A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Viszketés – okok és kezelések

Schramm Tamás
2017. 02. 21. 12:13:02
Viszketés – okok és kezelések

A viszketés a sok tünet egyike, ami  a romló egészségügyi állapotot jelzi. Időnként olyan intenzív és komoly tud lenni, ami az őrület határáig kerget. A viszketés azonban nem egy rossz dolog, mert a számos természetes gyógyító és méregtelenítő reakció egyike. Annak érdekében hozza létre a szervezet, hogy visszaállítsa a károsító élelmiszerek, vagy hibás táplálkozás túlzott mérgei miatt romló állapotot. A gyógyulás folyamata során a szervezet hisztamint termel, ami viszketést okoz.

Mi az a hisztamin?

A hisztamin kémiai anyag, a növényi és állati szövetekben termelődik. Emberekben és állatokban sérülés, vagy mérgezés esetén a szervezet hozza létre a fehér vérsejtekből és citokin reakciónak (gyulladás) nevezik. Az egészségügy azt állítja, hogy a citokin reakciók veszélyesek, de ez nem igaz. A reakció a szervezet normális válasza, saját gyógyulása és méregtelenítése érdekében.

Hol vannak a szervezetben termelt hisztaminok?

A hisztaminokat a hízósejtek és fehér vérsejtek bocsátják ki, eosinophil és basophil sejteknek nevezzük, és elsődlegesen a vérerek mentén helyezkednek el. A sejtek annak érdekében bocsátják ki a hisztaminokat és más összetevőket, hogy lebontsák, megváltoztassák és minimalizálják a mérgeket, valamint segítsék a szervezet, sérülés, vagy seb gyógyulását.

A hízósejtek főként a bőr felhám felülete alatt, a vérerekhez közel találhatók. A felhám szövetekből épül fel a nyílások bélése, például a szájban, vérerekben, szívben, tüdőkben és ezekből áll a bőr külső felülete. Ez okozza a kellemetlen viszketést.

Bizonyos anyagok esetén a szervezet azonnali reakciója hisztamint és más kémiai anyagokat bocsát ki, ami a mérgek semlegesítéséhez, vagy eltávolításához szükséges.

Hisztaminok akkor is képződnek, ha a szervezet megsérül, vagy vágás, sérülés éri. A hisztaminok kitágítják (megnyitják) a sérülés helyét, hogy megnöveljék a vér áramlását (gyógyító táplálék szállítása) a gyógyulás érdekében.

A hisztaminok a kapillárisokat is megnyitják, lehetővé téve, hogy a vérből távozó folyadékok továbbhaladjanak a környező szövetekbe. Ez orr és homloküreg tüneteket okoz, ami könnyező szem, váladékozó orr, viszketés, kiütés, vagy számtalan bőrtünet lehet. A tünetek mind a szervezet normális reakciói, amit a természet tervezett, hogy gyógyítsa magát, izolálja és eltávolítsa az idegen, mérgező anyagokat.

A hisztaminok közvetetten stimulálják a sűrű, ragadós nyálka termelődését. Nyálka bárhol termelődhet a szervezetben, hogy a mérgek eltávozását segítse. Leggyakoribb előfordulása a nyálkamembránokban van, ami lehet az emésztő traktus, az orr, homloküreg, szemek, reprodukciós szervek, húgyhólyag, stb. Amikor a hisztaminok „kitágítják” a vérereket, bizonyos típusú zsírokat használnak, hogy duzzanatot, vörösséget, hőt termeljenek, ami teljesen általános gyulladásos válasz.

A gyulladás és duzzanat azért jön létre, hogy a gyógyulás érdekében rögzítse a területet. Azt a jóval nagyobb mennyiségű vér és más összetevők jelzik, melyek a oda szállítódnak. A vörösséget a megnövekedett vérkeringés okozza, a meleg (láz) annak érdekében jön létre, hogy semlegesítse a mérgeket és idegen anyagokat.

Mi okozza a szervezet reakcióit

Az okok egyike a mérgező anyagok. Főleg ételek és italok, de környezeti mérgek is, ami belélegzésre kerül, vagy a bőrrel kerül kapcsolatba, illetve a tisztálkodó és kozmetikai szerek. A feldolgozott ételek és italok, élelmiszer adalékok, tartósítók és más toxikus kémiai anyagok a szervezet számára nem természetesek. Azért jönnek létre a reakciók, hogy az összetevőket a szervezet minimalizálja, elszigetelje, minél jobban csökkentse a test egészére ható negatív hatásukat.

Környezeti mérgek is okozhatják a hisztamin létrehozását, ami lehet penész, rovarirtó, háztartási tisztítószerek, testápoló és kozmetikai készítmények, parfümök, légfrissítők, szintetikus szőnyegekből áramló gázok és gőzök, cigaretta füst, savas eső, szmog, pollen, stb.

Sérülés, vagy mérgezés esetén a szervezet válasza lehet nyálka termelése, hányinger, láz és gyulladás, ami normális és nagyon szükséges.

A gyógyszerek és más invazív kezelések elnyomják a természetes eltávolító folyamatokat és megzavarják a szervezet saját gyógyító mechanizmusait.

A teljes egészség a legfontosabb

A legfontosabb kezelés, hogy a szervezet mindazt megkapja, ami gyógyulása és helyreállítása érdekében szükséges.

Más segítő kezelések

 • Mozgás, nagyon fontos a teljes egészséghez, de nem szabad túlerőltetni

 • Méregtelenítés

 • Mérgek megszüntetése háztartásban, kozmetikai szerekben, stb.

A viszketés kezelése

A kezelések segítenek, de nem szüntetik meg a pattanásokat, vagy viszketést, mert a gyógyulás a szervezetben, belül történik. Az ajánlott táplálékok fogyasztása segítheti a folyamat gyorsítását. Más szavakkal, a reakciók akkor szűnnek meg, ha a szervezet befejezte saját méregtelenítését.

 1. A bio, szűz, kókuszolaj az egyik leghatásosabb a viszketés kezelésére. A bőr bármely részén alkalmazható, ahol viszket, vörös vagy gyulladásban van.
  A nemi szervek, vagy végbél környékén nappal szárnyas betét alkalmazásával védhető a ruházat. Lehetőség szerint 100% pamut anyagot használjon a bőrén.
  A kókuszolaj hatására a viszketés, gyulladás és a bőr szárazsága először növekszik. A mérgek a száraz bőrön keresztül távoznak. A reakciók a gyógyulási folyamat részei és megváltoznak, javulnak a kókuszolaj folyamatos alkalmazásánál.

 2. Hideg vizes borogatás alkalmazása. Egy kis törülköző, vagy konyharuha hideg vízben áztatva, majd kicsavarva a viszketés helyére téve.

 3. Ülőfürdő a nemi szervek és végbél viszketése esetén. Csak annyi meleg víz szükséges, ami éppen ellepi a feneket.
  vízbe 1/2 pohár szódabikarbóna, vagy 1/2 pohár magnézium-szulfát feloldása után 15-20 perces áztatás következik.

 4. Közvetlenül a viszketés helyén szódabikarbóna paskolása a bőrbe. Jobban tapad a finomítatlan kókuszolajjal történő kezelés után. Még gyermekorvos is ajánlja a szódabikarbónás lemosást a viszketés csillapítására, például bárányhimlő esetén.
  Használható szódabikarbóna és víz, 1 púpos teáskanál szódabikarbóna és 2 dl nem klóros víz keverékével. Spray fejes flakonból pamut, vagy vatta darabbal alkalmazható a viszketés helyén. Az emberek egy része úgy találja, hogy a szódabikarbóna növeli a viszketést, másik részük bőrnyugtató hatást és lecsendesedő viszketést tapasztalt. Először kis mennyiséggel kell kitapasztalni, hogyan reagál a szervezet. A szódabikarbóna nagyon ajánlott rovarcsípés esetén.

 5. Fürdővíz teljes testfürdős 2 csésze keserűsóval (magnézium-szulfát), vagy 1 csésze szódabikarbóna használatával. A fürdővíz ne legyen túl forró. Használhat 1/2 csésze szódabikarbóna és 1/2 csésze keserűsó keverékét. Ezek a fürdők kihúzzák a szervezetből a mérgeket és relaxálnak.

Csésze kb. 2 dl = 200 gramm, 1/2 csésze kb. 1 dl = 100 gramm

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés