A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Emlődaganat és mammográfiás szűrés

Schramm Tamás
2015. 08. 19. 15:35:46
Emlődaganat és mammográfiás szűrés

Az emlődaganat vezető halálozási ok a 44 és 55 éves amerikai nők között.  Dr. Gofinan, a "Mellrák megelőzése"  című könyvében olvasható statisztika a emlődaganat szűrés mélyebb áttekintéséről.

mammográfia és emlődaganatAz Amerikai Rák Társaság a korai szűrést ajánlja minden korosztályú nő részére. A legtöbb egészségügyi szakértő szerint a tumor idejében történő felismerése legalább 17%-kal megnöveli a nők túlélési esélyét.

A korai felismerés legáltalánosabb eszköze a mammográfia. A készülék röntgenképet készít a mellről. Ezen észrevehető olyan tumorok növekedése, melyeket más fizikai vizsgálattal nem lehet felfedezni. A röntgenekhez hasonlóan a mammográfiás készülékekek ionizált sugárzást használnak a kép előállításához. A képeket radiológusok elemzik és keresik, van-e a normálistól eltérő növekedés. A folyamatos innováció és fejlesztés ellenére a mammográfia elég jelentős ellenállást alakított ki orvosi közösségben, mivel a hibaarány még mindig magas, és a művelet során használt sugárzás káros.

A mammográfia hatásossága

A mammográfiás szűrés hatásos eszköz a daganatok felfedezésére?
Néhány kritikus szerint nem. Svédországi tanulmányok során 60.000 nőt vizsgáltak. 70 százalékuknál a mammográfiás vizsgálat daganatot talált, amely egyáltalán nem volt daganat. A hibás pozitiv eredmények a pénzügyi és érzelmi terhelésen felül sok szükségtelen szövetminta vizsgálatot is igényelnek. Tény, hogy a pozitív vizsgálati eredmények 70-80%-nál, a szövetminta vizsgálatot követően semmilyen daganat jelenlétét nem mutatják ki. Ugyanakkor a mammográfia nagyon nagy eséllyel nem fedezi fel a daganatot, vagy hibás, negatív eredményt ad.

Dr. Samuel S. Epstein a Rák politikája című könyvében állítja, hogy a 40-49 éves nők körében minden 4 esetből 1 alkalommal hibás eredmény ad a mammográfiás szűrés. Az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) a hibás negatív eredményeket még ennél is magasabb arányúnak, 40 százalék felettinek véli a 40-49 évek nők körében. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szóvívője azt is hozzáteszi, hogy az 50 év feletti nők körében mammográfiás vizsgálata 10%-ban nem veszi észre a rosszindulatú tumort.

A kutatók úgy találták, hogy a mell mirigyszövete sűrűbb a fiatal nőknél, ezért jóval nehezebb a daganat felfedezése. Emiatt a hibás negatív eredmény kétszer magasabb, mint a menopauza időszak előtt álló nőknél.

A besugárzás veszélyei

A mammográfia sok kritikusa állítja, a besugárzásnak káros egészségügyi hatása van. 1976-ban a besugárzásról szóló vita elérte a telítettségi pontot. Abban az időben a mammográfiás technológia 5 és 10 rad közötti mennyiséget bocsájtott ki szűrésenként, összehasonlítva a mai 1 rad mennyiséggel.

35-50 év közötti nőknél minden egyes rad besugárzás 1%-kal növeli a emlődaganat kockázatát, nyilatkozta Dr. Frank Rauscher az NCI későbbi igazgatója. Russell L. Blaylock orvos úgy becsüli, hogy az évenkénti besugárzásos mellvizsgálat a tumor kockázatát évenként 2%-kal növeli. Így 10 év alatt a kockázat 20%-kal növekedett. Az 1960-as és 70-es években a nőknek, főleg azoknak, akik évenkénti szűrésen vettek részt, soha senki nem mondta el ezt a kockázatot.

1976 közepén heves vita alakult ki a besugárzásról. A Kodak cég, a mammográfiás filmek fő előállítója egész oldalas reklámokat tett közzé a tudományos újságokban, melynek "Az emlőrákról és röntgensugárzásról" cimet adott. Reményteljes üzenet az ipartól, józanul.

A jobb technológia és a csökkentett sugárdózis ellenére a tudósok még mindig azt állítják, hogy a mammográfia létező kockázat. Dr. John W. Gofman, egy hivatalnok aki, az ionizált sugárzás egészségügyi hatását vizsgálja, úgy becsli, hogy a emlődaganat 75%-ban megelőzhető lenne, ha az ionizáló sugárzás minimálisra csökkenne vagy megszűnne. Ez magába foglalja a mammográfiát, a röntgent, és más orvosi, illetve fogorvosi sugárzást.

A mammográfiás szűrés bevezetése óta 328%-kal emelkedett a DCIS (ductal carcinoma in situ) formájú daganat előfordulása. Ebből a növekedésből 200% állítólag a mammográfia miatt következett be. A veszélyes besugárzáshoz hozzáadódik, hogy a mammográfia segítheti a tumorsejtek szétterjedését, a művelet során a női mellekre ható meglehetős nyomás miatt. Néhány egészségügyi szakember szerint ez a nyomás okozhatja a meglévő daganatok áttét útján terjedését a mell-mirigyszövetekből.

A kutatók felfedeztek egy gént, melyet oncogén AC-nek neveztek el. Rendkívűl érzékeny még a legkisebb sugárzásra is. Az USÁ-ban a nők jelentős százalékában megtalálható a gén, ami megnövelheti a mammográfia által előidézett daganat kockázatát. Úgy becsülik, hogy 10.000 AC hordozó hal meg évente emlődaganattól a mammográfiás vizsgálat következtében.

A besugárzás kockázata úgy tűnik, hogy magasabb a fiatalabb nők körében. Az NCI által kiadott bizonyítékok alapján a 35 év alatti nők között, emlődaganat esetén a mammográfia okozhatott a beazonosított 75 tumoros eset közül minden 15-öt.  Egy kanadai tanulmány szerint 52%-os növekedést észleltek az emlődaganatos halálesetek között azon fiatal nőknél, akik évenként mammográfiás vizsgálaton vettek részt.

Dr. Samuel Epstein az is állítja, hogy azok a terhes nők, akik besugárzást kapnak, veszélyeztetik a magzatukat. Nem javasolja a terhesség alatti mammográfiás vizsgálatot mert "a leukémia jövőbeni kockázata a meg nem született gyermeknél, nem említve a születési rendelllenességeket, nem éri meg". Hasonlóan vélekednék más tanulmányok is, azt állítván, hogy azon gyerekeknél, akiket besugárzásnak tesznek ki, felnőttként sokkal nagyobb valószinűséggel fejlődik ki az emlődaganat.

Míg az emlődaganat által okozott halálesetek száma csökkent, előfordulása jelenleg is emelkedik, 1940 óta, évenként 1-2%-kal.  1973 és 1991 között a 65 éven felüli nőknél 40%-kal nőtt az USÁ-ban. Néhány kutató a korszerűbb technológiának tulajdonítja a növekedést; ahogy növekszik a szűrésen résztvevő nők száma, a felfedezett esetek száma is nő.

Más elemzők szerint a mammográfiás szűrés és az emlődagana közötti kapcsolat sokkal rosszabbat sejtet, azt veti fel, hogy a besugárzás felelős a növekvő számú esetek miatt. Vita folyik a témáról, Sandra Steingraber professzor a statisztikákat ajánlja áttekintésre. Véleménye szerint az emlődaganat emelkedését a mammográfiás készülékek bevezetése miatt előre jósolni lehetett. Azon női csoportokban, ahol az emlődaganatos esetek száma a leggyorsabban emelkedik - feketék és idősebbek - a legkevésbé vesznek részt szabályos időközönként mammográfiás szűrésen.

Az egészségügyi szakértők többségének véleménye megegyezik arról, hogy a 35 éven aluli nők körében az emlődaganat kockázata nem olyan magas, ami igazolja a besugárzás kockázatát. Hasonlóképpen, az 55 év feletti nők esetében a kockázat igazolja a mammográfia veszélyességét.

A mammográfiai statisztika a 40-55 év közötti nők esetében a legvitatottabb. Egy 1992-ben készült kanadai nemzeti emlődaganat tanulmány szerint a mammográfiának nincs pozitív hatása a 40 és 50 év közötti nők halálozásában. A tanulmányból az a következtetés vonható le, hogy ebben a korcsoportban sokkal inkább a rendszeres szűrés következtében halnak meg emlődaganattól.

Burton Goldberg,  Az alternatív gyógyítás című könyvében azt javasolja az 50 év alatti hölgyeknek, hogy kerüljék a mammográfiás szűrést, bár ezt az amerikai Rák Társaság a 40-49 éves nők körében 2 évenként ajánlja. A vita megoldására 1997-ben az NIH kiadott egy konszenzuson alapuló bizottsági véleményt, amely kimondja, nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ebben a korcsoportban a mammográfiás szűrés életet ment; sőt több veszélyt okozhat, mint hasznot.A bizottság azt javasolja a nőknek, hogy súlyozzák a kockázatot, beszéljék meg orvosukkal és saját maguk döntsenek.

Új szűrési technológiák

A szűrés nagyon fontos lépés az emlődaganat elleni harcban. mindazonáltal nagyon sok kutató keresi a mammográfia más alternatíváit. Burton Goldberg jegyzi az új termográph technológia biztonságosságát és pontosságát. A fizikai fejlesztés jelen állapotában képes észrevenni a tumort egy percen belül. A termográph nem alkalmaz röntgensugarakat, és semmilyen nyomást sem gyakorol a mellre. Szintén fontos, hogy az új technológia nem veszít hatásosságából sűrű mellszövet esetén sem, ezzel csökkenti a negatív hibás eredményeket.

Néhány orvos digitális mammográfiás szűrést ajánl. A digitális mammográfia egy olyan rendszer, amelyben a röntgen filmet nem mozgó érzékelőkkel váltották fel, ami a röntgensugárzást elektronikus jellé alakítja át. Bár ez is használ besugárzást, a digitális mammográfia sokkal alacsonyabb sugárdózist igényel. Az elektronikus jelből alakítják ki a képet, melyet az orvosok nagyíthatnak, a mellszövet részeit optimálisan ellenőrizhetik több kép készítése nélkül.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés