A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

A haj élettelen, egészsége a szervezet tápanyagaitól függ!

A haj élettelen, egészsége a szervezet tápanyagaitól függ!

A haj nem élő anyag! Mire elhagyja rejtett otthonát, a hajgyökért, a bőr felszíni felülete felett láthatóvá váló anyag, semmivel sem több, mint egy kemény héj.

A haj nagyjából ugyanazokból a proteinekkel töltött, elhalt sejtekből áll, mint az emberi köröm, ló pata, rinocérosz szarv, a haj kinézetének vagy textúrájának javítása felszíni termékekkel olyan, mint a halott szájának rúzzsal kenése. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kipróbálni!

A történelem folyamán a luxus hajtincseket a gazdagság, jólét, termékenység jelének tekintették. Nők és férfiak az egész világon rendkívűl széles választékú anyagot használták, hogy javítsák haját kinézetét. Döglött gyík olívaolajos kivonatát vagy forralt bikavért hasznátlak az egyiptomiak és görögök, míg a mai ember magas szintű kemikáliákat, nehezen kiejthető becenevű, mint “quaternary ammonium complex” és “polysiloxane”, minden elképzelhető fajtájú, szintetikus, natúr toxikus anyagot felhasznál a tincsekre abban a reményben, hogy elősegíti haja növekedését, fényét, vastagságát, és minden kívánatos jellemzőit.

A hajat többségében protein alkotja. Ez az oka, hogy az népszerűbb modern samponok és kondicionálók összetevői kémiailag módosított, proteinekben gazdag mag és gabona kivonatok. Ezek a kivonatok szándékoznak bejutni az élettelen hajszál felületébe, hogy segítséget és védelmet biztosítsanak a repedések feltöltésével és a mikroszkópikus hibák kijavításával. A legtöbb termék cisztein nevű aminosavat is tartalmaz. A cisztein pici rész ként tartalmaz. A kén a haj erősségének és rugalmasságának felelőse. A kvantum kémia szempontjából a kén elektromos természete miatt nagyon mágneses. Megtartja a dolgokat és nem engedi el, ugyanúgy, mint a valós, erőteljes, nehéz mágnes. Az a mikro-mágneses fogás makro szintén is keménységet ad. Ezért definiálják a cisztein szerepét a hajszál erősítőjeként (mint a csontok, ízületek és porcok esetében).

A gyártók különböző módszerekkel képesek emelni a hajápoló termékeikben a cisztein hatóerejét. Az összetevők listájában ugyan ritkán látható az amino kifejezés, általában valamilyen hidrolizált proteint tartalmaz. Legyen az búza, rozs, szója vagy más növényi termék, a hidrolizált proteinek jelentős mennyiségű keményítő aminosavat tartalmaznak, és elméletileg képesek lehetnek a hajszálra kerülni a sampon vagy kondicionáló használatakor.

A haj (köröm, bőr) fő ciszteint tartalmazó proteinje a keratin. és gyakori, hogy sampon és kondicionáló gyártók ezt is beleteszik a termékbe. GoogIe keresőben a "keratin and sampoo"  több, mint 5 millió találatot mutat, de ha bármelyik hajápolással foglalkozó üzletbe ellátogat, tucatnyi olyan sampont, kondicionálót és hajolajat talál, melyek nevében a keratin szerepel.

Hatásosak? Valószínűleg nem. Ne feledje a haj élettelen és míg keratinból áll a cisztein, nem képes állandó változást létrehozni a haj minőségében azzal, hogy ilyen tartalmú sampont vagy hajkondicionálót használ a haján. A keratin tartalmú hajápoló termékek a marketing és félretájékoztatás eszközei, mint a keratin hatásai. Legjobb esetben a keratin, mint nedvesítő, nagyon pici mértékben puhíthatja a hajat. Az is lehetséges, hogy a keratin lerakódik a hajszálban, és az átmenetileg lehetővé tesz az erősítő hatást, bár elég kicsi a valószínűsége.

A hajvágó szalonokban dolgozó stílus tanácsadók képesek hasznosítani a keratin és cisztein tartalmú termékeket hőhatással, mely néhány hétig hatásos marad. Régebben a legtöbb haj relaxáló és erősítő egyszerűen hőt és durva lúgosító anyagot, lúgot és káliumhidroxidot tartalmazott. Néhány termékben formaldehid volt. A haj erősítése nagyon agressziv művelet, mert a haj természetes cisztein kötése olyan erős, hogy csak rendkívűl agresszív kezelés hatására bomlik le.

Mint a szervezetben bármi, a haj egészsége is a lenyelt, megemésztett és vérrel odaszállított tápanyagoktól függ.  A cisztein fogyasztása a hajtincsek gondozásához sokkal fontosabb mód és jobb lehetőség, mint közvetlenül a hajon alkalmazni. A gyökérből kinőtt hajszál élettelen szövet. Az ismeretek birtokában nem mondható, hogy a fejbőrből kibújó hajszál megjelenésével semmit sem lehet tenni.  Ugyan nem élő szövet, de porózus, képes bizonyos, felületén levő anyagokat felszívni és javítani saját megjelenésén. Ha haja nem látszik egészségesnek, törékeny vagy vékony és száraz, akkor Ön valószínűleg többet foglalkozik a külsőségekkel, mint a szervezetében játszódó folyamatokkal.

Legfontosabb, a haj struktúrája a proteintől függ, különösen a ként tartalmazó proteinektől, melyek javarészt állati élelmiszerekben, tejtermékben (savó), tojásban, halban és húsokban található. Vegetáriánusok a babokban és magvakban találnak kénes proteint.  Az emésztő enzimek és a pasztörizálatlan almaecet fogyasztása protein tartalmú ételekkel segítséget nyújt az aminosavak kibocsátásához és jobban elérhetővé válik a fejbőr hajat létrehozó sejtek számára.

További olvasmányok

Garnier Fructis sampon - a címke mögött

Bio kókuszolaj és a természetes hajkondicionálás

Habzó igazság a samponokban levő szulfátokról

Neem olaj, imádni fogja, herpesz, fejtetű ellen, sampon és fogkrém összetevőjeként

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés