Csicsóka por (Helianthus tuberosus) - 100 g
Készletünk állapota: | RAKTÁRON |
Várható szállítás: | 2021. január 25. |
Átlagos értékelés: | Segíts nekünk és mondd el mit tapasztaltál a termékről! |
Egységár: | 14.900,00 Ft/kg |
|
|
A csicsóka Észak-Amerikából származó őshonos növény, amely a XVII. században került Európába. Évtizedekkel ezelőtt a népi táplálkozás szerves részét képezte, burgonya helyett fogyasztották még annak ellenére is, hogy az íze édesebb. A népi gyógyászat főként az inulin tartalma miatt használja. Az inulin hozzájárulhat a máj megfelelő működéséhez. Származási hely: Magyarország |
Leírás és Paraméterek
Csicsóka por (Helianthus tuberosus) - 100 g
A csicsóka gumója sok ásványi anyagot (káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot), vitamint (C-, B1-, B2-, B3) és antioxidánst (béta-karotint) tartalmaz.
Jelentős tulajdonsága, hogy mind a 6 létfontosságú esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezetünk nem képes előállítani (lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin), illetve növényspecifikus hatóanyagokat (kolin, betain, szaponin) is tartalmaz. Fogyasztásának létjogosultságát a gumókban található 14-16 %-nyi inulin-tartalma adja és teszi ezzel funkcionális élelmiszerré.
Kapcsolódó olvasmány: Béltisztítás, Májműködés, Inzulin... Csicsóka!
Az inulin egy olyan fruktózokból felépülő poliszacharid, amely átalakulás nélkül halad át az emésztőrendszer felső-, és középső szakaszán - egészen a vastagbélig, ahol az ott található bélflóra kezdi el bontani. Az élelmi rostok meghatározott mennyiségű rendszeres napi bevitele nélkülözhetetlen az emésztőrendszer egészséges működéséhez.
Az inulinról
- prebiotikumként serkentheti a bélflórában lévő hasznos bifidus baktériumok szaporodását, miközben ezzel egyidejűleg gátolhatja a káros baktériumok megtapadását a bélben
- segíthet helyreállítani a sérült bélflóra állapotát - például antibiotikum kezelés után
- elősegítheti a B-vitaminok szintézisét
- segítheti egyes ásványi anyagok - például a kalcium - felszívódását, csökkentve ezzel a csontritkulás kialakulásának esélyét
- segíthet a glükóz-tolerancia javításában azáltal, hogy nem jön létre inzulin-válasz az elfogyasztása után
- vízmegkötő hatása révén teltségérzetet okoz és segíthet a fogyásban
- szabályozhatja a cukoranyagcserét - természetes cukorpótló, miközben nem emeli meg a vércukorszintet
- megakadályozhatja a székrekedés kialakulását és segíthet emésztési problémák esetén (pl.: csökkenti a hasi diszkomfort-érzést)
- megállíthatja a bélnyálkahártya sorvadását
- csökkentheti a vérplazma összkoleszterin és triglicerid szintjét valamint a húgysavszintet
- segíthet megtisztítani a bélrendszert a mérgező anyagoktól, azáltal, hogy gyorsíthatja az anyagcserét
Hogyan használjuk
Oldjunk fel legfeljebb 2-3 evőkanál csicsóka port egy pohár vízben vagy gyümölcslében, de keverhetjük a reggeli zabkásánkba és a turmixunkba is.. Fontos tudni, hogy az inulin nagyobb mennyiségben puffasztó hatású, ám ez a mennyiség mindenkinél változó. Érdemes először kevesebbet használni (pl.: 1 evőkanál) és kitesztelni.
Felhasznált szakirodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466194/
http://www.aaem.pl/Topinambur-new-possibilities-of-use-in-the-supplementation-diet,102767,0,2.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290539/
https://academic.oup.com/jn/article/129/7/1402S/4722577
Szuperélelmiszerek