A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Emésztési rendellenességek - kókuszolaj

Schramm Tamás
2017. 02. 21. 12:36:54
Emésztési rendellenességek - kókuszolaj

Ha az újságban egy cikk arról szól, hogy „egy Crohn-beteg ember állapota attól javult, hogy gyári süteményeket fogyasztott" azt gondolhatja, megbolondult a szerkesztő.  Mások nem így gondolják.
Főleg, ha kókuszolajjal készült a sütemény.

A megkönnyebbülést az okozza, hogy a kókuszolaj közepes láncú zsírsavai könnyedén felszívódnak és emésztődnek.

Crohn-betegség: a bél gyulladásos betegsége, amit hasmenés, hasfájás, vérző fekélyek, véres széklet, vérszegénység és fogyás jellemez. Fekélyek az emésztőrendszer bármelyik részén létrejöhetnek a szájtól a végbélig.

Colitis: hasonló hatású, az emésztő rendszer alsó szakaszán. Időként a krónikus állapot elviselhetetlen. A bélrendszer táplálék felszívó hatása sérül, ami táplálkozási hiány állapotokhoz vezet. Bizonyos ételek tüneteket okoznak, ezért folyamatosan keresni kell a tolerálható ételt.

Egy kisgyermek olyan súlyos emésztési problémákkal küszködött, hogy minden élelmiszer tüneteket váltott ki. Egy helyi lakos azt tanácsolta az anyának, hogy etesse a kókuszdió finomítatlan olajával. A nő megfogadta a tanácsot. A gyermeknél néhány nap múlva minden betegség tünet megszűnt.

A kutatók a kókuszolaj előnyös tulajdonságait már az 1980-as évektől igazolták emésztési problémás személyeknél, Crohn-betegség esetén. A kókuszolaj gyulladásgátló és gyógyító hatása játszik szerepet a gyulladás lecsendesítésében és az emésztőrendszeri károsodások gyógyításában, ami a Crohn-betegség fő jellemzője.

Antimikrobiális tulajdonságai elpusztítanak számos olyan bélben élő organizmust, melyek krónikus gyulladást okozhatnak. A Crohn-betegség oka nem ismert, de nagyon sok orvos úgy gondolja, hogy bakteriális, vagy vírusos fertőzés eredménye.

A kókuszolaj közepes láncú zsírsava elpusztítja a Helicobacter pylori baktériumokat és a kanyaró vírusát. Ha a Crohn-betegség és colitis oka szintén ilyen, vagy más mikroorganizmusok okozzák, akkor a kókuszolaj előnyös lehet az állapot kezelésében.

A kókuszolaj felszívódása és emésztése

Legalább öt évtized kutatásai során tapasztalták, hogy a kókuszolaj közepes láncú zsírsavai teljesen másként emésztődnek, mint más zsírok. A különbséget ma már rutinosan használják kórházakban és babatápoknál.

A közepes láncú zsírsav emésztési előnye a hosszú láncú zsírsavakhoz képest az a különbség, ahogy szervezetünk metabolizálja a zsírokat. A közepes láncú zsírsav (kókuszolaj) molekulái kisebbek, kevesebb energiát és enzimet igényelnek az emésztéshez, lebontáshoz. Könnyen lebomlanak és felszívódásukhoz minimális energia szükséges.

A kókuszolaj szinte már a szájban, a nyál hatására lebomlik, ezért a hasnyálmirigy zsíremésztő enzimei nem lényegesek. Kevesebb stresszt okoz a hasnyálmirigynek és az emésztőrendszerben. Ez nagyon fontos információ az emésztési és metabolikus problémákban szenvedőknek.

A koraszülött és beteg csecsemőknél könnyen felszívódik a kókuszolaj, míg más zsírok emésztetlenül mennek végig a bélrendszeren. A felszívódási rendellenességekkel küzdőknél, pld. cisztás fibrózis, a zsírok felszívódása és emésztése nehézségeket jelent. Számukra előnyös a kókuszolaj.

Fontos lehet a közepes láncú zsírsavakat tartalmazó kókuszolaj a cukorbeteg, túlsúlyos, epebeteg, hasnyálmirigy beteg, Crohn-beteg, hasnyálmirigy elégtelenségben és számos daganatos állapotban lévő ember számára.

Ahogy öregszünk, szervezetünk funkciói is változnak. Hasnyálmirigyünk nem termel olyan sok enzimet, bélrendszerünk kevésbé jól szívja fel a táplálékot, az egész emésztés és eltávolítás folyamata lassabbá válik, kevésbé hatékony.

Eredményeként, idősebb embereknél vitamin és ásványi anyagok hiánya alakul ki. A kókuszolaj könnyen emészthető, javítja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Idősebb emberek táplálkozásába is célszerű beilleszteni. Az ételeket könnyedén el lehet kókuszolajjal is készíteni.

Más zsírsavaktól eltérően a kókuszolaj közvetlenül a belekből szívódik fel a májkapuérbe és egyenesen a májba kerül, ahol legnagyobb része üzemanyagként elég.

Más zsírsavak lebomlásához hasnyálmirigy enzimek kellenek. Felszívódnak a vékonybélben és kisebb zsírcsomagokká (lipid) alakulnak. A lipoproteineket a nyirokrendszer szállítja a máj felé, majd beömlenek a véráramba és a teljes szervezetben keringenek.

A vérben keringve, zsíros összetevőik a test összes szövetébe szétoszlanak. A lipoproteinek egyre kisebbé válnak, majd alig marad belőlük valami. Miután a májba kerülnek és lebomlanak, energia lesz belőlük. Ha szükséges, a máj újracsomagolja őket más proteinekhez és visszaküldi a véráramba.

A koleszterin, telített zsír, mono-telítetlen zsír és többszörösen telítetlen zsír, mind lipoproteinnel együtt kerül összecsomagolásra és ugyanilyen módon kerül a rendszerbe. Ennek ellentéte a közepes láncú zsírsav, a kókuszolaj, mely nem kerül a lipoproteinek közé csomagként, hanem egyenesen a májba jut, ahol energiává alakul. Rendszerint NEM tárolódik olyan mértékben, hogy testzsírt képezzen, míg más táplálkozási zsírok testzsírrá alakulnak.

A kókuszolaj abban is egyedi, hogy könnyedén átjut enzimek nélkül a mitochondria membránjain, gyors és hatékony energiaforrást biztosít. A hosszú láncú zsírsavak a dupla membránon átjuttató, speciális enzimeket igényelnek, ezért energia termelésük lassabb és javarészt az enzimekre használja.

Fenti előnyei miatt a kókuszolaj életmentő is lehet, különösen a nagyon fiatal és nagyon idős embereknél. Gyors felszívódása és gyors tápláló hatása nem okoz stresszt az emésztésnek és az enzimek számára. Energiát takarít meg, amit a szervezet más zsírok emésztésére fordíthat.

Ha kókuszolajat vásárol, mindig gondosan olvassa el a címkét.
Magyarországon több vállalkozás van, akik olcsó pálmaolajat kevernek a kókuszolajhoz és termékük hidrogénezett is. Az olcsó boltok kirakatában keresse őket.

A szervezet abból gazdálkodik, amit kap.
Ha hidrogénezett az olaj, mikrogyulladások tucatjai jönnek létre.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés