A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Az echinacea csökkenti a légutak visszatérő fertőzését

Az echinacea csökkenti a légutak visszatérő fertőzését

Az echinacea stimulálja a fertőzések esetén működésbe lépő sejtek teljes aktivitását. Az antibiotikumok közvetlenül a baktériumokat támadják. Az echicacea jóval hatékonyabbá teszi az immunsejtek baktériumokat, vírusokat és abnormális sejteket támadó hatását.

Az echinacea csökkenti a légutak visszatérő fertőzését

Megnövekszik az immunsejtek száma, így az anti-tumor sejteké is, biztosítja a T-sejtek aktiválódását, a sebek gyógyulásához szükséges új szövetek növekedését, csökkenti az arthritist és a gyulladásos bőrbetegségeket.

Az echinacea leginkább bizonyított hatása a fagociták stimulálása, 20-40%-kal növeli számukat. Az echinacea hatására az interferon termelődés növekszik, és fokozódnak az immunrendszer más fontos válaszai a daganatokra.

Az echinacea gátolja a baktériumok által kiválasztott hyaluronide enzim aktivitását, hogy azok ne tudják elérni az egészséges sejteket. A korai 1950-es években a kutatók számára már ismert volt, hogy az echinacea az enzim hatását teljes mértékben ellensúlyozta a fertőzések megakadályozásában a sebek kezelésekor.

Az echinacea vírusok és baktériumok ellen rendszerint belsőleg használt, de ma egyre többször alkalmazzák külső sebek kezelésére. Elpusztítja az élesztőgombákat, lassítja a baktériumok növekedését, segítve az új szöveteket növekedését. Gyulladások esetén is hasznos, emiatt a sebek kezelésében használják.

Az egyszerű légúti fertőzések közé tartoznak az orr-, arc- és homloküregi fertőzések, és az általános megfázás. Az esetek 80%-ban a fertőzések önkorlátozóak. Kb. 20%-ban komplikációkat okoznak: bronchitis, tüdőgyulladás, tonsillitis, conjunctivitis, otitis, pharyngitis vagy baktériális sinusitis tünetei. A kívánt cél a légutak fertőzés elleni védelme, ehhez gyakori kézmosás, egészséges táplálkozás, friss levegő, rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése mellett az echinacea értékes hatása is ajánlott.

Az echinacea a légúti fertőzések megelőzésére és kezelésére használják. Az előzőekben publikált kutatások azt mutatták, hogy az echinacea gyulladásgátló, vírusellenes és és immunmodulátor hatásokkal rendelkezik.

2015-ben áttekintettek és újraértékeltek a légutak visszatérő fertőzéséről és a fertőzések által okozott komplikációkról számos kutatásban leirt tapasztalatokat az echinacea hatásosságáról, hogy lássák, a 2-4 hónapon keresztüli echinacea használattal megelőzhető-e a fertőzések visszatérése.

101 klinikai tesztből 89 nem felelt meg az előirt követelményeknek. A maradék 12-ből 6 a teszt anyaga vagy methológia miatt volt figyelembe vehető. 2 tanulmányban az echinacea kezelés relativ kockázata 0,663 és 0,734 (a relativ kockázat < 1 azt jelenti, hogy a fertőzés kevésbé valószínű az ecinacea fogyasztóknál, mint placebo esetén). 4 tanulmányban legalább 1 esetben visszatért a fertőzés, így relatív kockázata szintén < 1.
A legnagyobb tanulmányban nem csak csökkentek a fertőzések, de jóval alacsonyabb volt az orrüregben megjelenő vírusos fertőzés. A statisztika nyelvén a vírusos újrafertőzés kockázata 58%-kal csökkent. A nagyobb kockázatú csoportoknál (stressz, kevés alvás, aktív dohányzás), az előny még ennél is nagyobb. 3 tanulmány azt is bemutatta, hogy statisztikailag jelentősen csökkent a kockázata a conjunctivitis, otitis media, tonsillitis és sinusitis megjelenésének és tüdőgyulladás csökkenése 64.9%-os echinacea fogyasztóknál. További fontos adat, hogy 3 tanulmány szerint csökkenthető volt az antibiotikumok használata az echinacea fogyasztóknál a sztenderd kezelések és kontroll csoportok adataihoz képest.

Összesítve, a kutatási eredmények bemutatták, hogy az echinacea termékek jelentősen csökkentették a visszatérő légúti fertőzések kockázatát egészséges személyeknél, és kockázattal rendelkezőknél.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés