A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Colgate Total® fogkrém - a címke mögött

Colgate Total® fogkrém - a címke mögött

A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, például szaharint, mesterséges színezékeket és ízesítőket. Dolgoztam náluk pár hónapot. Mindig a legkisebb méretű betűkkel kellett szerkesztenem a lap alját.

Sebes száj vagy kiütések vannak az arcán?
Foltosak a fogai és sárgásak? Ha a válasza igen, lehet, a fogkrémével van baj.

Európában a fluoridos fogkrémeket egészségesnek hirdetik ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kötelezővé teszi, hogy fel kell tüntetni a csomagoláson az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, és a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai irodához kell fordulni.

Megdöbbentő, hogy a fogkrémet, melyet a szájunkba veszünk és gyakran le is nyelünk - bárki gyárthatja és árulhatja. Csak akkor kell engedélyt kérni, ha a gyártó valamilyen gyógyhatást jelent be a termékkel kapcsolatban (pld.: fogérzékenység csökkentése).

 

A Colgate Total egyes összetevői

Sorbitol: (szorbit)  Édesítő és fogkőgátló, nedvesítő
Puffaszt és bélgörcsöket okoz nagyobb mennyiségben. Hashajtó. Hashajtó hatása miatt a gélformátumú fogkrémekben használata (70 százalék szorbitot is tartalmazhat) kisgyermekeknek csak szülői felügyelet mellett lehetséges. Ha lehetséges, a szülő ne tanácsolja gyermekének az ilyen fogkrémeket.

Glycerin: Nedvesítő, síkosító, a termék izét javítja. A glicerint növényekből vagy állatokból nyerik. Általában biztonságos, bár kiszáríthatja a száj körül a bőrt.

PVM/MA kopolimer: Műanyagszerű ragasztó, melyet polivinilből nyernek ki, gyakran megtalálható a hajzselékben és spray-kben, hozzátapasztja a triklozánt és egyéb összetevőket a fogakhoz és a fogínyhez. Szervezetre gyakorolt hatása ismeretlen.

Sodium Hydroxide: (Nátrium-hidroxid): Fehérítő/tisztítóanyag. A sütő és lefolyótisztítók általános összetevője. Bőrirritációt okoz.

Sodium Fluoride: Nátrium-fluorid: erősíti a fogzománcot, antibakteriális.
Allergia, hiperérzékenység reakciók, mérgezés: lenyelése nyálfolyást, émelygést, hányást, gyomortáji fájdalmat és hasmenést okozhat.

 

A 100 ML-ES "CSALÁDI" FOGKRÉM FLOURID TARTALMA ELÉGSÉGES EGY KISGYERMEK MEGÖLÉSÉHEZ

Sodium lauryl sulphate (SLS):  Nátrium-lauril szulfát (SLS) mosószer és habosító.
Egészségügyi hatás: A száj nyálkahártyáját irritálja, sebeket, fekélyes gyulladást okoz és kontakt ekcémát. Aroma: ízesítő. Egészségügyi hatások: Allergiás reakciók, néhány ezek közül hasonlít a általános fogászati problémákhoz, például vérző fogíny, szájsebesedés, és gingivitis (égő íny). Potenciális rákkeltő: az aromák általánosságban kőolaj származékok és tartalmazhatnak rákot okozó szennyeződéseket.

CI 42090: Kék színező. Egészségügyi hatások: hiperaktivitás, bőrkiütések, potenciális rákkeltő. Néhány bizonyíték van arra, hogy a CI 42090, más néven FD&C Blue 1 és E133, daganatot okozhat állatokban. BETILTOTTÁK Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Norvégiában, Svájcban és Svédországban. Kedvenc háziállata élelmében is megtalálhatja.

Carageenan: Karragén: térfogatot növel. A természetben előforduló vörös hínár családjából kivont szénhidrát. E407 néven is ismerik. Egészségügyi hatások: gyomorfájdalmat okoz, potenciális daganatkeltő. Az állatok béltraktus tumorával hozzák összefüggésbe és laboratóriumi bizonyítékok alapján a emlődaganat egyik okozója lehet.

Triclosan: Antibakteriális összetevő. A lerakódásokat csökkenti.
Egészségügyi hatások: fogínykárosító - korai fogínysejt-elhalást, allergiás reakciókat és fekélyeket okoz; megváltoztatja a száj biodinamikai egyensúlyát - elpusztítja a 'jó' és 'rossz' baktériumokat is, amely miatt a használó sokkal jobban ki van téve fertőzéseknek.
A klórozott aromás triclosan molekulárisan hasonló a dioxinokhoz és PCB-hez, (magasan toxikus klórozott összetevők) és az Agent Orange növényirtóhoz (Vietnámban használta az amerikai hadsereg). Valójában a gyártási folyamat közben dioxin kerülhet (erőteljes hormonromboló) a környezetbe. Ez klórfenol is, olyan kémiai anyag, amely daganatot idézhet elő az állatokban. Általánosságban növényvédő szerekben használják, a szájon keresztül könnyen bekerül a szervezetbe és állatoknál májkárosodással hozzák összefüggésbe.

Saccharin: Mesterséges édesítő. Egészségügyi hatások: rákkeltő, az állatoknál epehólyagrákhoz kapcsolják. Az USA-ban a szaharint tartalmazó élelmiszerek címkéjének tartalmaznia kell, hogy potenciális rákkeltő.

CI 47005: Sárga színező. Egészségügyi hatások: asztma, kiütések, hiperaktivitás. Aszpirinre érzékeny személyeknek nem szabad ilyen színezéket enni, fogyasztani. FD&C yellow 10 és E104 néven is ismert, a CI 47005: egy kátrányszínezék, és tartalmazhat szennyeződéseket, amelyek rákkeltőek és neurotoxikusak. Betiltották Ausztráliában és Norvégiában. Kedvenc háziállata élelmében is megtalálható.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés