A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

EGYRE JOBBAN MEGVISEL A STRESSZ? 5 MÓDSZER, AMI SEGÍTHET!

 

Minden bizonytalan, leküzdhetetlennek tűnnek a problémák? Szorítanak a határidők? Nem csoda, ha “stresszes” lettél! A stressz adaptáció - alkalmazkodás -, a szervezet intenzív ingerekre adott válasza.  

A stresszorokkal, - azaz a stresszt életre hívó ingerekkel való találkozáskor -  a szervezeted tipikus állapottal reagál, hogy felkészítse magát a fokozott aktivitásra. Megteremti a “harcolj vagy menekülj” elvét, mert ez az alkalmazkodás szükséges ahhoz, hogy fejlődhess testileg-lelkileg. Cselekvésre sarkall, energiát ad, segít az életveszélyes helyzetekben. 

A tartós stressz miatt azonban a szervezeted alkalmazkodóképessége kimerül: kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Fejfájás, derékfájdalom, állandó fáradtság, szorongás, emésztési zavarok stb. Idővel pszichoszomatikus megbetegedések is létrejöhetnek: gyomor-, bélfekély, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint, szív-, és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, immungyengeség. Ne hagyd, hogy ez bekövetkezzen!

 

 

Tedd a stresszt a barátoddá! Hogyan?

 

1. Teremtsd meg az egyensúlyt a munkád és a magánéleted között - jusson időd a családodra, szabadidős tevékenységekre, önmagadra. Már a munkából hazafelé “kapcsolj át” otthoni üzemmódba. Ne feledkezz meg az “énidőről” sem, amikor kizárólag csak magadra figyelsz. Ennek célja a relaxáció, az elmélyülés, az önmagadhoz való kapcsolódás. Jógázz, meditálj, hallgass zenét, sétálj!

2. Légy aktív, sportolj rendszeresen! - a mozgás az egyik legjobb eszköz arra, hogy karban tartsd a fizikai és a mentális egészségedet. 

3. Szabályozd a stresszre adott érzelmi reakció intenzitását! Próbáld meg kívülállóként nézni a helyzetet, és a gondokra kilátástalan probléma helyett megoldható kihívásként tekinteni.

4. Gazdálkodj jól az időddel! - inkább kelj korábban, rangsorold a napi teendőidet. Mindig csak egy adott feladatra koncentrálva oldd meg őket, egymás után. 

5. Táplálkozz egészségesen, hogy biztosítani tudd az optimális tápanyag-, ásványi anyag, vitamin és nyomelem-bevitelt.

+ Sokat segíthet a stressz okozta tünetek mérséklésében a magnézium rendszeres pótlása is!

Keresés