt.

Kivételt képeznek a vörös borok, melyek ún. resveratrolt tartalmaznak. Ennek az antioxidánsnak aromatáz enzim blokkoló hatása van.

 

Összegzés

Az ösztrogén dominancia legyőzésében nem feltétlenül van szükség progeszteron krém használatára. Csak az esetben, ha progeszteronhiány mutatható ki vérvétel, illetve nyálminta vizsgálattal. Ebben az esetben azonban mindenképpen indokolt a mellékvese vizsgálata is.

Tehát, ha az ösztrogén dominanciára jellemző tüneteket tapasztaljuk, akkor a következő tápanyagokat érdemes beépítenünk a mindennapjainkba:

  • fito vagy phytoösztrogének (lenmag, szezámmag, leveles zöldségek, hüvelyesek)

  • B vitaminok (elsősorban B6, B12, folsav)

  • cink

  • omega 3

  • DIM

  • zöld tea

  • magnézium

  • ALA

  • E vitamin

Az E vitaminról eddig nem esett szó. Hatása a phytoösztrogénekhez hasonló, ún. ösztrogén antagonista, hatékony antioxidáns.

Keresés