A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Depresszió és kezelése

Depresszió és kezelése

A kémiai antidepresszánsokat úgy osztogatják, mint az édességet.  Ugyanakkor a növényi "nevettető füvek" használata lassan illegális lesz. Évente 40.000 ember halálát okozza az USA-ban, és az egész világon járványszerűen terjed.

Valójában mi okozza a depressziót?

Nézzünk egy egyszerű hasonlatot. Ha benzin vagy gázolaj helyett szirupot tölt autójába, az nem fog elindulni. Miért lenne más a szervezetünk, ha nem az optimális üzemanyaggal töltjük?

A kalóriák legáltalánosabb forrása a fruktóz. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy élelmiszerekre költött pénzünk 90%-án feldolgozott ételeket vásárolunk, ez olyan, mint ha receptet váltanánk a mentális és fizikai betegségekre. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak mérgekkel, mint glutamát, aszpartám, mesterséges színezők, és kísérőik a BPA, ftalátok, alumínium és fluorid. Mérgezőek.

Ismert, hogy számos adalékanyag, tartósító és színező viselkedési változásokat okozhat, ezért ezeket el kell kerülni. A depresszió kezelésére adott válasz, kerülni és jelentősen csökkenteni kell a cukor, különösen a fruktóz bevitelét, a feldolgozott gabonákat, mivel azok túlzott mértékű inzulin kibocsátást okoznak, melynek hatására alaposan lecsökken a vércukorszint.

Hypoglykémia hatására az agyban olyan szintű glutamát választódik ki, mely nyugtalanságot, félelmet, idegességet, depressziót, pánikrohamot és megnövekedett öngyilkossági kockázatot okozhat.

30 évvel ezelőtt jelent meg William Dufty könyve, mely nagy részletességgel foglalkozik a témával. Központi része a cukor, az extrém egészségkárosító. Azt javasolja a mentális betegségben szenvedőknek, hogy száműzzék a cukrot táplálkozásukból. Magában is hatásos gyógyuláshoz vezethet. A cukorfogyasztás radikális, napi 25 gramm alá történő csökkentése, különösen a fruktózé, az egyike a kémiai egyensúlyvesztés miatti leghatásosabb beavatkozásnak. Napi 25 grammnál több fruktóz fogyasztása az agy biokémiáját rossz irányba tereli.

Ön is zsírfejű? A zsír az egyik fő játékos az agy egészségében.

Még ha megfelelően is étkezik, a tápanyaghiány könnyen depresszióhoz vezethet. Az egyik legáltalánosabb hiány a magas minőségű omega-3 zsír.  Nagyon sok ember nem tudja, hogy agya 60%-ban zsír, de nem akármilyen. DHA, amely állati eredetű omega-3 zsír.
A másik fontos hiány a testmozgás. Hegynyi tudományos kutatási eredményben olvasható, hogy a mozgás a leghatásosabb a depresszió kezelésében. A gyógyszerekkel ellentétben jelentősen hatásosabb, mint a placebo, ha megfelelő módon végzi.

Az alvás is kritikus szempont.
Hiába a legjobb táplálkozás és mozgási program, hogy ha nem alszik jól és eleget. Depresszióssá válik. Az alvás és depresszió olyan módon kapcsolódnak, hogy az alvási betegség a tünet komplex meghatározásában is szerepel.

Az enyhe és közepes depresszió gyökere az érzelmi trauma. Annyira fontos, hogy ha a depressziót, mint betegséget nézi, azt gondolja, gyógyszer szükséges a gyógyuláshoz. Valójában először azt kell tennie, ami az egyensúlyt visszatéríti az életébe, mely a fő kulcs a negatív érzelmek kezelésében.

Vitaminhiány és depresszió

Két fontos vitaminhiány járul hozzá a depresszióhoz. Az egyik a B-12, mely négy emberből egyet érint. A másik a D-vitamin. Egy tanulmányban olvasható, hogy a legalacsonyabb D-vitamin szintű embereknél 11-szer nagyobb a depresszió esélye, a normál szinttel rendelkezőkéhez képest. A D-vitamin "beszerzésének" legjobb módja a napfény, és nem a tabletták nyelése.

Hogyan engedélyezték az antidepresszánsokat?

Tudja, hogyan fogadja el az FDA a gyógyszereket? A gyógyszercégeknek nem túl sok tanulmányt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy bizonyítsák egy gyógyszer működését. És ez megfelelő?
Szinte senki nem tudja - rajtuk kívül - hogy egy gyógyszercég elvégezhet 1000 tanulmányt, melyek azt mutatják, hogy a gyógyszer hatástalan, azonban a statisztikai agyrémek alapján, ha két tanulmány pozitív, ez már elegendő az engedélyezéshez!
A gyógyszercégek fizetik a tanulmányokat, ami komoly érdekellentétet okoz.

Miért tűnik úgy, hogy a gyógyszerek működnek?

Ezek a gyógyszerterápiák soha nem gyógyítottak meg senkit. Megváltoztatják az agy neurokémiai egyensúlyát, ezért lehet azt érezni, hogy hatásosak.

Akkor hogyan magyarázható, hogy a gyógyulás jelei sokuknál látható? A gyógyszerek nem placebók, hanem erőteljes szerek, melyeknek egyértelmű hatása van a viselkedésre. Nem kérdéses, hogy hatással lehetnek arra, ahogyan az emberek éreznek. Az nem jelenti, hogy a problémát is megoldják, és kezelik a állapotot megalapozó tünetet.

A pszichiátria történetét olvasva néhány érdekes esetet láthatunk. Sigmund Freud jelentős szerepet játszott a kokain piacának létrehozásában. Ragyogó cikkeket írt, hogy a kokain az egyetlen, mely mindenféle betegségre jó, és nem okoz függőséget.

Senki nem publikálta a fő érdekkonfliktust két nagy gyógyszergyártóval. A Merck és Park Davis, mindkettő jelentős összeget fizetett a kokain kivonat ajánlásáért. Freud erősen hozzájárult, hogy Európában körülbelül 100 éve kokainjárvány alakult ki.

Másik boldogságtablettát kellett találni. Az amphetamin lett az utód, azonban úgy találták, hogy nagyon mérgező és függőséget okoz.  Néhány év tagadást követően, amikor a pszichiáterek és gyógyszercégek már nem tudták szőnyeg alá söpörni a gyógyszerek veszélyeit, lemondtak róluk, hogy a következő csodagyógyszer megjelenhessen.

Melyek a legnépszerűbb antidepresszánsok?

A gyógyszeripar nagy léptekkel halad. Régebben a legtöbb gyógyszernek komoly melléktünetei voltak.
A Prozac® 1977-ben jelent meg, teljesen új terápiát nyújtott a szelektív szerotonin újrafelszívódást gátló anyagok (SSRIs) területén.

A legnépszerűbb gyógyszerek ebben az osztályban:

Prozac® (fluoxetine)
Celexa® (citalopram)
Zoloft® (sertraline)
Paxil® (paroxetine)
Lexapro® (escitalopram)

Az SSRI működésével akadályozza a neurotranszmitter szerotonin újrafelszívódását. Így több szerotoninhoz jut az agy, melyről úgy gondolják, hogy javítja a kedvet.

Más, általánosan használt antidepresszánsok a szerotonin és norepinephrin újrafelszívódást gátlók (SNRIs), melyek két neurotranszmitter felszívódását gátolják: Cymbalta® és Wellbutrin® is népszerű, utóbbi a dopamin neurotranszmitterre van hatással.


Újabb gyógyszerek depresszió ellen

Új gyógyszer a depresszió kezelésében az Abilify® (aripiprazole). Bipoláris betegséget, skizófréniát, autizmust kezel, de a depresszióra nagyon gyengén hat! Tökéletes példája annak, hogyan lehet többszörös gyógyszerezést elérni, a klinikailag indokoltnál több felírt gyógyszerrel.
A helyzet különösen az időseknél aggasztó, akik a fiataloknál több gyógyszert szednek. Bár az utóbbi időben egyre fiatalabb korban, néha már 3 éves gyereknek is növekvő számban írnak fel 4 vagy 5 fajta gyógyszert!
A probléma kiemelkedő, mivel ha sok gyógyszer keveredik, megnő a veszélyes mellékhatások esélye.  

Az Abilify, példaként, 75 különböző mellékhatással bír, beleértve:
• Alacsony vagy magas pajzsmirigyszint
• Emésztőrendszeri reflux (GERD)
• Irritable bowel syndrome (IBS)
• Epekő és vesekő
• Gombás fertőzések
• Arthritis
• Carpal tunnel szindróma
• Impotencia

Miért nem működnek az antidepresszánsok?

Nagyon sokrétű oka van, miért nem működik a legtöbb embernél, akik azt gondolják, vagy azt akarják, hogy működjön.

1. A krónikus stressz nem ugyanazt a molekuláris változást okozza, mint a depresszió, azonban a legtöbb antidepresszáns azon a feltételezésen alapul, hogy a stressz okozza a depressziót. A feltételezés hibás, amely azt is jelenti, hogy a gyógyszerek gyakorlatilag értéktelenek.

2. Az agyban levő neurotranszmitterek nem hoznak létre depressziós tüneteket, ahogyan ezt sokáig gondolták. Helyette, a biokémiai események vezetnek depresszióhoz, melyek a neuronok fejlődésekor és működésekor jelennek meg. Azt is jelenti, hogy az antidepresszáns a depresszió hatására összpontosít, és teljesen figyelmen kívül hagyja az okot.

Az eredményeket 2009-ben mutatták be a Neuroscience konferencián, Chicagóban.
"Az antidepresszánsokat szedő emberek több, mint fele soha nem gyógyul meg. Miért?
Mert a depresszió okát leegyszerűsítik, a gyógyszert rossz cél kezelésére tervezték.

A hosszútávú depresszió laboratóriumi tanulmányait kutató Eva Redei....
Egyik fő oka a stresszes életesemények. A másik a neurotranszmitterek egyensúlyvesztése, mely az agyban depressziós tüneteket hoz létre.

Mindkét eredmény jelentős, mert a gyógyszerek fejlesztésének alapja a depresszió kezelése.


Az antidepresszánsok hatástalanságának gyakran az a másik oka, hogy a neurotranszmittereket célozzák, melyek oka a depresszió magyarázata szerint a csökkenő számú neurotranszmitter szerotonin, norepinephrine és dopamin. De ez hibás, mondta Redei. "A gyógyszerezésnek a hatásra kell koncentrálni és nem az okra" mondta. "Ezért tart olyan sokáig, hogy működjenek, és amiért nagyon sok embernél hatástalanok".

Jól dokumentált mellékhatások

Az antidepresszáns agyra, májra, emésztőrendszerre és más rendszerekre való hatását még nem teljesen értik, de már ismerik számos mellékhatását. A szokványos hányinger, szájszárazság, libidó elvesztése és más súlyos mellékhatáson kívüli lista:

Öngyilkossági gondolatok és érzés, veszélyes viselkedés
Cukorbetegség.
Immunrendszeri problémák
Szülési rendellenességek
Törő csontok
Stroke
Szívbetegség és rejtett szívhalál
Elhalálozás
Az összesített listában 32%-kal magasabb az antidepresszánst szedő nőknél.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés