A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

D3 vitamin - agy és idegek

D3 vitamin - agy és idegek

A D3 nem mindenre hatásos! Legalább 100 mg magnézium(citrát/klorid) szükséges, ha D3 napi adagja 3500 IU / 85 mcg-nál magasabb. A magas D3 bevitel minden ásványi anyag igényét növeli, ezért K2, boron, cink, magnézium és egy nagyon kevés A-vitamin is szükséges.

Óvatosan!
A D3 vitamin megváltoztathatja a receptre felírt gyógyszerek hatásmechanizmusát!
Az A-vitamin genetikai szinten a D-vitamin versenytársa, ezért a tőkehalmáj olaj csökkenti a D3 hatását.

Az agyban és az idegek minden sejtjében megtalálható receptor pontoknak vagy DNS kódban levő helyeknek tápanyagként D3 szükséges. A D3 pro-hormon, a napfény UV-B sugárzásának hatására jön létre a bőr alatt. A D3 receptor helyeknek szüksége van a "cholecalciferol" nevű bőr termékre, az egészséges sejtfunkciók biztosításához.

Táplálkozáskiegészítő formában bevitt D3 esetén zsír vagy olaj szükséges a megfelelő felszívódáshoz. A szervezetben levő enzimek és kémiai folyamatok hatására a máj és a vese segítségével képződik a kálcium és a foszfát homeosztázisát irányító D-vitamin. A megfelelő D vitamin szint hatással van a parapajzsmirigy működésére és a csontsejtek képződésére is.

A kutatások azt valószínűsítik, hogy a D-vitaminnak hatása van az endokrin aktivitáson kívül a TBC fertőzésre, diabetes mellitusra, keringési betegségekre, szívelzáródásra és vérnyomás szabályozásra a renin-angiotensin rendszeren keresztül. További hatásai védelmet nyújtanak mell, bél és prosztata daganatok esetén.

D-vitamin létrejötte a szervezetbenA D3 vitamin, az egészséges és változatos táplálkozás, a fizikai mozgás összekapcsolódik a 'neurotrophikus faktorok' létrejöttével, melyek szerepet játszanak az új idegek formálódásában és az egész testben levő neuronok karbantartásában. A D3 vitamin létfontosságú minden ember számára a fogantatástól a koporsóig, de különösen várandós anyáknak, gyermekkorban és a tanulmányaikat folytató fiataloknak. A neurotrophikus faktorok képesek meggyógyítani a sérült idegeket. Az idegi őssejtek a teljes emberi élet során a gerincvelő folyadékban növekednek.

D3 vitamint használnak a glia sejtek a nitrogénoxid szintéziséhez, mely egyike a fontos hormonoknak, melyek az idegek mentén, az immunrendszer felé és a vérerek tágulásához küldenek jeleket. Fontos részét képezik a test kommunikációs hálózatának, és leginkább B-komplex vitaminok (b12, b6 stb), omega zsírsavak és az olivaolaj segíti működését.

A D3 vitamint használják a sejtek a glutathione enzim előállításához, mely védi a szervezetet a szabadgyököktől. A szabadgyökök kémiai összetevők, bizonyos fémek, higany, ólom, lítium stb, melyek nem tartoznak a test alkotórészeihez. A glutathione maga végzi a kivezetést, finomítja a vért és eltávolítja a sejtekből a szükségtelen összetevőket. Alapvetően sejtjeink mitochondrialis részei bontják le a kémiai formákat, melyeket táplálékként viszünk be szervezetünkbe. A vérben maradó atomok képesek károsítani a sejteket. Ilyenkor a gluathione feladata a biztonságos eltávolítás.

A D3 megléte miatt a neuronok több tyrosin hydroxylase összetevőt hoznak létre. Ezek csökkentik a monoamin hormonok termelődését, melyeket a glia sejtek az egymásnak küldött jeleken keresztül használnak.A stresszes agyban túl sok monoamin formálódik, közöttük catecholaminok, jobban ismerve "repülő vagy harcoló" hormonok, melyek valójában adrenalinok vagy nor-adrenalinok. A D3 képes csökkenteni a magas vérnyomást, ha a személy pihen vagy meditál, kiegyensúlyozottan táplálkozik, naponta legalább rövid ideig fizikai mozgást végez, és képes kiszakadni a negatív gondolatok spiráljából.

Legyen figyelemmel a hypercalcemia (vérben levő magas kálciumszint) tüneteire. A magnézium és K2 vitamin segítenek ennek megakadályozásában. A D3 megnöveli a felszívódását! A magas kálciumszint csökkenti étvágyát, tünetei hasonlóak lesznek, mint az anorexia. Ha "ködössé" válik gondolkodása, csökkentse a D3 bevitelét, elég minden második napon és igazítsa ehhez a kálcium bevitelt. A K2 közvetlenül a belső szervekhez irányítja a kálciumot, ezzel képes gátolni annak magas szintjét.  A D3 a normál érték négyszeresére képes növelni a kálcium emésztőrendszerben levő szintjét, ezért legyen óvatos.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés