A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Deókövekről, izzadásgátlókról

Deókövekről, izzadásgátlókról

A hónalj izzadása szükséges, bár a reklámok mást állítanak.

Alumínium a kristálydeókban?

"Alumínum-mentes", valószínűleg ezt a kifejezést látja legtöbbször, mialatt a természetes dezodorok polca előtt sétál. A legnépszerűbb természetes dezodorok a "kristály" deókövek és spray-k. De a legtöbb ember nem tudja, hogy ezek a kristálydeók mégis tartalmaznak alumíniumot!

A kristálydeó köveket alumból készítik. Különböző típusú alumok léteznek, azonban a testápolási termékek gyártói mégis legszélesebb körben kálium-alumot használnak.
A kálium-alum teljes kémiai neve: kálium-alumínium-szulfát.

A deókövek legáltalánosabb létrehozási folyamata a hidrometallurgia. Ebben a folyamatban a kénsavat bauxittal vegyítik. A kénsav és a bauxit közötti reakció eredménye az alumínium-oxid. Ebből a káliumszulfát segítségével kálium-aluminium-szulfát keletkezik.

Míg ilyen kálium-karbonát alum a természetben előfordul, a deóköveket kevésbé környezetbarát módon állítják elő.  A deókő gyártói azt állítják, hogy az alum egy természetes só "hasonló a földkéregben találhatóhoz". A rádióaktív uránium szintén természetes körülmények között megtalálható a földkéregben, mégsem jelenti azt, hogy bárki dezodorként akarná használni.

Mi a probléma (növesztett) dezodorálókövekkel?
A legtöbb ember az Alzheimer-kórral való lehetséges kapcsolat miatt próbálni elkerülni az alumíniumot a deókban. A szakértők véleménye nem egyértelmű arról, hogy az alumínium okozza az Alzheimer-kórt, de erős bizonyítékok mutatják a kapcsolatot. 1988-ban egy kamionbaleset során 20 tonna aluminium-szulfát borult egy város ívóvízébe. Ma, 20 évvel később ebben a városban jóval magasabb az Alzheimer-kór előfordulása azok körében, akik ezt az ivóvízet itták.

Nagyon sok ember tudja, hogy ha az agyban magas koncentrációjú aluminium található, az hatással van a betegségre. Míg számos erős bizonyíték létezik, a kutatók jelenleg is dolgoznak annak tisztázásában, hogyan jönnek létre plakkok az agyban, hiszen alumínium kitettség esetén sem mindenkinél jelenik meg a betegség.  Sok szakértő úgy gondolja, hogy genetikusan vannak programozva az Alzheimer-kórra, akik fogékonyak az alumíniumra. Elővigyázatosságból sok orvos és népszerű webguru azt ajánlja, kerüljük az alumíniumot, amennyire lehet.

Az alumínium összetevőt tartalmazó izzadásgátlóknak van egy másik kockázata. Az olyan kémiai anyagok, mint az alumínium klórhidrát ösztrogén-utánzók, képesek felborítani a szervezet kényes hormonális egyensúlyát. Semmilyen bizonyíték nincs, hogy ilyen kockázatot jelent, az alum az alumínium egyik formája, ezért ugyanazt a lehetséges problémát hordozza, mely kapcsolódik az Alzheimer-kórhoz.


Meglehetősen magas a kálium-alum toxicitása. Ismert olyan eset, melyben csupán 30 gramm alum okozta emberek halálát... nagyon piciny darab. Összehasonlításként az átlagos deókő 100 gramm, így ha egy nagyobb darab letörik, és lenyelné, halált okozhat, különösen gyereknél.

És az izzadásgátlók dezodorok? Különböző izzadásgátlók különböző módon működnek. Sok tanulmány kimutatta, hogy az izzadásgátlók összetevői nem egészségek, mivel elzárják a természetes izzadás útját, ami azzal is jár, hogy nem tudnak eltávozni a mérgek. Idővel az alumínium összetevők felgyűlnek az agyban, melyek elképzelhető, hogy az Alzheimer-kór kialakulásához is vezetnek.

Míg az izzadásgátlók mellékhatása ilyen kellemetlenséggel jár, a dezodorok egyszerűen a baktériumokat pusztítják és illatosítják a hónaljat. Emiatt sok ember azt hiszi, hogy a dezodorok használata jóval egészségesebb választás.

Amikor átvált izzadásgátlóról dezodorra, a mirigyek és pórusok elzáródása fokozatosan megszűnik, kinyílnak és megfelelően működnek. Ebben az átmeneti időszakban a mérgek és egyéb felgyűlt folyadékok eltávoznak a szervezetből és ezért érzi a szagok erősödését.

Nem tudják, hogy milyen változások történnek ilyenkor a testükben, és a kellemetlen szagok miatt azonnal visszatérnek az eddig megbízhatónak tartott izzadásgátlókhoz. Igen fontos az izzadásgátlók elkerülése, ezért néhány szabály a váltáshoz.

1. Tesztelje az új deót legalább 1 hétig, mielőtt úgy dönt, hogy ezt fogja használni.

2. Méregtelenítse a hónalját! Izzadásgátló használata esetén elég sok felhalmozódott "anyag" van a hónalján - elhalt sejtek, kémiai anyagok. Fürdés vagy zuhanyozás előtt dörzsölje szárazon a hónalját, hogy fellazítsa a felgyűlt anyagokat és növelje a vérkeringést. Fürdés közben finoman dörzsölje meg szivaccsal vagy bőrhámlasztóval a hónalját. Ne használjon antibaktériális szappant vagy egyéb tisztítószert, csak igazi natúr szappant.

3. Izzadjon. Mozogjon, szaunázzon. Vegyen forró fürdőt, zuhanyozzon.
Izzadni fog, újra helyesen működnek az izzadtságmirigyei. Erős hónaljizzadást fog tapasztalni. Ez azért történik, mert a hónalj izzadtságmirigyei különböznek a test más felületén levőktől. A csak víz és só helyett, ezek a mirigyek aminosavakat is kiválasztanak. A mirigyek eddig nem voltak képesek az aminosavak eltávolítására, ezért nyálkás verítéket is érezni fog.

4. Legyen hidratált. Az izzadás kicseréli a testnedveket!

5. Viseljen természetes rostot, gyapjúból, bambuszból és kenderből készült ruházatot, segítik az izzadtság eltávozását. A szintetikus rostok, mint az acetát és poliészter akadályozzák az izzadást, meleg és nedves helyet biztosítanak a baktériumok létrejöttéhez. A szintetikus rostok visszatartják az izzadást az anyagban, ezért a baktériumok magán a felsőruházaton kezdenek növekedni.

6. Korlátozza a vörös hús fogyasztását. Nagyon sokan állítják, hogy a vörös húsok fogyasztása növeli a testszagot.

100% természetes összetevőt tartalmazó, szív alakú deókő >>>

Most már készen áll a váltásra. Ha a kiválasztott új dezodora flakonján gyönyörű virágok vannak, és a címke azt állítja "natural", ettől még nem azt jelenti, hogy teljesen tiszta. Még "natural" feliratú bolti dezodorokban is kérdéses kémiai anyagok találhatók.

Kerülendő összetevők
Propylene Glycol elősegíti a felszívódást, valójában lebontja bőre természetes védőrétegét, bejut a vérkeringésébe, és viszi magával a kémiai anyagokat..

Aloe Vera vagy víz míg magában a víz és az aloe vera veszélytelen összetevők, jelenlétük azt jelenti, hogy valamilyen szintetikus tartósító is jelen van, mely védelmet nyújt a megromlás ellen.

Fragrance (illatanyagok) phalátokat tartalmaz, melyekről bizonyított, hogy károsítják a hormonokat, különösen a női ösztrogén hormonok működésére hatnak (férfiakban, nőkben és gyermekekben). A Tetrasodium, EDTA nátrium cianidból (mérgező só) és formaldemidből (rákkeltő) kerül előállításra.

Szintetikus szinezők , így az FD&C Yellow (sárga) és  D&C Green (zöld), melyek kátrányból készülnek, bőrirritáló, hormonromboló és formaldehid donor tulajdonságúak.

Diazolidinyl, Urea bőr és immunrendszer mérgező, és az ismeretek alapján - néhány tanulmány szerint - daganatot okoz. Általában állati vizeletből vonják ki.

Triethanolamine (TEA)  etilénoxidból készül, amely ismert daganatkeltő.

Parabének (methyl, ethyl, propyl, iso, stb.): bőrirritációt és allergiát okozhatnak, és nagyszámú tanulmány alapján károsítják a hormonokat.

Quaternium-15 tartósító , formaldehidet tartalmazhat, mely ismert daganatkeltő.

Bronopol lebomlásakor rákkeltő formaldehid és nitrosamin képződik az FDA szerint.

Octoxynol és Nonoxynol károsítja a hormonokat, különösen gyermekek és terhes nők kerüljék használatát.

Triclosan az ismeretek szerint májkárosodást okoz és rombolja a hormonokat.

Ceteareth-20 (vagy 12) sűrítőként használják, etilénoxiddal és dioxánnal szennyezett lehet, mindkettő rákkeltő. Idegméreg is, bőrirritáló és a kozmetikai összetevőket figyelő rendszer szerint az összetevő nem biztonságos a sérült bőrön használva.

Mit használjon?
Ön dönti el. Mindenképpen helyezze előnybe a természetes deókövet és felejtse el az izzadásgátlókat.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés