A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Elviselhetetlen fájdalommal járó fogínygyulladás kezelése szelíden

Schramm Tamás
2015. 08. 08. 16:08:16
Elviselhetetlen fájdalommal járó fogínygyulladás kezelése szelíden

Pénteken késő délután úgy érkezett, mint a villám. A Szentkirályi utcai fogászat innen 15-20 perc, képzett orvosok, helyben minden eszköz, éjszakai ügyelettel. Az érzéstelenítő injekció, szakszerű beavatkozás vagy a bizonytalanság között magamnak kellett döntenem.

Az írás 2011-ben készült és saját tapasztalataimról szól.

Péntek késő délután bal hátsó őrlőfogam felől igen erős fájdalmat éreztem. Kívülről is jól látszott hatalmasra duzzadt fogínyem, és az alatta levő nyirokcsomó.

 

Reggel 5:10-kor bevetettem a gyilkos házi szereket

Figyelmeztetés! Csak saját felelősségére használja!

Kéznél volt tömény Himalája só oldat, más néven Sole sóoldat üvegkancsóban. A bolti só alumínium származékokat tartalmaz, ráadásul nincs benne magnézium, a jód szintetikus, na hagyjuk, vagy öt éve nem láttam itthon. Talán nem lenne probléma, ellenben a bolti jóval 7 pH alatti, azaz savasít. A szájban levő baktériumok savas környezetben a sérült fogzománc alá kerülve fejtik ki "jótékony" hatásukat. Imádják a cukrot, és az erősen alkoholos szájvizeket, melyek hatására leáll a nyálmigyigyek működése, és a környezet savassá válik.

A finomítatlan tengeri sók (Sole, Himalája, Holt-tengeri étkezési) lúgos kémhatásúak (7 pH érték felett), vagyis elpusztítják a szájban levő baktériumokat. A sókból készített 26 vagy 33%-os, telített sóoldat használatát hígítatlanul senkinek nem ajánlom. Borzasztó égető érzést, hányingert, és általam sem ismert, nagyon komoly egészségügyi problémákat okoz(hat).

2 dl-es pohárba, kb. 1/3 részig töltöttem a telített Sole (26%-os) oldatból, majd szoba hőmérsékletű vízzel hígítottam. Irány a fürdőszoba, kezdtem átöblíteni a szájamat. Fejemet balra, lefelé hajtva kb. 2 percig hagytam, hogy fogaimat, és a körülötte levő fogínyt is érje a sós víz. Kb. 15 perc múlva alig volt érezhető a fájdalom.

Használatba vettem a szegfűszeg illóolajat. Keverhettem volna pár csepp extra szűz oliva olajjal, és néhány csepp teafa illóolajjal is. Utóbbi gyulladáscsökkentő és baktériumölő. (A fogorvosok is szegfűszeg illóolajos eszközt helyeznek a nyitott fog belsejébe.)

 

Lüktetés, fájdalom, égető érzés és a vég

Levágtam kb. 10 cm gézt, több rétegben összehajtogattam, majd kb. 10 csepp szegfűszeg illóolajat csepegtettem rá. A fürdőszobában, a kézmosó felett nagyon óvatosan helyeztem a szájamba, majd kézzel a hátsó fogam mellé illesztettem. A mozgatás során erősen égető érzést okozott a szájamban, nyelvem szélén és fogínyemen. Nyálmirigyeim azonnal elkezdtek dolgozni, jelentős mennyiségű képződött.
Kézmosó vagy kád felett érdemes végezni.
A géz gyorsan átázott, így könnyen körbe tudtam mozgatni a belső, majd külső fogínyemen, sőt, a leghátsó fog mögé is jutott az illóolajból. A fájdalom ellenére gézzel nagyon finoman a fog körül masszíroztam ínyemet, és kb. 1 percig vártam, hogy felszívja az olajat.

Langyos vízzel néhányszor öblögettem, vigyázva, hogy a hátsó fog környékét ne érje túl sok víz. Azonnal hatott, a fájdalom teljesen eltűnt. Örömömben feldolgoztam az előző nap késő délutántól beérkezett megrendeléseket :-)

Fogam nem érzékeny hidegre, melegre, és nem fáj. A nyirokcsomó duzzanat csökkent.

A cikk írásakor már csak az ujjammal történő direkt, erős nyomásra érzem a fájdalmat. Folytatom a kezelést, naponta 1-szer a sós oldattal, utána az illóolajjal átitatott fültisztító pálcával. Bízom benne, hogy 2-3 nap alatt teljesen megszűnik a nyirokcsomó duzzanat.

 

Frissítés: a fájdalom úgy elmúlt, hogy vissza se tért!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés