A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Danone Actimel® - elégtelen bizonyíték

Danone Actimel® - elégtelen bizonyíték Actimel: Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint elégtelen a bizonyíték arra, hogy a termék előnyös a hasmenés ellen.

A Danone küzd az igazáért

.... melyben azt állította, hogy Actimel ivójoghurt terméke egészséges a hasmenés ellen. Ezt az állítását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság elvetette. Az Európai Élelmiszer Hivatal kevésnek találta a bizonyítékokat, hogy hatásos a hasmenés ellen.
Részletek a  teljes angol nyelvű szövegből:

A Danone cég szóvivője azt mondta, hogy több, mint 20 tanulmányt nyújtottak be. A vállalat számára döbbenetet okozott a döntés, bár kiemelték, hogy ez nem lesz hatással az Actimel marketingre. "Nagyon elégedetlenek vagyunk. Különös állításunk és nagyon speciális tudományos eredményeink vannak a hasmenésben betöltött szerepére, bár a döntés nincs hatással a jelenlegi alkalmazott marketingünkre".
Juliane Kleiner, PhD, az EFSA dietetikus termékek, tápanyagok és allergiák bizottságnak vezetője még választ ad a megjegyzésekre, bár érdemes megjegyezni, hogy az NDA még nem vizsgálta meg az egyedi véleményt.

A Danone visszautasítás okai

A Danone visszadobott dossziéja kapcsolatot talált a Lactobacillus casei-t tartalmazó Actimel és gyomorban található Clostridium difficile mérgek csökkenése között, és ezért csökken "az akut hasmenés előfordulása."
Az NDA az iratokban 7 publikált és 3 publikálatlan emberi tanulmányt, 8 publikált és 1 publikálatlan, nem emberre vonatkozó tanulmányt talált, melyek Danone által állított hatásra vonatkoztak. A cég kiemelt egy tanulmányt, mely a British Medical Journal (BMJ) lapban megjelent,  és az NDA egyetértést mutatott a hasmenésre gyakorolt jelentős hatás tekintetében, de a bizottság szerint a vakteszt és más problémák is csökkentették az eredmények értékét.

Az NDA úgy találta, hogy míg a betegeken vaktesztet végeztek két termékkel kórházi körülmények között, és az italokat semleges "edényben" kapták, később két különböző formájú üveget kaptak, amely a vaktesztet és a statisztikai jelentőséget csökkentette. "A bizottság figyelembe veszi a tanulmány gyengeségét, amely korlátozza a forrásadatok értékét, melyre az állítás alapul."

A Danone állítás zűrzavara

Danone ebben az évben, két év alatt másodszor, visszavonta a 13.5 cikk állításait, melyben az szerepel, hogy az Actimel segített erősíteni a szervezet védekezőképességét és a kanalazható Activia joghurt tamogatja az emésztést.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés