A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Egyetlen tipusú koleszterin létezik

Schramm Tamás
2015. 08. 19. 13:54:25
Egyetlen tipusú koleszterin létezik

Minden ember koleszterin értéke eltérő, de semmilyen hatása nincs az egészségre. A koleszterin mérése során nem a koleszterint mérik, hanem a lipoproteineket. Különböző tipusú koleszterinről hallunk, ami képtelenség. Egyetlen koleszterin molekula létezik, egyetlen tipusú koleszterin van.

Mi indította el az ostoba koleszterin hadjáratot?

Ténylegesen hány fajta koleszterin létezik? Minél hosszabb ideig próbálják belénk nevelni a koleszterin, mint méreg mítoszt, annál több típusát véljük megtalálni. HDL, LDL, VLDL. És azok az idegesítő trigliceridek: azok is a koleszterin bizonyos típusai?

Egyikük sem koleszterin és csak egyetlen típusú koleszterin létezik! 
A HDL, LDL és VLDL nem koleszterin. A koleszterin nem zsír.

A fenti képtelenség dobálták Önhöz is, annak érdekében, hogy félelmet keltsenek a magas koleszterin szint miatt.  Nos, ha nem a helyes típusú koleszterinről van szó, vagy bármilyen, az orvosok között keringő legújabb hóbortról, a koleszterin félelem tiszta és képtelenség.
Előre megtervezték a kavarodást, mellyel Önt és orvosát is kibillentették az egyensúlyból, és félrevezették annak érdekében, hogy magáévá tegye a valóságot, és megvásárolja a mérgeket, melyektől bármikor meghalhat.

Egyetlen típusú koleszterin

koleszterin molekulaA koleszterin 27 szén, 45 hidrogén atomot és egy oxigén-hidrogén párt tartalmaz.
Így 27 szén, 46 hidrogén és 1 db magányos oxigén atomból áll.

A koleszterin molekula 4 szénhidrogén kör alakzatot foglal magába, ahogyan a satírozott terület mutatja.  A körök helyezik a koleszterint a szteroid hormon családba. Minden más szteroid hormon, beleértve a tesztoszteron és ösztrogén is koleszterinből áll. A hidroxyl csoportot a HO jelzi a diagramm alján. A hidroxyl csoport bármelyik molekulája alkoholként definiálható. Az alkohol vízben oldódik.

A koleszterin uszálya a szén és hidrogén atomokkal a körökön kívül terjeszkedik. Az uszály és kör is apolár, amely azt jelenti, hogy oldódnak olajban, de nem oldódnak vízben. Ez a koleszterin molekula.

Másfajta koleszterin molekula nem létezik. Bármerre is keresi, nem talál más koleszterin molekula modellt.

A zűrzavar

Honnan jött az elképzelés, hogy több, különböző koleszterin létezik?
Ha visszaemlékszik a koleszterin három részből áll. A három közül kettő nem képes vízben oldódni. Ezáltal a koleszterin nem képes a vérben feloldódni. Szállító közeget igényel, mely elviszi a szervezet különböző helyeire. A hordozóanyag neve lipoprotein. 
Ez hozta a gondolatot, melyből kialakult a különféle tipusú koleszterin. Különböző típusú lipoproteinek léteznek. Mindegyik koleszterint szállít, azonban nem a koleszterin részei.

A koleszterin mitosz története

Az események és tanulmányok fonala vezetett ahhoz a mitoszhoz, hogy a koleszterin veszélyes. Már 1889-ben elkezdődött. Két orvos jelezte egy 11 éves fiúról, aki hirtelen meghalt, hogy  koleszterin túltermelés okozta halálát, és vezetett ahhoz az elképzeléshez, hogy a koleszterin rossz.

Kísérletek sorozatát végezték laboratóriumi állatokkal. Koleszterinnel táplálták őket, hogy bemutathassák az atherosclerosis kialakulását. Természetesen a nyulak, kecskék, majmok és más húsevő állatok soha nem így táplálkoznak, az az információk túlnyomó részét figyelmen kívül hagyták.

1955-ben Ancel Keys már megbizonyosodott, hogy a táplálkozásban levő zsír a koleszterin szintjének kulcsa. Epidemiológia tanulmányok során kimutatták, hogy a magas zsír bevitele közvetlenül szívinfarktushoz vezet. Óriási csalás történt. A 22 országból gyűjtött adatok közül a nagyszámban kétséges megállapítások miatt 7 ország eredményeiből állították össze az adatokat. Így a kimagozott számsorokból azt az eredményt kapták, melyet akartak.  
Az 1955-ös kutatási eredményen alapul mai napig az informálás.

A modern orvoslás befogadta a „koleszterin, mint gazember” elméletet. A kérdés az, hogy miért? Miért volt olyan fontos a hamis tudományos eredmények befogadása? Bármely ipar, így a modern gyógyítás is termékeket akar eladni, amely azt jelenti, hogy rá kell venni az embereket az orvosok látogatására és el kell adni a gyógyszereket. A koleszterin gazemberként kezelése következtében az emberek folyamatos áradata pácienssé válik, és kapja a gyógyszereket megelőzési célzattal. Elsősorban sztatinokat, de másokat is.

A tudományos malmok hamis munkája eredményeként hamisabbnál hamisabb tanulmányok látnak napvilágot, melyekkel azt sulykolják, hogy a koleszterin infarktust okoz. Erőfeszítéseik során elkezdtek különféle koleszterin típusokat felfedezni.

Lipoproteinek

Ha visszaemlékszik, a koleszterin nem oldódik vízben. Vérben szállításához hordozóanyag szükséges. A feladatot lipoproteinek végzik, melyek neve a zsír (lipo-) and protein összetevőkből áll. Amint kiderült, különböző fajtájú lipoproteinek léteznek. Így, amikor különböző koleszterin típusokról hall, valójában különféle lipoproteinekre hivatkoznak, mivel azok szállítják a sejtekhez a koleszterint és a zsírt is. A lipoprotein zsír és koleszterin kapcsolata vezetett ahhoz az elképzeléshez, hogy a koleszterin zsír, de ez nem igaz.

lipoproteinekKülönböző típusú lipoprotein létezik, de több annál, melyről általában beszélnek
Hallotta-e már bármikor a chylomicron kifejezést? A legnagyobb fajta lipoprotein, de soha nem hallunk róla, mert nem tudják, hogyan kell mérni a vérteszt során. Ez már valamit elmond a teljes koleszterin mítoszról. Csak arról kapunk tájékoztatást, amely mérhető. Ha nem mérhető, semmilyen módon nem tudják meghatározni, hogy kell-e gyógyszer növelésükre vagy csökkentésükre.

Nagyon ritkán hallunk a VLDL-ről (nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein). Azért, mert még senki nem tudta kibogozni, hogyan mérjék. Értéke becsült adat, a trigliceridek arányával hasonlítják.

A VLDL-ek triglicerid formában szállítja a zsírokat a sejtekhez. Koleszterint is szállítanak, de azokat nem bocsátják ki.  Amikor a VLDL-ek  kibocsátják a zsír nagyobb részét,  nevük IDL-re (közepes sűrűségű lipoprotein) változik. Az IDL bocsátja ki a zsírt a sejtekbe és LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) keletkezik belőle.

Az LDL jelenti a rossz koleszterint. Vannak jelzések, hogy miután az LDL szétosztotta a koleszterint, elég kicsivé válik ahhoz, hogy beássa magát az artéria belső burkába és oxidálja. Eredményeként gyulladás keletkezik, mely károsíthatja az érfalat. Függetlenül attól, hogy igaz vagy sem, teljesen egyértelmű, hogy a koleszterin nem játszik szerepet.

A HDL (nagysűrűségű lipoprotein) neve gyakran jó koleszterin. Számos funkciója van, ezek közül az egyik a koleszterin szállítása. Nem a sejtekhez, hanem visszafelé, a májba. A máj dönt az újrahasznosításról vagy eltávolításról. A máj szabályozza, hogy mennyi koleszterin legyen a szervezetben, nem a lipoproteinek.

A HDL funkciója az antioxidáns enzimek szállítása is. Ez megmagyarázhatja, hogy azért is tekintik jónak, mert képes lehet segíteni az LDL oxidációja utáni veszélyek semlegesítését.

A koleszterin barát, nem ellenség

A koleszterint évtized óta démonizálják, mégis egyre több szívinfarktust látunk. Az elképzeléssel valami baj lehet.  Sajnos a pénzügyi érdekek nem teszik lehetővé az igazság napvilágra kerülését. Egyszerűen túl sok pénzt öntenek a hibás feltételezésbe.
Bármit is állítanak, egy és csak egyetlen tipusú koleszterin létezik.

Az egyetlen tipusú koleszterin kritikusan fontos a túléléshez. A D3 vitamin előállításához szükséges, mely az agyi és idegei funkciókhoz nélkülözhetetlen. Koleszterin nélkül nem jön létre a memóriánk, ezért nem is csoda, hogy a sztatinok, mely gátolják a koleszterin képződését, károsíthatják az emlékezést. Koleszterin szükséges a corticoszteroidek, tesztoszteron és ösztrogén képződéséhez.

Ne feledje, hogy soha nem a koleszterint mérik a vértesztek során, hanem a lipoproteineket.
A lipoprotein nem koleszterin!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés