A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Vapor rub otthoni készítése természetes összetevőkből

Schramm Tamás
2017. 02. 21. 12:54:14
Vapor rub otthoni készítése természetes összetevőkből

A patikákban a patikusokon kívül szinte minden szintetikus.
A kenőcsök kőolaj alapúak, általában paraffin az első, vagy második összetevő. Bőrére kenve szétterül és teljesen lezárja a pórusokat. Sem kifelé, sem befelé nem engedi az anyagok mozgását...

Hozzávaló természetes összetevők:

  • 10 gramm candelilla viasz

 

Vapor rub összetevőkről

A shea vaj helyettesíthető más növényi vajakkal. Mangóvaj is jó a recepthez. A kókuszolaj mindenképpen maradjon, a sárgabarackmag olaj helyett használható hidegen préselt mandula- és szűz olíva olaj.

A candelilla viasz azért előnyös, mert vegán. Méhviasszal helyettesíthető, de a megadott 10 helyett 15 gramm szükséges. Először 10 gramm mennyiséget használjon és a balzsam készítése közben többször ellenőrizze kenhetőségét. Ha túl puha, olvasszon hozzá méhviaszt.

A formula elég sok mentol kristályt tartalmaz. Ha úgy gondolja, hogy kevesebb csípős és hűtő érzés elég, csökkentse 10, vagy 5 grammra a mennyiséget. Leginkább mellkason és izomgyulladás, izomfájdalom enyhítésére használva, igen hasznos a csípőssége.

A balzsam készítésének nagyon fontos biztonsági megjegyzése: viseljen megfelelő biztonsági eszközt, kesztyűt, szemvédőt, de legalább festőmaszkot. A formulában lévő mentol kristály mennyisége miatt könnyezhet és orr nyálkahártyája váladékozhat. Ezért működik jól!

 

Balzsam készítése egyszerűen és gyorsan

Keverje össze a sheavajat, kókuszolajat és candelilla viaszt alacsony hőmérsékleten, ameddig mind teljesen felolvad. A candelilla viasznak picivel több idő szükséges. Télen a radiátoron, vagy vízgőz felett, nyáron a napsugárzás ereje elég a felolvasztáshoz. Mikróban NE melegítse!!!

Amikor minden megolvadt, adja hozzá a mentol kristályt és keverje el alaposan. Távolítsa el a keveréket a melegítő eszközről, majd hagyja addig hűlni, amíg zavarossá válik. Adja hozzá a sárgabarackmag olajat és a két illóolajat. Ismét alaposan keverje össze, és töltse át edényekbe. Hagyja megkeményedni.

A kész balzsamot célszerű 50 grammos adagokban tárolnia, ezért az elkészült mennyiséget 4 felé oszthatja. Tegyen 1-1 darabot a fürdőszobába, konyhába és táskájába. Hagyjon 1 darabot tartalékban. Eltarthatósága ugyanannyi, mint a felhasznált illóolajokon olvasható lejárati dátum. Vagyis rendszerint 1-1,5 év.

Ha túl sok a mennyiség, kiállhat mezítláb a hóba, vagy lepje meg barátnőjét evvel a tiszta készítménnyel :)

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés