A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Danone Actimel® - nem felel meg......

Danone Actimel® - nem felel meg...... A tesztelt probiotikus italok, joghurtok nem felelnek meg a jó minőségű termékek 6 alapvető kritériumának.

Danone Actimel®

2009 február 09.
Franciaországban a terméket kivonták a forgalomból.

Az emberi bélrendszer egyedi ökoszisztéma és bármelyik egészséges ökorendszer jellemzője a sokfajta mikroorganizmus jelenléte. Ha Ön a probiotikus italok rabszolgája, szervezete egészségtelen egyensúlyi állapotba kerülhet.

Az emberi immunrendszer közel 70 százaléka a bélrendszerben található. A bélrendszernek is van idegrendszere, Minden szempontból ugyanolyan összetett, mint a központi idegrendszer (az agy és gerinc), hatással van a mentális és emocionális egészségre.

Az emberi bélrendszer megköveteli a jó és rossz baktériumok közötti egyensúlyt. "Jó" baktériumok rendszerint többségben vannak; fejlődésük segíti az organikus savak glükozzá alakulását, csökkentik a vér koleszterinszintjét, vitaminokat állítanak elő, lebontják az élelmiszerekből az enzimeket, proteineket, rostszálakat, és erősítik az immunrendszert.

Számos bizonyíték mutatja, hogy az egyszerű, élő joghurt fogyasztása - amely jótékony hatású, élő organizmusokat tartalmaz - ezeket probiotikum néven ismerünk - erősíti az immunrendszer működését. Kevésbé világos az a bizonyíték, amely a kvázi-gyógyszerészeti termékeket, így az Actimelt is ilyen élelmiszerként reklámozza. "Polctűrőek", vagyis garantálják, hogy az előnyös hatást a termék szavatossági időpontjának lejártáig biztosítják. Néhány termékről, beleértve a Danone Actimelt, úgy gondolták, hogy megfelelnek erre a célra, mivel élő organizmusokat tartalmaznak, melyek a gyomornedvek hatását túlélve bekerülnek a bélrendszerbe. Mindezek ellenére nagyon kedveset tudunk a hosszútávú előnyökről. Egyik oka, hogy a probiotikus italok viszonylag újak.

Danone - a jóság flakonjai?

A laza élelmiszer címkézési törvények miatt a gyártók nem kötelesek kimondani, milyen "barátságos baktériumot" használnak, és étkezésenként mekkora mennyiségű organizmust kapunk.

®-ból származik, nem lehet panasz a jelenlevő organizmus mennyiségére.
A címke jobb reklám, mint információ, arra bátorítja a szülőket, hogy rakjanak egy doboz Actimelt gyerekük uzsonnás csomagjába, hogy "megvédje" őket és segítsék gyermekük "természetes védekezésének" támogatását.

A rövidtávú hatásokról szóló tanulmányok azt mutatták, hogy az L. casei törzs a fejlődő világban segíthet megakadályozni a a gyermekek hasmenését, és "legalábbis az egerekben" átmenetileg erősíti az immunitást. Nincs olyan tanulmány erről (vagy bármely más probiotikus italról), amely kimutatja, mi történik hosszabb távon.

Bármilyen előny is származhat az Actimel probiotikus tartalmától, az ellentétben áll a termék magas cukortartalmával. Minden egyes 100 gr-os flakon 13 gramm folyékony cukrot tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet által kiadott jelentés alapján felnőttek részére a tisztított, vagy hozzáadott cukor nem lehet több napi 12 teáskanálnál (48 gr). Táplálkozási szakemberek javaslata még ennél is alacsonyabb értéket ajánl, kb. 10 teáskanál (40 gr). Ezek alapján egy flakon Actimel a napi maximális cukorfogyasztás 1/4-1/3 részét tartalmazza.

A probiotikus italok nem tartalmazhatnak rákkeltő anyagokat, neurotoxinokat és szaporodó toxinokat, ebben a termékben ezek a jellemzőek (hacsak nem mesterséges édesítőszerekből állnak). Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy igazából hasznosak, különösen azoknál, akik már egészséges diétán élnek.

A bélrendszer táplálása

A táplálkozás változatosságának hiánya azt is jelenti, hogy a bélbaktériumok változatossága sem megfelelő. A bélrendszerben levő minden úgynevezett "jó" baktériumnak naponta táplálékra van szüksége, hogy az elpusztuló és kiválasztó organizmusok rendszeresen cserélődjenek. Ehhez ideális esetben kb. 40 gr különféle szilárd élelmiszerből emészthető szénhidrátot kell a diétának tartalmaznia, melyet "prebiotikum" néven ismerünk. Enélkül a "jó" baktériumok száma igen gyorsan lecsökken, amely gyors hatással van az immunrendszerre és más testfunkciókra.

A legtöbb feldolgozatlan gyümölcsben, zöldségben, teljes magvakban, banánban, articsókában, cikóriában és búzaszemekben található prebiotikum rendszerint nagyon jó forrás. Minél többet fogyaszt azokból, annál jobban serkentik a jótékony hatású baktériumok egészséges változatosságát. A bélrendszer számára ezek természetesek, és kevésbé szükséges a speciális probiotikus kiegészítők használata, amelyek csak egyfajta baktériumban bőséges bevitelt biztosítanak.

Danone Actimel® összetevői

JOGHURT, SOVÁNY TEJ

Alapösszetevő
Mindkettő pasztörizált. A folyamat elpusztítja a tápanyagokat, és megváltoztatja a tejproteinek struktúráját (különösen a kazeint) olyanná, amelyet az emésztőrendszere nem tud feldolgozni. Emiatt figyelmen kívül maradnak a jó baktériumok, melyek a tejben és joghurtban természetes formában vannak jelen.

FOLYÉKONY CUKOR

Édesítő
A címke nem tartalmazza, hogy magas fruktóz vagy glükóz tartalmú szirup.
Az első lesújtó hatással van az egészségre, emeli a koleszterin szintjét, nehezebbé teszi a súlyszabályozást, módosítja a magnézium egyensúlyt, megnöveli az inzulin ellenállást, és elősegíti a magas vérnyomást.

DEXTRÓZ

Édesítő
Glükóznak is nevezik. Egyszerű cukor, azonnal megemeli a vérglükóz szintet, amely rendkívüli inzulin termelést indít el. Ettől lecsökken a vérglükóz szintje, fáradtságot, depressziós érzést vált ki. A dextróz búzaszármazék - egy tényező, ha búzaérzékenysége van.

MÓDOSÍTOTT TAPIÓKA KEMÉNYÍTŐ

Sűrítő, stabilizátor
Fizikai és kémiai kezelésen megy keresztül.
Általános célú sűrítő, a manióka és jukka gyökeréből vonnak ki. Felhasználják joghurt italokhoz, ugyanúgy, mint ragasztóanyagokhoz és robbanószerekhez, papírgyártásnál és textil kikészítésnél.
Ez az alkotórész nem található meg a természetben, nincs táplálkozási értéke, és semmilyen információval nem rendelkezünk az egészségre gyakorolt hatásáról.

L. CASEI IMUNITASS®

Probiotikus organizmus
A tanulmányok szerint gyerekeknél segít a hasmenés elleni harcban, és pld. - egerek esetében - az E-coli baktérium leküzdésében. Jelenleg csak publikálatlan tanulmányok mutatják, hogy az embereknél kicsi erősítő hatással van az immunfunkciókra.

ÍZESÍTŐK

Az ízesítők parfümök. Petrolkémiai anyagokból származnak, ugyanazokat a neurotoxinokat, rákkeltő anyagokat és allergéneket tartalmazzák, mint az összes többi parfümben találhatóak.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés