A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü
0

A haj élettelen, egészsége a szervezet tápanyagaitól függ!

A haj élettelen, egészsége a szervezet tápanyagaitól függ!

A haj nem élő anyag! Mire elhagyja rejtett otthonát, a hajgyökért, a bőr felszini felülete felett láthatóvá váló anyag, semmivel sem több, mint egy kemény héj.

A haj nagyjából ugyanazokból a proteinekkel töltött, elhalt sejtekből áll, mint az emberi köröm, ló pata, ricocérosz szarv, a haj kinézetének vagy textúrájának javitása felszini termékekkel olyan, mint a halott szájának rúzzsal kenése. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kipróbálni!

A történelem folyamán a luxus hajtincseket a gazdagság, jólét, termékenység jelének tekintették. Nők és férfiak az egész világon rendkivűl széles választékú anyagot hasznáták, hogy javitsák haját kinézetét. Dögött gyik olivaolajos kivonatát vagy forralt bikavért használak az egyiptomiak és görögök, mig a mai ember magas szintű kémikáliákat, nehezen kiejthető becenevű, mint “quaternaöry ammonium complex” és “polysiloxane”, minden elképzelhető fajtájú, szintetikus, natúr toxikus anyagot felhasznál a tincsekre abban a reményben, hogy elősegiti haja növekését, fényét, vastagságát, és minden kivánatos jellemzőit.

A hajat többségében protein alkotja. Ez az oka, hogy az népszerűbb modern samponok és kondicionálók összetevői kémiailag módositott, proteinekben gazdag mag és gabona kivonatok. Ezek a kivonatok szándékoznak bejutni az élettelen hajszál felületébe, hogy segitséget és védelmet biztositsanak a repedések feltöltésével és a mikroszkópikus hibák kijavitásával. A legtöbb termék cisztein nevű aminosavat is tartalmaz. A cisztein pici rész ként tartalmaz. A kén a haj erősségének és rugalmasságának felelőse. A kvantum kémia szempontjából a kén elektromos természete miatt nagyon mágneses. Megtartja a dolgokat és nem engedi el, ugyanúgy, mint a valós, erőteljes, nehéz mágnes. Az a mikro-mágneses fogás makro szintén is keménységet ad. Ezért definiálják a cisztein szerepét a hajszál erősitőjeként (mint a csontok, izületek és porcok esetében).

A gyártók különböző módszerekkel képesek emelni a hajápoló termékeikben a cisztein hatóerejét. Az összetevők listájában ugyan ritkán látható az amino kifejezés, általában valamilyen hidrolizált proteint tartalmaz. Legyen az búza, rozs, szója vagy más növényi termék, a hidrolizált proteinek jelentős mennyiségű keményitő aminosavat tartalmaznak, és elméletileg képesek lehetnek a hajszálra kerülni a sampon vagy kondicionáló használatakor.

A haj (köröm, bőr) fő ciszteint tartalmazó proteinje a keratin. és gyakori, hogy sampon és kondicionáló gyártók ezt is beleteszik a termékbe. GoogIe keresőben a "keratin and sampoo"  több, mint 5 millió találatot mutat, de ha bármelyik hajápolással foglalkozó üzletbe ellátogat, tucatnyi olyan sampont, kondicionálót és hajolajat talál, melyek nevében a keratin szerepel.

Hatásosak? Valószinüleg nem. Ne feledje a haj élettelen és mieg keratinból áll a cisztein, nem képes állandó változást létrehozni a haj minőségében azzal, hogy ilyen tartalmú sampont vagy hajkondicionálót használ a haján. A keratin tartalmú hajápoló termékek a marketing és félretájékoztatás eszközei, mint a keratin hatásai. Legjobb esetben a keratin, mint nedvesitő, nagyon pici mértékben puhithatja a hajat. Az is lehetséges, hogy a keratin lerakódik a hajszálban, és az átmenetileg lehetővé tesz az erősitő hatást, bár elég kicsi a valószinűsége.

A hajvágó szalonokban dolgozó stilus tanácsadók képesek hasznositani a keratin és cisztein tartalmú termékeket hőhatással, mely néhány hétig hatásos marad. Régebben a legtöbb haj relaxáló és erősitő egyszerűen hőt és durva lúgositó anyagot, lúgot és káliumhidroxidot tartalmazott. Néhány termékben formaldehid volt. A haj erősitése nagyon agressziv művelet, mert a haj természetes cisztein kötése olyan erős, hogy csak rendkivűl agressziv kezelés hatására bomlik le.

Mint a szervezetben bármi, a haj egészsége is a lenyelt, megemésztett és vérrel odaszállitott tápanyagoktól függ.  A cisztein fogyasztása a hajtincsek gondozásához sokkal fontosabb mód és jobb lehetőség, mint közvetlenül a hajon alkalmazni. A gyökérből kinőt hajszál élettelen szövet. Az ismeretek birtokában nem mondható, hogy a fejbőrből kibújó hajszál megjelenésével semmit sem lehet tenni.  Ugyan nem élő szövet, de porózus, képes bizonyos, felületén levő anyagokat felszivni és javitani saját megjelenésén. Ha haja nem látszik egészségesnek, törékeny vagy vékony és száraz, akkor Ön valószinüleg többet foglalkozik a külsőségekkel, mint a szervezetében játszódó folyamatokkal.

Legfontosabb, a haj struktúrája a proteintől függ, különösen a ként tartalmazó proteinektől, melyek javarészt állati élelmiszerekben, tejtermékben (savó), tojásban, halban és húsokban található. Vegetáriánusok a babokban és magvakban találnak kénes proteint.  Az emésztő enzimek és a pasztőrizálatlan almaecet fogyasztása protein tartalmú ételekkel segitséget nyújt az aminosavak kibocsátásához és jobban elérhetővé válik a fejbőr hajat lérehozó sejtek számára.

További olvasmányok

Garnier Fructis sampon - a cimke mögött

Bio kókuszolaj és a természetes hajkondicionálás

Habzó igazság a samponokban levő szufátokról

Neem olaj, imádni fogja, herpesz, fejtetű ellen, sampon és fogkrém összetevőjeként

Tartalomhoz tartozó címkék: hír