A JomTom webáruház a felhasználói élmény növelése érdekében cookie-kat használ. Webáruházunk használatával elfogadod a cookie-k használatát. Elfogadom
Menü

Érelmeszesedés és homogenizált tej

Schramm Tamás
2015. 08. 19. 13:51:16
Érelmeszesedés és homogenizált tej

Bölcs tanács a táplálkozását javítani kívánó embereknek mindenféle tejtermék elkerülése, kívéve a nyers és homogénezés nélkül kultúrákat. A tej élet, erő egészség, szól a reklám. Egyre több a bizonyíték, hogy a homogenizált tej az egyre növekvő számú érszükület egyik nagyon fontos oka.

A modern kardiológia atyja, Dr. Paul Dudly White 1911-ben végzett a Harvard Egyetemen. Abban az időben nem találkozott szívkoszorúér trombózissal. Gyakorló orvosként, ha nagyon ritkán mégis előfordult ilyen eset, más városokból is eljöttek orvosok, hogy lássák a tüneteket.  Ma azonban olyan elterjedt, hogy fiatalt és öreget is egyformán veszélyeztet.

Mi történt 1911-től a mai napig, mi tette lehetővé a változást?

érszükület - atherosclerosis és homogenizált tejMegszámlálhatatlanul sok tanulmány mutatja be a bizonyítékot, miszerint a koleszterin az érelmeszesedés  fő oka. A szövettani vizsgálatok azt bizonyították, hogy az amerikai katonáknál a vietnámi háború során 75%-ban magas koleszterin és érelmeszesedés jött létre.  Az átlagos életkor 22 év volt. Természetesnek gondolták, mert a koleszterin rendszerint jelen volt, ezért annak kellett lennie az érelmeszesedés fő okának. A feltételezés évtizedeken keresztül tartotta magát. Szinte minden táplálkozási előírás tartalmazza a koleszterin tartalmú élelmiszerek elhagyását.  

A koleszterin szervezetünkben keletkezik. Nagyon fontos testünk működéséhez, minden sejtünk tartalmazza. Agyunkban is magas koncentrációban található.  Szerepet játszik az idegi impulzusok vezetésében, így fontos építő és biokémiai szerepe van az endokrin előállításban is. A koleszterin szintetizálja a női és férfi hormonokat. Koleszterin nélkül a D-vitamint, mely a kálcium beépüléséhez szükséges, sem szintetizálódik. A májból származó epe is koleszterinből áll, nélküle a zsír emésztése nem megfelelő.  A koleszterin fiziológiai fontossága bizonyított, ez az oka, hogy szervezetünk folyamatosan előállítja.  Az emberi szervezet megfelelő figyelmet fordít saját működésére.  

A koleszterin ellentmondásra Dr. Kurt A. Oster kardiológustól érkezett a válasz. Két szívinfarktusa ösztönözte arra, hogy kutassa az érszükület folyamatának működését.

Felfedezte, hogy a xanthine oxidase (Xo) nevű enzim, mely a tehén, kecske és borjú tejekben is megtalálható, rendkívüli mértékben károsíthatja a szívet és artériás szöveteket, ha a tej homogenizált. A nyers tejben levő zsír és Xo enzim a gyomorban és vékonybelekben emésztődik. Mindkettő felhasználásra vagy eltávolításra kerül. A sok állat májában megtalálható az Xo lebomlik húgysav összetevőkre. Az emberi májban az Xo természetes módon van jelen. Egyik fő feladata a májban elhasznált plasmalogen megsemmisítése. A szervezet nem engedi, hogy az Xo bekerüljön a vérkeringésbe.

1932-től, a tej homogenizálásának kezdetétől, teljesen természetes módon kezdett növekedni az érszűkület károsodások előfordulása. Négyzetcentiméterenként többszáz kilogrammos nyomással, másodpercenként 1.000 méteres sebességgel halad át a tej a csöveken és finom szűrökön. A zsírrészecskéket lebontja, azok  ködfelhő szuszpenzióvá alakulnak. A homogénezési folyamat bekapszulázza az Xo enzimet parányi zsíros összetevőkké, melyet liposzómának nevezünk. Ez megvédi az Xo-t a gyomorsavtól és lehetővé teszi, hogy áthaladjon a bélfalakon, majd a vérkeringésbe kerüljön.

A liposzómák keringenek a vérben, és lassan energiává átalakulva elégnek. A rejtett mag, a xanthine oxidase enzim előkerül. A veszélyes helyzet a máj védelmén kívül jön létre. Az Xo és a plasmalogen nem tudnak együtt, egy helyen létezni.
 
A máj nem képes tárolni a plasmalogent, csak feldolgozni vagy megsemmisíteni. A frissen a vérkeringésbe került Xo enzimet semmi sem képes megállítani, ezért az a plasmalogent kezdi károsítani, mely az emberi szívizomsejtek membrán részének 30%-át teszik ki.

Szív és keringési betegségekben elhunyt emberek szövetmintáiból teljes egészében hiányzik a plasmalogen.  Xo enzim volt a helyén. Az artériás erek belső fala teljesen hiányzott. A keletkezett sérülések megkeményedtek a lerakódott ásványi anyagoktól. Zsírcsíkok és koleszterin vették körbe az újonnan létrejött plakkokat. A koleszterin jelenléte széleskörű találgatáshoz vezetett, azt állították, hogy a szívbetegség oka és nem eredménye a koleszterin.

Az Xo károsítása lassú folyamat. Hatása borzalmas. A legtöbb 10 éves, homogenizált tejet fogyasztó gyermeknél, már valamilyen formában kialakult az érszűkület. A harcokban meghalt amerikai katonák szövetmintáiban az artériák olyanok voltak, mint a csövekben lerakódott mészkő.

Nagyon magas arányban összefügg a homogenizált tejet ívó országok és az érszűkület kialakulása közötti kapcsolat.  Azokban az országokban, ahol biztonsági okok miatt fogyasztás előtt forralják a tejet, az Xo enzim elpusztul. Azonban a forralás teljesen elpusztítja a tejben levő vitaminokat, megváltoztatja a tej organikus összetételét, így az rothadó moslékká válik a bélben. Különösen gyermekeknél okozhat székrekedés, krónikus nátha, szipogás, megfázás és mandulagyulladás tüneteket.

Az egészségtudatos emberek alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet fogyasztanak, azonban az csak lassítani képes az Xo károsító folyamatát. Emellett az alacsony zsírtartalmú tej súlynövekedést okozhat. A farmerek zsírmentes tejjel hízlalják a sertéseket.
A kereskedelmi forgalomban kapható tejekről azt állítják, hogy D-vitaminnal dúsítottak. Sajnálatos, hogy a D-vitamin elősegíti az Xo aktivitását. Nem az Xo az érszűkület kialakulásának egyetlen forrása, azonban egyik fő okozója.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés