A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Egy hentes levele - miért ehetetlen a téliszalámi

Egy hentes levele - miért ehetetlen a téliszalámi

A multikat szeressük? Hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. " Megveszem mer óccsó", vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízzá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó, aki elsőre mindent megvesz, mert "ócsó".

Olvasónktól érkezett: a hentes levele

A többi, maximum 20% húst tartalmazó SZEMÉT!

"Előnyben részesítem a magyar termékeket még ha drágább is, mert azért tartunk ott ahol tartunk, mert szinte korlátok nélkül áramlik be a külföldi szemét. Igazából nem kellene ide hatalmas forradalom, csak mondjuk minden nagyobb településen egy piac, ahol a környékbeli termelők eladhatják a tejet, zöldséget stb és mehetne a tekkó a sunyiba. Ha belegondolsz régen nem volt divat a fél világon átszállítgatni mindent, ezt a luxust nem sokáig engedhetjük meg magunknak. A környéken termelt élelmiszer frissebb és a bevétel helyben marad.
Amúgy meg elég sokat járkálok a munkámból (ipari tisztítás) kifolyólag különféle ipari üzemekben, nem akarom elmesélni, hogy milyen egy virslitöltő gép belseje például amikor 1-2 év után kinyitják a burkolatot... nem eszek virslit azóta, egyáltalán, semmilyet...."
Egy hentes levele.
Amit ír, az szintiszta igazság, csak eltitkolják előlünk.

Az egyik szemem sír, a másik nevet.

1984 óta vagyok hentes, sok mindent láttam és sok helyen dolgoztam. Nem azért dolgoztam sok helyen, mert rossz hentes vagyok, csak az ott tapasztalt dolgokat nem tudtam összeegyeztetni a lelkemmel.

Na, nem azért, mert én 45kg-os Barbi baba vagyok, ellenkezőleg! 150kg-os, paraszt gyerek, akinek helyén van a szíve, meg mindene. De ez nem a saját reklámomról akar szólni, inkább arról, amit már régóta el akarok mondani, de fogalmam sincs, kit érdekel és mi a búbánat az értelme.

Még bevezetőként csak annyit, hogy 10 éve nem vagyok a szakmámban. Ja, a lelkiismeretem miatt.

Tettem ugyan még kísérletet 2007-ben az Interspárban és a Darnózseli húsipari cégnél. Erről később!
10 évvel ezelőtt 3 féle adalékanyag létezett. A soluprat, tejpor, szójafehérje. Már ez elég volt nekem, hogy abbahagyjam.
A régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász (meg minden) húsból van. Ezzel nem érdemes vitázni!

A soluprat egy igen érdekes kémiai anyag. Az a tulajdonsága, hogy súlyának min. 10x-es víz mennyiséget képes megkötni, sőt főzés, sütés, füstölés hatására sem engedi ki magából. Miért kell ez az anyag?  Hús helyett.

Biztos tapasztaltál már olyat, hogy egy-egy felvágott után, "megiszod a londoni ködöt is". Az anyag a beleidben is működik, tehát még ott is veszi fel a folyadékot! Régebben a parizerbe és olcsóbb hentesárukba tettek, de ma már mindenbe!

Tejpor az egy jó anyag, de mit keres a szakmámban? Ez az anyag is húst helyettesít, mégpedig ezzel állítják be a fehérjetartalmat, a receptúra szerinti mértékre.
A szójafehérje is húspótló, a magasabb áru termékekbe teszik, szintén a fehérjetartalom miatt.

Tehát ha te veszel egy 2.500Ft/kg áron szalámit, akkor igazából egy kb. 500Ft-os anyagot majszolsz jóízűen.

Van még egy "kedvenc" anyagom, az emulgálószer. Ó ez nagyon remek! Egyik fő funkciója a zsír megkötése, oly módon, hogy ne legyen látható! Tehát minél több zsír van benne, annál több az emulgálószer benne! Ezt a szájpadlásodon érezheted legelőbb amikor "fent ragad" a falat.

Az elmúlt 10 év alatt  az adalékanyagok arzenálja alakult ki. Nem hiszed? {www.adalekanyag.lap.hu}
Lassan nincs szükség a szakmámra!

A másik kedvenc, de ide tartozó témakör: műbelek. A műbél színe, állaga alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlót. Pl.: egy jó barna színű virsliről azt gondoljuk, milyen jól meg van füstölve. Ja. Míg le nem húzod a celofánt.

Emberek! A húsipari termékek húsból, némi zsiradékból, valódi fűszerekből állnak, amit a végén füstőlnek és/vagy főznek!

Mi a megoldás? Háznál vásárolni vagy kicsi hentesnél falun.

A multikat kerüljük, úgyis  hülye biorobotnak és kísérleti nyúlnak néznek, akiken ki lehet próbálni a MEGA PRIMITÍV reklámjaikat. " Megveszem mer ócsó" " vegyé, vásárolj, egyé, fogyassz, hízá, legyél ökör, használhatatlan fogyasztó aki elsőre mindent megvesz, mert "ócsó"

A húson kívül vettek már Tesco fánkot, Fornetti gagyit, vagy Spar kenyeret?
Egyik nagyobb szemét, mint a másik. A mai kenyerek 1 nap után szétesnek, szeletelhetlenek, 2-3 nap után penészfoltosak. A Tesco fánk a vásárlást követő 2-3 órával egy gumimassza. Fél nap után 1 liter víz kell hozzá, olyan száraz.
A Fornetti, mely sztárocska Magyarországon, műízesített szemét, tele adalékokkal.
Valahol olvastam, hogy a barackos Fornetti életében nem látott barackot.

Nem messze tőlünk egy fiatal roma lány munkanélküliség helyett pékséget nyitott.
Feleségem azt mondta, hogy évek óta nem kapott olyan finom, ízletes, több napig eltartható kenyeret, magos péksüteményeket, mint abban a pékségben.
A Sparnak nevezett multi tönkretette. Ma már szerencsejáték termékek (dohánybolt) boltja.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés